Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-05-2008, 01:35
[MSS DID] SILNIK Prosze o rady w sprawie przeglądu.
Autor Wiadomość
Zwierzu 
Forumowicz

Auto: Outlander Turbo
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-11-2006, 10:30   [MSS DID] SILNIK Prosze o rady w sprawie przeglądu.

Witam serdecznie.

No coż zbliża sie przegląd wiec proszę o pomoc co bym za duzo pieniażkow nie wydał:)

-jakie świece do space star 1.9 DID
-jakie klocki tzn. czy jest sens wstawiac oryginaly ??
Co jeszcze wchodzi zakres (z wyjatkiem oleju) prezegladu po 45 tys (mam 36 ale rok mija w styczniu wiec chce sie przygotowac) przegladu jak zbic koszty nie koniecznie kupujac szmelc moze jakies zamienniki sa warte wstawienia?
Prosze o pomoc , z gory wielkie dzieki:)
Ostatnio zmieniony przez cns80 09-02-2009, 10:36, w całości zmieniany 2 razy  

DarekCz
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2006, 10:41   Re: Prosze o rady w sprawie przeglądu.

Zwierzu napisał/a:

-jakie świece do space star 1.9 DID??

po takim przebiegu to chyba nie ma potrzeby wymiany świec żarowych no chyba że nie grzeją
Zwierzu napisał/a:

-jakie klocki tzn. czy jest sens wstawiac oryginaly ??

klocki można dobrać tańsze i wcale nie gorsze od orginalnych, bodajże od volvo s40 pasują i są tańsze. Ale moze nich sie wypowie któryś z użtkowników MSS :lol:

Zwierzu 
Forumowicz

Wysłany: 06-11-2006, 10:49   

Z tego co sie dowiedzialem w serwisie przy przegladzie ktory bede mial w styczniu aby nie stracic gwarancji chyba musze wymienic swiece..
Moze sie myle:)

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2006, 12:23   

Ale przecież jak auto masz na gawarancji i będziesz musiał jechac na przegląd to nie masz wyboru co do wstawianych części - musisz wstawiac takie jakie zaleca producent, czyli oryginalne.
Decyzję o tym czy wymieniać jakąś część czy nie podejmuje ASO w którym robisz przegląd.

Zwierzu 
Forumowicz

Wysłany: 06-11-2006, 12:39   

W serwisie mi powiedzieli ze na przeglad moge przywiezc swoje czesci wiec nie wiem skad takie info:)

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 06-11-2006, 14:31   

Zwierzu napisał/a:
Z tego co sie dowiedzialem w serwisie przy przegladzie ktory bede mial w styczniu aby nie stracic gwarancji chyba musze wymienic swiece..
Moze sie myle:)
Nic takiego nie miało miejsca w moim przypadku. Masz książkę serwisową? Tam jest wykaz czynności przy 45 tys km.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2006, 15:12   

Zwierzu napisał/a:
W serwisie mi powiedzieli ze na przeglad moge przywiezc swoje czesci wiec nie wiem skad takie info:)

Doświadczenia z serwisem Fiata - wymieniane części musiały być oryginalne. I tak np. olej musiał być marki Selenia - można było kupić samemu i przywieżć ale tylko ten.
Nie słyszałem jeszcze, żeby w aucie na gwarancji zakładali w ASO jakiekolwiek tańsze zamienniki.

Robert Bryl
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2006, 18:57   

slo_mo napisał/a:
Zwierzu napisał/a:

Doświadczenia z serwisem Fiata - wymieniane części musiały być oryginalne. I tak np. olej musiał być marki Selenia - można było kupić samemu i przywieżć ale tylko ten.
Nie słyszałem jeszcze, żeby w aucie na gwarancji zakładali w ASO jakiekolwiek tańsze zamienniki.

To robili Cię ostro w konia.
Olej możesz przywieźć jaki chcesz, byle spełniał warunki jakościowe (i niekiedy także lepkosciowe) stawiane przez producenta samochodu. I tak było 'od zawsze' i w każdym serwisie jaki odwiedzałem.

Podobnie jest z klockami - możesz mieć swoje. Zresztą niektóre ASO mitsu wstawiaja albo oryginały albo zamienniki. Jeśli będa to zamienniki JC to absolutnie nie warto. Ja włozyłem Kashiyamy i jeździło, ale generalnie wolałbym jakieś Ferrodo wsadzic - tyle, że w moim mieście kupić nie było wcale łatwo. Niestety, pojęcia nie mam, czy klocki od s40 albo od Carismy pasuja, ale stawiałbym na to, że nie. Szukaj klocków do MSS i finał.

Pzdrw.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 06-11-2006, 20:04   Przegląd MSS - uwagi

Tu jest wyszukiwarka Ferodo - jak Ci się chce to porównaj, do których modeli są identyczne klocki.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 06-11-2006, 21:17   

Robert Bryl napisał/a:
Olej możesz przywieźć jaki chcesz, byle spełniał warunki jakościowe (i niekiedy także lepkosciowe) stawiane przez producenta samochodu. I tak było 'od zawsze' i w każdym serwisie jaki odwiedzałem.

Kolega właśnie dlatego nie kupił nowej Avensis - bo wymagali wymiany oleju na ten, który wlewa ASO Toyoty (120 zł za litr) pod groźbą utraty gwarancji (co 20 tkm). Wybrał Lagunę diesla i... po 2 latach miał już pierwsze poważne problemy.

Robert Bryl
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2006, 21:35   

Krzyzak napisał/a:

Kolega właśnie dlatego nie kupił nowej Avensis - bo wymagali wymiany oleju na ten, który wlewa ASO Toyoty (120 zł za litr) pod groźbą utraty gwarancji (co 20 tkm).

Aaa. Tojota... No trochę rozumiem. Tam silniki padały jak wlewali jak najbardziej zalecanego SLX'a to potem na zimne zaczęli dmuchać. Aczkolwiek nie do końca wierzę, że centrala Tojoty takie dzialania autoryzowała i że taki stejtment miał w warunkach gwarancji. Chyba, że silnik jakis bardzo dziwaczny. Jaki to miał być motorek?
Zreszta, mi podobną ciemnote próbowali wmówić swego czasu w Mitsubishi. Przyniosłem instrukcje obsługi, gwarancje i książke serwisową z jasno napisanymi zaleceniami i brakiem jakiejkolwiek wzmianki o koniecznośc lania tego na czym panowie mechanikowie maja najlepszą marżę... poskutkowało.
Potem pół eksploatacji lałem elfa i ani grama oleju nie zjadał. Aż jakiś d... z serwisu nie przeczytał, że ma wlac mój olej i wlał serwisowy wynalazek (Magnatec, tfu...). Przepraszali i wzięli elfa za castrola (cena zresztą była podobna). A samochód po tej podmianie od razu zaczął palić 0.8 litra na 15 kkm...

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 06-11-2006, 21:45   

Castrol to zło :twisted:

Hehe - kiedyś jak jeszcze były oleje "pewne" mój Misiek jeździł na Castrolu RS 10W60, potem na Lotosie Synteticu, teraz jakiegoś Shella do wysilonych benzynówek ma zalanego.

I mimo przebiegu 300kkm nie bierze oleju (no chyba że mi się włącza :twisted: )

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Zwierzu 
Forumowicz

Wysłany: 14-11-2006, 16:31   

Co powiecie o tych klockach i o cenie ??

Moze poradzicie cos senowniejszego?
http://www.allegro.pl/ite...40_carisma.html
Pozdrawiam

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 14-11-2006, 19:06   

Zwierzu napisał/a:
Co powiecie o tych klockach i o cenie ??

Klocki OK.
Cena OK.

MARIO
[Usunięty]

Wysłany: 14-11-2006, 19:54   

JCH ile przejechałeś na oryginalnych klockach ? Jestem zdziwiony, że do MIMISIA pasują od Volva. A ile można przejechać na tych Ferodach. Oczywiście wiem, iż to wszystko zależy od tego kto jak jeździ i gdzie jeździ. Ja mam dopiero, a może aż 23 tys przebiegu - eksploatacji raczej w mieście - i zastanawiam się kiedy będę musiał wymienić.

Odpowiedz do tematu