|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Czy jest potrzeba wymiany tarcz ? |
Autor |
Wiadomość |
MichuGdy
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI 2002 r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Posty: 389 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 12-09-2010, 16:06 Czy jest potrzeba wymiany tarcz ?
|
|
|
Witajcie,
Zamieszczam poniżej zdjęcie mojej tarczy. Zaszła potrzeba wymiany klocków hamulcowych. Zastanawiam się czy jest ona na tyle zużyta, aby wymieniać ją, razem z nowymi klockami.
pozdrawiam,
Michał |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 12-09-2010, 16:49
|
|
|
Tarcza średnicy 256mm, nadaje się do wymiany gdy jej grybość spadnie do poziomu 22.4mm, natomiast tarcza o średnicy 281mm, nadaje sie do wymiany, gdy jej grubosc spadnie do poziomu 21.5mm
Zewnętrzna strona tarczy, to0 jeszcze nie wszystko, musisz jeszcze zobaczyc jak wyglada jej wewnetrzna strona, oraz zerknac na druga tarcze, obie przemierzyc i zobaczyc jak równomiernie były ścierane, jeżeli były nierównomiernie scierane to juz nadaja sie do wymiany, tak samo jak grubosc (liczona na styku klocka z tarcza) zbliza sie do minimalnej, to tez nadaja sie do wymiany, po tym rancie co masz na tarczy mozna sadzic, że one powoli zaczynaja sie prosic o wymiane, ale poogladaj i posprawdzaj to co napisalem. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
MichuGdy
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-09-2010, 19:34
|
|
|
robertdg, Dzięki za informacje.
Zatem sprawdziłem tarcze i rant ten ma ok 1mm na zewnątrz powierzchni (tą którą widać na zdjęciach) a w środku rant ten ma ok 0,5 mm.
Obie tarcze z przodu wykazują bardzo podobne zużycie.
Więc co robić ?
Jako ciekawostkę dodam, że klocki były zamontowane textara, oznaczone logiem mitsubishi parts. Ciekaw jestem czy one były wymieniane od nowości... |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 12-09-2010, 19:46
|
|
|
Jeżeli grubość tarczy jest odpowiednia (zmierzyć mikrometrem, albo suwmiarką), oraz powierzchnia trąca jest wporządku, to zostaw te tarcze na jeszcze jedną parę klocków, przy następnej wymianie klockow wymienisz tarcze z klockami. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
MichuGdy
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-09-2010, 13:41
|
|
|
Wyszło, że tarcze mają po 20,8 mm grubości na powierzchni roboczej klocka hamulcowego. Zatem wymiana.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
|