Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9DI-D] i znowu stukanie w prawym kole
Autor Wiadomość
mentos1 
Forumowicz

Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-09-2010, 02:53   [Cari 1.9DI-D] i znowu stukanie w prawym kole

dzien po wymianie oslony przegubu prawego przy kole na np. trelinkach słysze gluche stukanie , zauwazylem ze ten dzwiek slychac bardzo silnie przy cofaniu , przy jezdzie na wprost musze jechac wolno po wybojach i stuka nieregularnie ... czy to moze byc wina zuzytej przedniej tulei wahacza? nie co innego stukac bo albo nowe albo sprawne...:/
Ostatnio zmieniony przez 06-09-2010, 09:53, w całości zmieniany 1 raz  

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2010, 14:24   Re: i znowu stukanie p prawym kole

mentos1 napisał/a:
dzien po wymianie oslony przegubu prawego przy kole na np. trelinkach słysze gluche stukanie , zauwazylem ze ten dzwiek slychac bardzo silnie przy cofaniu , przy jezdzie na wprost musze jechac wolno po wybojach i stuka nieregularnie ... czy to moze byc wina zuzytej przedniej tulei wahacza? nie co innego stukac bo albo nowe albo sprawne...:/

sworzeń wahacza, albo podpory drążka stabilizatora, ewentualnie łaczniki drążka stabilizatora.
Pozdr.

mentos1 
Forumowicz

Auto: Carisma
Wysłany: 05-09-2010, 16:31   

sworzeń nowy bo wymieniony razem z wahaczem miesiac temu, chyba ze tak samo jak tuleja juz poleciał , łaczniki nowe, tylko tulei stabi nie robiłem z tego co wymieniłes,

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2010, 17:15   

Jeżeli ten dźwięk jest uchwytny po wymianie manszetu gumowego, to sprawdź dokładnie czy wszystkie elementy zawieszenia sa dobrze podokręcane. Może nawet nakrętki koła. POzdr.

A szczególnie sprawdź dokręcenie koła

haribo99 
Mitsumaniak
02104/KMM

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DiD
Wysłany: 06-09-2010, 08:54   

To ja sie podepne. Stukania nie mam, ale przy prawym przednim kole podczas jazdy slychac cykliczne ocieranie metalu. Tak jakby cos ocieralo o szczeki... Jak wcisne lekko hamulec odglos ustaje. Dostalem rozne diagnozy i juz zlupialem:
1. Oslona tarczy ociera o tarcze - sprawdzilem, lekko odgialem, to nie to;
2. Ciezarki od alusow ocieraja o szczeki - sprawdzilem, nie to;
3. Tarcze zuzyte - wymienilem na nowe (faktycznie byly zjechane), nie to;
4. Jarzmo zaciskow, podobno klocki moga byc luzne i ocierac, aczkolwiek mnie to dziwi, bo wtedy dzwiek nie bylby chyba cykliczny...
Ma ktos pomysl co to moze byc?

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2010, 12:19   

proponuje podnieść samochód z przodu z prawej i zkręcić kołem i doświadczalnie ustalić przyczynę.
Metaliczne tarcie to raczej osłona tarczy koła. Pozdr.

haribo99 
Mitsumaniak
02104/KMM

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DiD
Wysłany: 06-09-2010, 20:09   

podnosiłem, kręciłem- nic nie było słychać! Tylko podczas jazdy. Osłonę tarczy lekko odgiąłem, nie ma mozliwosci stykania, ocierania itp.
Takze malo prawdopodobne aby to byla oslona!
Inne pomysly?

JJ79 
Nowy Forumowicz
Kochanką mą Mitsu

Auto: Mitshubishi Carisma
Kraj/Country: Denmark
Wysłany: 09-09-2010, 18:28   

To ja postaram się coś podpowiedzieć. U mnie sparwa wyglądała podobnie... dodatkowo słyszałem piszczenie ... jakby mysz :D ... Wymieniłem :
- drążki stabilizacyjne,
- sworznie
- pół ośki
- klocki i tarcze bosh
i dodatkowo masę innych rzeczy a okazało się, że pęknięta była u góry prawa sprężyna tak więc doszły jeszcze 2 sprężynki. Sprawdź też alternator... u mnie okazało się , że przyczyną stukania jest sprzęgło alternatora. Czyli wymiana alternatora :)

Odpowiedz do tematu