Evo Scan opcje/ustaiwienia |
Autor |
Wiadomość |
M@teusz607
Forumowicz M@teusz607
Auto: Honda Accord CL7 2.0 i-VTEC
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Lut 2010 Posty: 198 Skąd: Radzyń Podlaski
|
Wysłany: 03-09-2010, 16:33 Evo Scan opcje/ustaiwienia
|
|
|
Niedawno kupiłem kabel i program Evo Scan, tylko że prawie wcale nie pokazuje mi spalania a to jest wina tego że pokazuje złą prędkość. W opisie opcji "Speed" jest napisane że działą w samochodach po 98 roku a we wcześniejszych trzeba prędkość czytać z ABS-u, choć tam też nic nie pokazuje. Wie ktoś jak to zrobić? ogólnie mniejsza a prędkość, ważne żeby było chwilowe zużycie paliwa.
Druga sprawa- czy w silniku 1.6 16V pokaże prawidłowo parametr "Octane level"??? narazie tankowałem 2 razy (LPG) na różnych stacjach i było najpierw 50% potem 48%, stacje o skrajnie różnych cenach w okolicy. Wynik +/- 1% w zależności od obrotów |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 03-09-2010, 18:28
|
|
|
M@teusz607 napisał/a: | Druga sprawa- czy w silniku 1.6 16V pokaże prawidłowo parametr "Octane level"??? narazie tankowałem 2 razy (LPG) na różnych stacjach i było najpierw 50% potem 48%, stacje o skrajnie różnych cenach w okolicy. Wynik +/- 1% w zależności od obrotów | u mnie działa dobrze, w większości przypadków było na maxa a raz na 80% (dokładnie nie pamiętam) M@teusz607 napisał/a: | Niedawno kupiłem kabel i program Evo Scan, tylko że prawie wcale nie pokazuje mi spalania a to jest wina tego że pokazuje złą prędkość. W opisie opcji "Speed" jest napisane że działą w samochodach po 98 roku a we wcześniejszych trzeba prędkość czytać z ABS-u, choć tam też nic nie pokazuje. Wie ktoś jak to zrobić? ogólnie mniejsza a prędkość, ważne żeby było chwilowe zużycie paliwa. | u mnie też nie pokazuje tych wartości |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
zbycho77
Mitsumaniak
Auto: Renault Scenic II, Colt VI 1.5
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 495 Skąd: Lublin/Łęczna/Turka
|
Wysłany: 03-09-2010, 20:16
|
|
|
M@teusz607 napisał/a: | W opisie opcji "Speed" jest napisane że działą w samochodach po 98 roku a we wcześniejszych trzeba prędkość czytać z ABS-u, choć tam też nic nie pokazuje. |
Być może jest to związane z rodzajem czujnika prędkości tego przy skrzyni biegów. Z tego co wiem pierwsze wersje miały ten czujnik na linkę. Później był to czujnik elektroniczny, połączony z ECU i ten współpracuje dobrze z EvoSCANEM. |
_________________ Zbyszek |
|
|
|
 |
M@teusz607
Forumowicz M@teusz607
|
Wysłany: 03-09-2010, 22:59
|
|
|
Więc czy komu kolwiek wskazuje prawidłową prędkość kto ma cari DO 98 roku i nie GDI bo to też chyba może mieć znaczenie. Mi pokazuje tą wartość tylko że nawet jak stoję w miejscu to skacze 250-300 km/h a czasem przy ruszaniu spadnie do 50 po czym znów wzrasta do tych wysokich wartości.
Ps. A myślałem że V max to 185 km/h
I jeszcze coś siwek te 80% octane level masz i na gazie i na benzynie zawsze tyle samo? czy jak przełączasz to wartość się zmienia? bo u mnie jest to samo na PB95 i PLG |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 05-09-2010, 18:42
|
|
|
Teraz jak tankuję to zawsze miałem maxa i na gazie i benzynie. Te 80%miałem na benzynie - raz.
Ile w tym prawdy? Ciekawy jestem czy mamy to traktować z przymróżeniem oka czy jednak jest to prawdziwe wskazanie. |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
M@teusz607
Forumowicz M@teusz607
|
Wysłany: 21-09-2010, 19:22
|
|
|
A wie może ktoś czy da się, a jeżeli tak to jak sprawdzić faktyczny przebieg Evo Scanem? |
|
|
|
 |
zbycho77
Mitsumaniak
Auto: Renault Scenic II, Colt VI 1.5
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 495 Skąd: Lublin/Łęczna/Turka
|
Wysłany: 21-09-2010, 20:01
|
|
|
M@teusz607 napisał/a: | A wie może ktoś czy da się, a jeżeli tak to jak sprawdzić faktyczny przebieg Evo Scanem? |
Obawiam się, że nie, ale może ktoś coś wie na ten temat więcej, sam jestem ciekaw ... |
_________________ Zbyszek |
|
|
|
 |
|