Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
KILKA TECHNICZNYCH PYTAń W/S CARISMY
Autor Wiadomość
jadu
[Usunięty]

Wysłany: 30-09-2006, 20:07   KILKA TECHNICZNYCH PYTAń W/S CARISMY

Witam,
mam Carismę od maja i bdb mi się nią jeździ, jednak jest to moje pierwsze auto z automatyką, absem, poduszkami itp.
i mam kilka "głupich" pytań:

1) na postoju (np na czerwonym świetle) zapala mi się czasami kontrolka ABS, która gaśnie jak wyłączę i jeszcze raz włączę silnik ... to chyba nie normalne ?

2) coś mi piszczy z przodu w kołach (nie zawsze), jak lekko nacisnę pedał hamulca piszczenie ustaje ... czy to wina jakiegoś kurzu albo czegoś w tym stylu na tarczy ?

3) przy tankowaniu, jak odkręcam "zatyczkę" paliwo się zasysa i syczy

????

thxs

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-09-2006, 20:13   

jadu napisał/a:
1) na postoju (np na czerwonym świetle) zapala mi się czasami kontrolka ABS, która gaśnie jak wyłączę i jeszcze raz włączę silnik ... to chyba nie normalne ?

Nie
jadu napisał/a:
2) coś mi piszczy z przodu w kołach (nie zawsze), jak lekko nacisnę pedał hamulca piszczenie ustaje ... czy to wina jakiegoś kurzu albo czegoś w tym stylu na tarczy

Blaszki w klockach - jak się nie mylę klocki Ci się kończą
jadu napisał/a:
3) przy tankowaniu, jak odkręcam "zatyczkę" paliwo się zasysa i syczy

Norma

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

jadu
[Usunięty]

Wysłany: 30-09-2006, 20:16   

dzieki :)

ale klocki były wymienanie 15000km temu :|

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 30-09-2006, 20:19   

jadu napisał/a:
ale klocki były wymienanie 15000km temu

1. Kiepskie klocki
2. Blokują Ci zaciski z przodu?
3. Zjechane tarcze zjadły klocki?

Hamulce do przeglądu - myslę że po ich przejrzeniu również ta lampka od ABS przestanie się włączać

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

jadu
[Usunięty]

Wysłany: 30-09-2006, 20:24   

ok :) dzięki wielkie za pomoc <piwo>

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 30-09-2006, 20:27   

Kliknij "pomógł" pod moim postem jeżeli uważasz że pomogłem - ta zasada obowiązuje wobec każdego kogo odpowiedź uznasz za pomocną.

Powodzenia.

Hubeeert
admin forum

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 30-09-2006, 20:30   

Hubeeert napisał/a:
jadu napisał/a:
2) coś mi piszczy z przodu w kołach (nie zawsze), jak lekko nacisnę pedał hamulca piszczenie ustaje ... czy to wina jakiegoś kurzu albo czegoś w tym stylu na tarczy

Blaszki w klockach - jak się nie mylę klocki Ci się kończą

ty no jak, jakby sie konczyly to przy hamowaniu tez by bylo slychac - jesli slychac i przestaje po wcisnieciu hamulca to beda prowadnice od klockow - tam sie lub syf zbierac, pewnie przy wymianie zamiast wszystko oczyscic dali smaru syf sie nazbieral i teraz klocek sie nie cofa jak powinien przez co trze podczas jazdy i piszczy - ogolnie nieszkodliwe ale wnerwiajace, ja wlasnie jestem po calkowitym przegladzie hamulcy ze smarowaniem tloczkow zaciskow prowadnic itp.

co do tych prowadnic poprostu musisz wyjac klocki i przeszlifowac papierkiem sciernym ok 100-150 prowadnice od klockow w jarzmie zacisku i na samych klockach, mozna dac smaru ale delikatnie i najlepiej jakiegos wysokotemperaturowego
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

dylson
[Usunięty]

Wysłany: 30-09-2006, 21:11   

Matejko napisał/a:
jakby sie konczyly to przy hamowaniu tez by bylo slychac

Nie koniecznie. U mnie jak klocki zaczely piszczec to sprawdzilem ich grubosc i byly do wymiany. I po nacisnieciu hamulca nie piszczaly. Zreszta podobnie mialem w kilku autach nie tylko moich.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 30-09-2006, 21:17   

Nieważne - hamulce do przeglądu tak czy inaczej.

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 30-09-2006, 21:20   

no dokladnie, a jesli beda ok to zrobic to co napisalem jak nie to wymienic sprawdzic tez tloczki z przodu i jak zacisk chodzi w prowadnicach
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 30-09-2006, 21:23   

Hubeeert napisał/a:
jadu napisał/a:
ale klocki były wymienanie 15000km temu

1. Kiepskie klocki
2. Blokują Ci zaciski z przodu?
3. Zjechane tarcze zjadły klocki?

Hamulce do przeglądu - myslę że po ich przejrzeniu również ta lampka od ABS przestanie się włączać

Ja bym dodał jeszcze styl jazdy - u mnie ŻADNE klocki nie wytrzymują dłużej niż 15-20tys :)

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 30-09-2006, 21:24   

A u mnie w Caddym z przodu po 90000 jeszcze trochę było na nich ale kazałem wymienić :mrgreen:

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 30-09-2006, 21:45   

A ile z tych 90tys przejechane po zakorkowanym mieście?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 30-09-2006, 21:46   

Sporo
Ale najwięcej w trasie

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 30-09-2006, 21:49   

Ja Corsą jeżdżę TYLKO po mieście - podejrzewam, że to też ma olbrzymi wpływ na szybkość z jaką znikają klocki. Oczywiście obok mojego stylu jazdy :mrgreen:
Klocki wsadzam zawsze dobre jakościowo a o hamulce dbam.

Odpowiedz do tematu