|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
trilex problem |
Autor |
Wiadomość |
marcin.lancer
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1.5 Invite
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-08-2010, 23:29 trilex problem
|
|
|
Witam.założylem sobie antene CB/FM/GSM Triflex zamiast orginalnej anteny,zakladal serwis. mam taki problem otoz działa gorzej odbior stacji radiowej w czym moze byc problem? wiem ze triflex nie ma wzmacniacza i podejrzewam ze to jest problem bo orginalna antena miala chyba wbudowany wzmacniacz. jaki wzmacniacz zalozyc i w ktorym miejscu instalacji? Drugi problem jest taki otoz wczesniej mialem inna antene do CB teraz na triflexe praktycznie nic nie slychac w odleglosci do 20 m cos slyszalem ale jak druga osoba odjechala na jakies 100 m to juz kompletnie nic i to jeszcze bardzo cicho czy to kwestia zestrojenia? w którym miejscu przy antenie stroi sie triflexa? dzieki z gory za pomoc |
|
|
|
 |
roobku
Forumowicz inż.
Auto: Lancer 09' 1.8 Intense
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 244 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 13-08-2010, 08:47
|
|
|
Troflex to antena helikalna i chyba się jej nie stroi, jeśli ma słabe osiągi to może albo jest nie zmasowana z karoserią auta albo coś jest źle podłączone, czy sprawdzałeś na reflektometrze jaki jest współczynnik fali odbitej tzw SWR? |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 13-08-2010, 09:10
|
|
|
Stroi się oczywiście tym górnym elementem.
A co do przyczyn.
1. Mogli pomylić kable przy podłączaniu (już były przypadki w dziale Outek)
2. Oryginalna ma wzmacniacz i jest przy wtyczce doprowadzone 12V. Ja próbowałem coś z Abasco chyba się nazywał wzmacniacz ale zależnie od radia samochodowego było lepiej lub tak samo ostatecznie mam wymontowany. Podłączałem zaraz pod anteną.
3. Trixlex ma dobry zasięg odbioru (wydaje mi się że nie ustępuje np. metrówce). Zasięg nadawania jest oczywiście mniejszy ale za wszystkie plusy i tak wolę triflexa - mi styka. |
|
|
|
 |
|
|