|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[EA5A 2.5] Jak wyjąć czujnik abs-przednie koło |
Autor |
Wiadomość |
irekkczek
Forumowicz

Auto: EA5A 99r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-10-2008, 19:15 [EA5A 2.5] Jak wyjąć czujnik abs-przednie koło
|
|
|
Witam. Próbuję sam zdiagnozować przyczynę zbyt szybkiego działania mojego abs'u. Oglądałem zębatki i widać, że od strony pasażera zębatka ma śladu właśnie od tego czujnika chciałbym go wyciągnąć , podwiesić i przejechać się i sprawdzić różnicę, ale...
odkręciłem tą śrubę i za chiny nie mogę go ruszyć. Proszę o sugestie osób które przeżyły ten zabieg. dzięki!!
znalazłem ten czujnik w manualu:
  |
|
|
|
 |
Kmer
Mitsumaniak Arek

Auto: EA5W 2,5 V6 24 SE Automat
Pomógł: 37 razy Dołączył: 29 Cze 2008 Posty: 921 Skąd: Jawor
|
Wysłany: 29-10-2008, 19:47 Re: Jak wyjąć czujnik abs-przednie koło
|
|
|
irekkczek napisał/a: | Witam. Próbuję sam zdiagnozować przyczynę zbyt szybkiego działania mojego abs'u. Oglądałem zębatki i widać, że od strony pasażera zębatka ma śladu właśnie od tego czujnika chciałbym go wyciągnąć , podwiesić i przejechać się i sprawdzić różnicę, ale...
odkręciłem tą śrubę i za chiny nie mogę go ruszyć.... |
Powiem Ci tak,ze jest to ciężki orzech do zgryzienia,wyciągnięcie czujnika który od nowości nie był ruszany,przeważnie kończy się na jego uszkodzeniu,ponieważ ze względu na warunki atmosferyczne woda śnieg piasek,czujnik się zapieka,i udaje się taka operacja bez szkodowa 1/1000,przerabiam ten temat bardzo często z wyciąganiem czujników ABS,przez 4 m-ce udało mi sie wyciągnąć bez szkody tylko 1 a zabawy jest na około 3 godziny i duża ilość odrdzewiacze,jeżeli nie chcesz naciągać się zbytecznie na koszta,to ja bym to zostawił,sprawdź dokładnie zębatki od ABS-u,jest taka możliwość ze miedzy zębami dostał się jakiś kamyk,lub coś innego i stad ta przyczyna ze ABS wcześnie działa,albo druga możliwość,któryś ząb tarczki ABS jest nadłamany albo szczerbiony i będzie taka sama reakcja ABS-u,ja na Twoim miejscu najpierw przeczyścił bym zębatki,przerabiałem identyczna usterkę w poprzednim moim aucie,po przeczyszczeniu zębatek wszystko wróciło do normy. |
Ostatnio zmieniony przez Kmer 30-10-2008, 06:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JaGrab3
Mitsumaniak Piotrek - ORACLE fan

Auto: Sig 2.0T,Frotka 3.2, Astra2
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 28 razy Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 930 Skąd: Crackoof
|
Wysłany: 29-10-2008, 23:50
|
|
|
Kmer, ma racje, najczescie zebatki sa winne. U mnie akurat spec przy wymianie przegubów rozwalił mi 2 zębatki, były pęknięte, przez co odległości miedzy zebami byly zmienione - pospawane i działa miodzio.
Sam czujniki sprawdzasz mierząc go miernikiem w manualu masz opis, druga usterka to zmiana odległości czujnika od zębatki (tez podany jest dokladny wymiar w manualu), ale to raczej nie wchodzi w rachubę, sam widzisz jak go ciężko ruszyć... |
_________________ --------------------------------------------------
est: Signum 2.0Turbo , Astra "GSI"
byuo:126p,LADA2103,CIFF-Żaba,Cari 1.6,Gal 2.0 Sport Edition,FROTKA 3.2 V6 Limited Edition
---------------------------------------------------
Pomoc dla Kamilka
---------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
ptwardy [Usunięty]
|
Wysłany: 30-10-2008, 19:22
|
|
|
Ja robiłem z tyłu tak:
WD-40, po chwili (dłuższej) wziąłem tuleję, która zewnętrznym rozmiarem wejdzie w otwór razem z czujnikiem i delikatnie młoteczkiem 250g. Ważne by nie uszkodzić wewnętrznej części czujnika - tam gdzie cewka zbiera zmianę pola elektrycznego. Powoluśku, delikatnie, udało się wyjąć. Oczywiście wcześniej odkręcono śrubeczkę. |
|
|
|
 |
pablodc
Mitsumaniak
Auto: Subaru Impreza WRX '05
|
Wysłany: 24-04-2010, 19:31
|
|
|
Czy ktoś się orientuje jaka jest cena czujnika ABS prawy tył nowy/używany, i ewentualnie czy jest różnica między lewą stroną i prawą?
Dzięki i pozdrawiam! |
|
|
|
 |
maczek [Usunięty]
|
Wysłany: 08-05-2010, 21:26
|
|
|
pablodc napisał/a: | Czy ktoś się orientuje jaka jest cena czujnika ABS prawy tył nowy/używany, i ewentualnie czy jest różnica między lewą stroną i prawą?
Dzięki i pozdrawiam! |
czujnikow ABSu nie polecam ruszac. pekaja od razu po probach wyciagniecia.
nowy czujnik ABS kosztuje w ASO cos troche ponad 1000zl.
ja wymienilem cala zwrotnice używana. niestety sporo zabawy z rozpieciem calej zawiechy i wymiana, gdyz pewnie polowa śrub jest zapieczona, zardzewiala, wiec bez klucza pneumatycznego nie podchodz bo poukrecasz.
milej zabawy:) |
|
|
|
 |
marcinzam
Mitsumaniak
Auto: ASX 2016 1.6 did ClearTec
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Paź 2009 Posty: 1192 Skąd: Dublin
|
Wysłany: 21-06-2010, 21:57
|
|
|
tak dla informacji ,taki czujnik w usa OEM Mitsu 30 $ ,czyli około 100 zł |
|
|
|
 |
crafi
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant 2,5 v6
|
Wysłany: 23-06-2010, 12:35
|
|
|
Dołączę sie do tematu, mam taki problem, poprzedni właściciel chyba włożył u mnie przegub bez tarczy abs albo sie poprostu rozsypała i zgubiła no i wyświetla blad " zwarcie czujnika abs na lewym przednim kole" . Kwestia czy da rade kupic sama tarcze, czy trzeba kupic caly przegub? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23637 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 23-06-2010, 14:04
|
|
|
crafi, zadzwoń tu:
Japaneze Marek Malik telefon: (042) 215 44 02. GSM: 602 224 584
może dostaniesz sam pierścień ABS. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
bieniak
Mitsumaniak

Auto: galant 2,5v6
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Paź 2009 Posty: 486 Skąd: Elbląg
|
Wysłany: 23-06-2010, 20:07
|
|
|
a może ktoś wie jak ściągnąć zębatkę ABS-u z tylnego koła(piasty) czy ona jest nabijana czy nakręcana???? może ktoś wie w manualu za wiele nie widać |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14370 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 24-06-2010, 09:34
|
|
|
bieniak, z nią podobno jest problem i nie ma sposobu żeby zdjąć bez jej uszkodzenia. Sam nie robiłem tego, ale pytałem kilka osób bo odzywa się łożysko. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 24-06-2010, 19:13
|
|
|
Owczar napisał/a: | z nią podobno jest problem i nie ma sposobu żeby zdjąć bez jej uszkodzenia. Sam nie robiłem tego, ale pytałem kilka osób bo odzywa się łożysko. | A da się wymienić same łożysko (bez piasty) nie zdejmując zębatki ABS-u? |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14370 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 24-06-2010, 19:17
|
|
|
Właśnie podobno nie, dlatego kupiłem używki, bo z kasą słabo stoję ostatnio. W zasadzie kupiłem całe zwrotnice na tył od Avance |
|
|
|
 |
bieniak
Mitsumaniak

Auto: galant 2,5v6
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Paź 2009 Posty: 486 Skąd: Elbląg
|
Wysłany: 24-06-2010, 21:03
|
|
|
to niedobrze bo ja mam uszkodzone po 1 zębie i czujniki abs wpadaja w zwarcie.a nie chce kupować używek bo tu mam dobre łożyska.no nic pozostaje jeździć bez ABSu |
|
|
|
 |
mackbeth
Mitsumaniak

Auto: JK04 M9R 2.0dCI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Lip 2010 Posty: 686 Skąd: Wrocław/Łęknica
|
Wysłany: 10-01-2011, 14:34
|
|
|
Odgrzebuje temat, bo walczę z czujnikiem, będę próbował wyjąć sprawny ze zwrotnicy i grzebiąc w necie znalazłem
http://www.rhdjapan.com/m...ant-kouki-54502
Przy okazji szukając zauważyłem coś takiego: czujnik musi mieć odpowiednią rezystancję - manual podaje, że od 1k ohm do 1.5 kohm. Wydaje mi się, że jesli znaleźć czujnik o podanej rezystancji i wymiarach, bo to jest ważne w jakiej odległosc od zębów jest czujnik, można by coś dopasowac do naszych autek..
np w Intercars
INDEKS: 441 032 808 0
NAZWA: Czujnik ABS
OPIS: =>441 032 921 2 WABCO czujnik ABS-u naczepy dł.całkowita 400mm
PRODUCENT: WABCO
W MAGAZYNIE: 7
Dodatkowe informacje katalogowe:
Ciężar [kg] - 0,055
Rezystancja [Ohm] - 1150
Długość [mm] - 400
tylko nie wiem czy długość czujnika czy z kablem:)
Zgodnie z manualem odległość czujnika od powierzchni zębów : 28.2mm do 28.5 mm
Kurcze, czy ktoś moze coś na ten temat szukał? |
_________________ 三菱 ギャラント様式 スポーツエディション
 |
Ostatnio zmieniony przez mackbeth 10-01-2011, 14:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|