Spalanie i schowek |
Autor |
Wiadomość |
acerbe
Nowy Forumowicz
Auto: lancer 1.6 invite + 2006
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-02-2010, 23:49 Spalanie i schowek
|
|
|
Witajcie, tutaj jestem co prawda nowy, ale Lancera (1.6) mam od 2006 roku i zrobione jakieś 69 000 km.
Do tej pory na baku po mieście i w korkach robił mi mniej więcej 400 kilometrów.
Ale od jakiegoś czasu - nawet przy bardzo spokojnej jeździe - maksymalny wynik to trochę ponad 320...
Wydaje mi się, że lancerek zaczyna dośc ostro przeginać.
Nawet wcześniej troche irytowało mnie to spalanie (zakładając że bak ma 40 litrów, to palił 9-10 litrów na setkę), ale teraz to już jakaś masakra.
A drugie pytanie dotyczy konsoli. W mojej wersji regulacja nawiewów jest umieszczona nad popielniczką.
Pod radiem, tam, gdzie często są pokrętła, jest przepiękna czarna zaślepka - jak z poloneza... :/ Podobno wynika to z tego, że klima manualna była montowana pod radiem, a automatyczna właśnie niżej.
Na otomoto widziałem, że niektórzy zamiast zaślepki mają tam schowek, który by się w sumie przydał, bo nie ma ich zbyt wiele. Nie wiecie, czy można gdzieś taki schowek kupić?
Pozdrawiam,
Bartek |
|
|
|
 |
.TM
Mitsumaniak

Auto: Lancer 4G18
Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Lip 2008 Posty: 298 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-02-2010, 08:27
|
|
|
Z tego co się orientuję to bak w CS0 ma 50 litrów. Ja na pełnym zbiorniku do zapalenia rezerwy robię po mieście jakieś 500 km. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 28-02-2010, 09:10
|
|
|
No to Ci DUŻO pali coś jest nie tak.
A co do tego schowka to jest to druga kieszeń 1 DIN można zamontować zmieniarkę albo np. jak ja radio CB w maskownicy pod 1 din. Można też zrobić nową maskownice i włożyć jakiś system multimedialny 2 din. Sama dziura wygląda mało ciekawie ale daję kilka możliwości zabudowy. |
|
|
|
 |
ApAcHoS
Mitsumaniak

Auto: Volvo C70 Cabrio/ Grandis
|
Wysłany: 28-02-2010, 10:32 Re: Spalanie i schowek
|
|
|
Zacznij od podpięcia pod kompa i sprawdzenie jak pracuje sonda lambda.. |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1446 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 28-02-2010, 11:20
|
|
|
u MNIE JAK Jak lambda padła to CHECK wywaliło - ale wiadomo - różnie bywa z tą elektroniką. |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 28-02-2010, 11:25
|
|
|
acerbe, podąż za radą ApAcHoS, przy okazji sprawdż jeszcze czujnik temperatury silnika, on także jest odpowiedzialny za wysokie spalanie. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
acerbe
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-02-2010, 12:04
|
|
|
Mój mechanik sugeruje też przeczyszczenie przepustnicy, bo to spalanie tak wzrosło na przestrzeni ostatnich 2-3 tygodni. Zastanawiam się też nad filtrem powietrza, jako potencjalną przyczyną.
Ale jeśli Wy robicie 500 km na baku a ja 400, to daje to do myślenia tak czy inaczej, chociaż jestem to w stanie zaakceptować, bo krótkie trasy, bo klima, bo dynamiczna jazda, bo wielkie krakowskie korki etc...
Krzychu: 2 dinowego radia nie chcę, bo i tak mi ukradną. Straciłem już 3 Dlatego zastanawiam się nad taki schowkiem zamykanym lub nie. I szukałem nawet na allego takich wkładów, ale nic nigdzie nie ma. Dealer też twierdzi, ze jedyne,co może mi dać to właśnie tę polonezową zaślepkę :/ |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 28-02-2010, 12:22
|
|
|
acerbe, Filtry to wiadomo rzecz trzeba wymieniać , w benzyniaku średnio co 20tyś km, przpustnice mozna profilaktycznie przeczyścić, jendka jak mowisz ze przebieg auta to ok70 000km, to ja nie bardzo widze sensu, jakby bylo ponad 150tys km to OK, reszta, tak jak napisałem wcześniej |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
acerbe
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-02-2010, 12:29
|
|
|
No to od poniedziałku siedzimy w serwisie... Dzięki za pomoc!
Jakbyście mieli jakieś pomysły, albo doświadczenia własne z tym spalaniem, to piszcie. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 28-02-2010, 13:04
|
|
|
Filtr powietrza jeśli dawno nie wymieniany od razu do wymiany, a termostat dobrze działa (auto się dogrzewa)? |
|
|
|
 |
acerbe
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-02-2010, 14:35
|
|
|
Krzychu: Filtr wymienię na stówę. Czy mówiąc dogrzewanie masz na myśli temperaturę silnika na wskaźniku? Jeśli tak, to od nowości jest zawsze tak samo i bez większych problemów. |
|
|
|
 |
Bojar
Forumowicz

Auto: Hyundai Tucson
Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Lut 2008 Posty: 363 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 28-02-2010, 16:33
|
|
|
Po prostu
Mam ten sam model z 2007. Spalanie średnio ostatnio w cyklu mieszanym 8,2 trasa nawet 7,3. Przy zatankowaniu na full do czasu zapalenia się kontrolki braku paliwa jakieś 500km a zostaje ok 10 literków. Samochód robi często b.krótkie trasy z częstym odpalaniem i gaszeniem silnika. Maksymalne spalanie w zimie miałem 10,7 ale samochód dużą część trasy robi na ssaniu. Ewidentnie masz coś nie tak
A co do zaślepki to jeżeli masz invite+ to ktoś musiał tam grzebać. W oryginale przy klimie automatycznej pod radiem jest schowek taki tłoczony w całości. Masz samochód od nowości ? |
|
|
|
 |
acerbe
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-02-2010, 19:41
|
|
|
Kurcze... nigdy nie zrobił mi więcej niż 450 do rezerwy :/ i było tak od samego początku.
Auto kupiłem czteromiesięczne z przebiegiem kilka tysięcy - wcześniej to była pokazówka do jazd próbnych. Wiem, że w miejsce zaślepki była zamontowana zmieniarka żeby auto było bardziej wypasione do jazd próbnych, więc pewnie przy sprzedaży ją wyjęli i poszli po najmniejszej linii oporu. No i teraz nie wiem, jak to rozwiązać.
Chociaż obecnie spalanie jest większym kłopotem. W ogóle egzemplarz jest trochę pechowy - po 60 tysiącach padło mi sprzęgło i to do tego stopnia, że dojechałem do warsztatu, oni otworzyli i się wysypało - całkiem spalone :/ |
|
|
|
 |
Bojar
Forumowicz

Auto: Hyundai Tucson
Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Lut 2008 Posty: 363 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 01-03-2010, 00:13
|
|
|
Jak to była pokazówka to trochę nie dziwne. Sprzęgło przypalić nie jest trudno |
_________________  |
|
|
|
 |
acerbe
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-03-2010, 15:08
|
|
|
Możliwe...
Byłem dziś w warsztacie, podpięli lancera pod kompa i okazuje się, że obie sondy działają bez problemu, przepustnica działa bez problemu, obroty w normie, a filtr powietrza czystszy niż moja klawiatura.
Podnieśli go nawet, żeby zobaczyć, czy bak po prostu nie jest dziurawy, ale auto suchutkie.
Wniosek: Wszystko w porządku, a pali jak smok. Zastanawiam się nad skorzystanie z usług bardzo złego krakowskiego serwisu autoryzowanego, może tam mają lepszy sprzęt do diagnostyki.
A z newsów - odkryliśmy przy okazji, że ramka tylnych lewych drzwi rdzewieje. To taki urok modelu? I czy wicie może, czy jest to objęte gwarancją na powłokę lakierniczą, która jest chyba dłuższa niż 3 lata...
Za to wciąż nie wiem, skąd wziąć schowek... :/ |
|
|
|
 |
|