Przesunięty przez: Gene 28-05-2009, 11:23 |
[2.8 TD] Montaz klimatyzacji |
Autor |
Wiadomość |
przemeku
Nowy Forumowicz
Auto: pajero II 2.8 TD SS '95
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-04-2009, 10:39 [2.8 TD] Montaz klimatyzacji
|
|
|
witam forumowiczow szanownych
wlasnie planuje zakup pajero, nie ukrywam ze wybralem to auto min. dzieki waszym opiniom, wypowiedziom itd. szukam modelu 7os, silnik 2.8 td (bo ma lancuch), skrzynia SS, klima i dobry stan, rocznik ok. 95-96 ze wzgledu na finanse...
no ale do rzeczy, trafiaja sie ciekawe egzemplarze ale bez klimy, czy cwiczyl ktos temat zalozenia kompletnej klimatyzacji do modelu bez?
z gory dziekuje ze wszelkie info
pozdrawiam
przemek |
Ostatnio zmieniony przez Gene 28-05-2009, 11:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Mighn
Mitsumaniak
Auto: Shogun '92 2.5 TDI Long
Pomógł: 4 razy Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 270 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 02-04-2009, 10:34
|
|
|
Najprawdopodobniej uda mi się "uzyskać" pajerke po ciężkich przejściach (dachowanie+drzewo bokiem+straż pożarna tnąca auto) z sprawną (przed wypadkiem ) klimatyzacją, i będę myślał nad przekładką - jeżeli się uda, to na pewno porobię sporo fotek.
Pierwotnie myślałem nad przełożeniem też silnika, niestety oględziny wykluczyły tą opcje - tył bloku jest po prostu urwany na wysokości połowy ostatniego cylindra a w silniku panuje absolutny chaos...
Oglądałem dzisiaj tą klimę - i nie wygląda zbyt prosto... zapowiada się na sporo roboty (w tym demontaż całej deski i wszystkich plastików z przodu) :/ |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 27-08-2010, 07:28
|
|
|
Widziałem gdzieś na allegro kompletną klimę do p2 za 700 stówek, łącznie z panelem sterowania.Dodam, że klimatronik-he, he nawet nie wyobrażałem sobie, że w p2 była automatyczna klima(może z jakiejś japońskiej wersji?).
Jak myślicie realne by było założenie takiego ustrojstwa?
........po tym lecie nigdy, przenigdy auta bez klimy nie kupię |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 27-08-2010, 07:45
|
|
|
gołąb napisał/a: | Widziałem gdzieś na allegro kompletną klimę do p2 za 700 stówek, łącznie z panelem sterowania.Dodam, że klimatronik-he, he nawet nie wyobrażałem sobie, że w p2 była automatyczna klima(może z jakiejś japońskiej wersji?).
Jak myślicie realne by było założenie takiego ustrojstwa?
........po tym lecie nigdy, przenigdy auta bez klimy nie kupię |
Tylko, że klimatronik był angielski i tylko w wersji z kierownica po prawej. A takiego nie przełożysz do europejczyka. Musisz szukać klimy manualnej od europejczyka. I taką spoko zamontujesz. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-08-2010, 07:53
|
|
|
hmm.Nie masz takiej używki? Jak myślisz orientacyjnie jakie koszta? |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
stegano
Forumowicz
Auto: Pajero II 1994 2.8TD japończyk
Kraj/Country: Mexico
Pomógł: 7 razy Dołączył: 03 Maj 2009 Posty: 341 Skąd: z lasu
|
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-08-2010, 21:11
|
|
|
A oświećcie mnie czemu z anglika nie... |
 |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 29-08-2010, 01:09
|
|
|
gołąb napisał/a: | A oświećcie mnie czemu z anglika nie... |
ba obudowa plastokowa parownika ma odwrotne podejścia. |
 |
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Pomógł: 22 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 770 Skąd: Śląskie
|
Wysłany: 29-08-2010, 11:07
|
|
|
Duzo roboty by bylo zeby w japonczyku z manualna klima zalozyc klimatronic ? Duze koszty ? |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-08-2010, 13:35
|
|
|
Faraonix napisał/a: | Duzo roboty by bylo zeby w japonczyku z manualna klima zalozyc klimatronic ? Duze koszty ? | \
Widzę, że Tobie się lampka nad głową zaświeciła |
 |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 29-08-2010, 17:40
|
|
|
Faraonix napisał/a: | Duzo roboty by bylo zeby w japonczyku z manualna klima zalozyc klimatronic ? Duze koszty ? |
Koszty kosztami, ale w klimatroniku jest tak, ze na obudowie parownika sa zamontowane silniczki sterujące, które pomijając obudowę w żaden sposób nie da się przełożyć na druga stronę. A oryginalny klimatonik nie występował w wersji europejskiej, więc nie można go kupić w serwisie. Koszt obudowy do klimatronika (angielska wersja ) to ok 5000 zł. Zostaje klima manualna, ale i tu trzeba też najlepiej żeby dużo nie przerabiać od europejczyka. |
 |
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Pomógł: 22 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 770 Skąd: Śląskie
|
Wysłany: 29-08-2010, 20:55
|
|
|
Jezeli nie da sie klimatronika przelozyc do wersji europejsciej to napewno kupe osob ktore sciagla angliki do polski ma cos takiego zupelnie bezuzyteczne wiec mysle ze nikt nie bedzie wolal 5tys. zl za cos takiego (za tyle mozna kupic jezdzacego pajero w anglii czy irlandii - choc stan techniczny roczej jak igla nie bedzie). Ja mam wersje japonska czyli jak w anglii kierownica po prawej stronie. Jezeli ktos za rozsadna kase chcialby sprzedac caly osprzet do klimatronika (silniczki, kostki itp.) to bylbym zainteresowany. Jak bede mial chwile to bede misial poszukac tu na szrotach. |
|
|
|
 |
|