[EAxx] Zamki drzwi |
Autor |
Wiadomość |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21943 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 14-10-2013, 18:01 [EAxx] Zamki drzwi
|
|
|
Idzie zima, długie wieczory i tak sobie myślę, że może przysiadłbym do w/w tematu. Strasznie denerwuje mnie ten plastikowy klekot zamków podczas zamykania drzwi w EA (mógłbym z zamkniętymi oczami usłyszeć dźwięk kilkuset zamykających się drzwi aut, ale drzwi od Mitsu rozpoznam od razu ). Jakby coś się potrzaskało w zamku przy zamknięciu. Może wystarczy smaru naładować do wewnątrz. W sumie spotkalem się raz z jednymi drzwiami (akurat przednie prawe) w EA SE z 1999 r., które zamykaly się tak jak bym chciał. W ogóle nie było słychać klekotu tylko głuche "bum". Oglądałem ten zamek, porówywałem z innymi i żadnych różnic na zewnątrz nie było. Ciekawe... Zamków do testów mi nie brakuje, chyba najlepiej pobawić się przednim prawym, bo ma mniej elektryki i można go podmienić dla testów bez obaw, że coś nie zadziała (centralny zamek, itp.), dobrze myślę? A może ktoś jeszcze miał taki "problem" jak ja i już rozbierał te zamki i wie coś więcej? Patrzyłem już na nie i chyba nie tak łatwo je będzie rozkręcić (raczej rozwiercanie). Zapraszam do podrążenia tematu |
|
|
|
 |
WreX
Mitsumaniak Igrający ze śmiercią

Auto: Galant Avance 2002 2.5l
Pomógł: 8 razy Dołączył: 20 Lip 2011 Posty: 1896 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: 14-10-2013, 18:24
|
|
|
Hugo, to już chyba choroba... jakaś galantofilia
A u Ciebie po wygłuszeniu drzwi nie ma poprawy przy ich zamykaniu, coś chyba wcześniej wspominałeś ?
U mnie między lewym przodem a prawym jest różnica jakichś 15-20% w dźwięku na rzecz drzwi prawych (krótszy klekot i przyjemniejszy dźwięk), które były rzadziej zamykane od lewych, ale najlepiej wypada tył, mają taki pocieszny ten klekot przy zamykaniu.
Zauważyłem też, że dźwięk przy opuszczonej szybie jest inny, tzn gorszy bo wewnątrz szyba lata. Może prowadnice jak szyba jest na górze też powodują jakieś dźwięki ?
Najlepiej nagraj dźwięk zamykania wszystkich drzwi po kolei to porównamy z tym u siebie |
_________________ Moja Żona...
ma PRAWIE 8 sekund do setki... a Twoja ?
Takie tam zdjęcia chcesz pooglądać Gość ?
 |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 14-10-2013, 21:05
|
|
|
WreX napisał/a: | A u Ciebie po wygłuszeniu drzwi nie ma poprawy przy ich zamykaniu, coś chyba wcześniej wspominałeś ? | Jest, ale zamków nie wygłuszałem Dalej klekoczą. WreX napisał/a: | najlepiej wypada tył, mają taki pocieszny ten klekot przy zamykaniu | Pocieszny? Jak w chińskiej zabawce WreX napisał/a: | Zauważyłem też, że dźwięk przy opuszczonej szybie jest inny, tzn gorszy bo wewnątrz szyba lata | Bez komentarza... WreX napisał/a: | Najlepiej nagraj dźwięk zamykania wszystkich drzwi po kolei to porównamy z tym u siebie | W kazdym jest podobnie. Sprawdzałem w kilku. |
|
|
|
 |
Tomii
Mitsumaniak
Auto: C4, BX, Espace 3
Pomógł: 17 razy Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 1889 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 15-10-2013, 08:05
|
|
|
Hugo nagraj ten dzwięk bo wydaje mi się że akurat w Galancie drzwi fajnie się zamykają, zwłaszcza tylne, sprawdz czy nie są obwiśnięte u Ciebie, czy rygiel wchodzi równo do zamka. Dziwne jest to o czym piszesz tym bardziej że wygłuszałeś drzwi. Profilaktycznie zamki można zamoczyć w ropce (bez siłowników) i przesmarować. |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 15-10-2013, 09:10
|
|
|
Tomii, mi przeszkadza to plastikowe klekotanie. Nie muszę nagrywać. W każdym tak samo klepie |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14370 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 15-10-2013, 09:24
|
|
|
Nie bardzo wiem o jakie klekotanie chodzi. Też mi się wydaje, że w EA drzwi zamykają się miękko w porównaniu do innych aut. |
|
|
|
 |
Tomii
Mitsumaniak
Auto: C4, BX, Espace 3
Pomógł: 17 razy Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 1889 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 15-10-2013, 09:29
|
|
|
Hugo napisał/a: | Tomii, mi przeszkadza to plastikowe klekotanie. Nie muszę nagrywać. W każdym tak samo klepie |
no to u mnie nie klepie |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

Auto: jest
Pomógł: 50 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 6077 Skąd: okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 15-10-2013, 10:11
|
|
|
Mi tam nic nie klekota przy zamykaniu, gluche bum i tyle. Wg mnie dzwiek jest super, a jeszcze lepszy po wygluszeniu |
_________________ Zdania są jak tyłek - podzielone.
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

Auto: jest
Pomógł: 50 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 6077 Skąd: okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 15-10-2013, 10:30
|
|
|
to tym bardziej nie wiem o co chodzi..zwykle bzzyt i zamkniete |
_________________ Zdania są jak tyłek - podzielone.
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14370 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 15-10-2013, 11:36
|
|
|
tomek84 napisał/a: | Hugo mówi o dźwieku zamykania zamków (ryglowaniu), nie o zamykaniu drzwi |
No to teraz wszystko jasne. Rzeczywiście jest słaby. Ale czy aż tak przeszkadza? W zamkach nie ma tłumika i zamykanie jest bardzo gwałtowne. Pewnie można coś porzeźbić i usprawnić jak wiele rzeczy w EA |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 15-10-2013, 12:14
|
|
|
tomek84 napisał/a: | Hugo mówi o dźwieku zamykania zamków (ryglowaniu), nie o zamykaniu drzwi | Nooo, jesteśmy w domu Owczar napisał/a: | W zamkach nie ma tłumika i zamykanie jest bardzo gwałtowne. Pewnie można coś porzeźbić i usprawnić jak wiele rzeczy w EA | Muszę spróbować. tomek84 napisał/a: | wszystko można tylko po co | Będę dążył do perfekcji mimo wszystko, nie chcę mieć tego co wszyscy mają |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24313 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk

|
Wysłany: 15-10-2013, 13:18
|
|
|
Hugo napisał/a: | Strasznie denerwuje mnie ten plastikowy klekot zamków podczas zamykania drzwi w EA (mógłbym z zamkniętymi oczami usłyszeć dźwięk kilkuset zamykających się drzwi aut, ale drzwi od Mitsu rozpoznam od razu ) |
http://pl.wikipedia.org/wiki/Psychoterapia
(ps. nie bierz do siebie - nie miało być złośliwie, ale zabawnie) |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 10-11-2013, 20:28
|
|
|
Jedno pytanie: czy mogę założyć zamki przednich drzwi od innego Gala EA czy nie? Chodzi o to czy w zamku kierowcy i/lub pasazera nie ma czegoś od immobilisera itp. co spowoduje jakieś problemy. Z tego co kojarzę coś z immo jest w klamce drzwi kierowcy, ale czy w zamkach też? |
|
|
|
 |
|