|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Wyjazd Galantem do Chorwacji |
Autor |
Wiadomość |
Szkorbutex
Forumowicz

Auto: 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-07-2016, 08:44 Wyjazd Galantem do Chorwacji
|
|
|
Maniaki, we wrześniu atakuję Rekinem Chorwację. Czeka mnie około 1200 km jazdy z Rzeszowa.
Orientuje się ktoś może jak aktualnie jest z dostępnością i cenami LPG na Słowacji, Węgrzech i Chorwacji?
Jakieś jeszcze porady pod kątem drogi, samochodu na tę trasę?
z góry dzięki za info |
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

Auto: jest
|
Wysłany: 27-07-2016, 15:02
|
|
|
Hej.
Jechałem dwa lata temu przez Czechy, Austrię i Słowenię.
Przyznam, że po wjeździe do Chorwacji przez ok 150km nie znalazłem żadnej stacji na trasie...być może ze zmęczenia
Ogólnie stacji jest tam sporo, praktycznie w każdej większej miejscowości (gdzie jedziesz?)
Największy problem z LPG miałem w Austrii, ale ten problem Cię nie dotyczy. W Czechach LPG jest, więc i na Słowacji pewnie będzie.
Jeśli masz jakieś pytania co do samej Chorwacji to pisz. |
_________________ Zdania są jak tyłek - podzielone.
|
 |
Szkorbutex
Forumowicz

|
Wysłany: 28-07-2016, 09:53
|
|
|
Jadę do Podgory, na południe od Makarskiej.
ponoć na Węgrzech LPG teraz waha się w granicach 2 zł.
a pamiętasz może ile wołali za LPG w Chorwacji??? |
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
|
Wysłany: 28-07-2016, 10:51
|
|
|
Po pierwsze - naprawdę nie rozumiem, co Ci dają ceny z przed dwóch lat ?
Po drugie - tak trudno się Pana Googla zapytać ?
https://www.google.pl/?gw...liw+w+chorwacji
http://crolove.pl/ceny-paliw-w-chorwacji-2016/
http://croatiaholidays.pl/cena-paliwa-w-chorwacji/
Szkorbutex napisał/a: | Jakieś jeszcze porady pod kątem drogi, samochodu na tę trasę? |
Takie, jak przed każdą ponad tysiąckilometrową trasą za granicą. Nic nowego od wczoraj nie wymyślono.
Sprawdź, jakie wyposażenie obowiązkowe jest wymagane w krajach, przez które będziesz jechał, jakie obowiązują tam przepisy, jeśli masz miejsce i możliwość to zapakuj sobie :
- dodatkowe koło zapasowe
- komplet zapasowych żarówek
- wykup porządne Assistance
- zaktualizuj mapy w GPS/telefonie |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

Auto: jest
|
Wysłany: 28-07-2016, 11:42
|
|
|
apg2312 napisał/a: | - wykup porządne Assistance |
Dokładnie, polecam - komfort psychiczny.
Ja jeszcze dodam, że warto dobrze sprawdzić układ chłodzenia, wziąć coś na dolewkę.
Cen nie pamiętam, choć zapewne i tak byłyby mało aktualne jak wspomniał apg2312 |
_________________ Zdania są jak tyłek - podzielone.
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-07-2016, 12:18
|
|
|
Fragu napisał/a: | Ja jeszcze dodam, że warto dobrze sprawdzić układ chłodzenia, wziąć coś na dolewkę. |
No wiesz, nie pisałem rzeczy oczywistych
Sprawdzenie i ewentualna wymiana wszystkich płynów eksploatacyjnych i filtrów, sprawdzenie ogólnego stanu technicznego samochodu (opony, zawieszenie, układ hamulcowy, paski, elektryka, klimatyzacja, instalacja LPG, itp., itd.), wsadzenie do bagażnika zapasowego oleju, płynu do spryskiwaczy oraz chłodzącego (w sumie nawet woda demineralizowana od biedy starczy) przed
Szkorbutex napisał/a: | około 1200 km jazdy | (w jedną stronę)
jest chyba rzeczą normalną ?
Ale oczywiście, można napisać cały poradnik na ten temat |
_________________ Adam
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
Szkorbutex
Forumowicz

|
Wysłany: 29-07-2016, 09:21
|
|
|
apg2312,
Wiedzę z googl'e itp podobne newsy mam obeznane. Jest okres wakacyjny Zadałem pytanie licząc, że ktoś jechał w ciągu ostatnich 2-3 tygodni i coś się radykalnie zmieniło poza oczywistą wiedzą, którą przytoczyłeś.
Chciałem się dowiedzieć o jakiś niespodziankach na świeżo, a Ty mi ironicznie serwujesz poradnik jak studentowi co pierwszy raz jedzie za miasto.
mimo to dzięki. |
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-07-2016, 10:09
|
|
|
Szkorbutex - cóż, może nie, że za miasto, ale z Twoich pytań można było wyciągnąć wniosek, że jest to pierwsza Twoja wyprawa zagraniczna i do tego na takim dystansie
Bo po pierwsze - tak napisałeś swoje posty, a po drugie nie zastanowiłeś się nad kilkoma rzeczami - a już szczególnie dobiło mnie pytanie o ceny paliwa dwa lata temu
Piszesz, że będziesz jechał we wrześniu, więc nawet gdyby ktoś jechał tą trasą 3 tygodnie temu, czy nawet wczoraj, to wszelkie spostrzeżenia czy informacje z tej trasy za miesiąc czy półtora będą już nieaktualne. No, może oprócz jakiejś większej budowy/przebudowy, ale o czymś takim info dostaniesz choćby na mapach Googla. A wszystkie niespodzianki i utrudnienia, jakieś wypadki, korki, objazdy itp. pokaże na bieżąco GPS.
Czytając taki tekst
Szkorbutex napisał/a: | Jakieś jeszcze porady pod kątem drogi, samochodu na tę trasę?
|
po prostu wyciągnąłem wniosek, że nigdy jeszcze takiej trasy i to zagranicznej nie robiłeś.
Więc napisałem, co powinieneś sprawdzić i przygotować I wbrew pozorom wcale to nie było ironiczne, bo np. przepisy drogowe różnią się w różnych państwach (od dozwolonej prędkości, przez wymagane wyposażenia auta, możliwość lub zakaz korzystania z GPS/kamerki/CB, jazdę na światłach lub bez, do dozwolonych %%), więc warto to sobie sprawdzić i zrobić ściągę, tym bardziej, że jedziesz przez kilka państw. |
_________________ Adam
 |
|
|
|
 |
Szkorbutex
Forumowicz

|
Wysłany: 29-07-2016, 11:56
|
|
|
TĘ TRASĘ - czyli ten konkretny odcinek drogi, a nie taką trasę w sensie olaboga ile km
jestem świadom wszystkich niuansów, (np. kamizelki i żarówki na Słowacji itp.)
Poza tym co do auta miałem na myśli na konkretnie Galanta, mimo że sam jechałem po swojego aż do Hannoveru i kilka razy do roku robię trasę Wrocław - Rzeszów to mam Galanta dopiero od roku i zawsze może być coś co starsi stażem użytkownicy wiedzą więcej, a mi się jeszcze nie zdarzyło.
Tak czy siak szkoda prądu na analizę mojego posta , jeśli ktoś miał jakiekolwiek pozytywne/negatywne przygody podczas wycieczek na południe śmiało proszę się dzielić |
|
 |
|
|