Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: akbi
21-11-2007, 16:52
Kontrolka oleju
Autor Wiadomość
matt81 
Mitsumaniak
RED DIAMOND

Auto: LANCER 1.6 16v 1995r 4g92
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 22-10-2006, 13:31   Kontrolka oleju

Witam, od tygodnia w moim aucie po przekręceniu kluczyka na ACC czyli gdy wszystkie kontrolki sie swiecą nie świeci sie kontrolka od oleju..Zaznaczam że lampka od oleju nie jest spalona ponieważ sprawdzałem. Gdzie szukać przyczyny ,a może dać sobie na luz... :?

Odbiegając na chwile od tematu ,czy sposób Krzyżaka na zczytywanie błedów ECU tyczy się również silnika 4G92?
Lancer 1.6 16V 1995r.
Ostatnio zmieniony przez matt81 12-01-2008, 22:24, w całości zmieniany 1 raz  

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 22-10-2006, 14:25   

Olej jest? Sprawdź czujnik ciśnienia oleju, jeżeli jest uszkodzony to podaje, że ciśnienie jest cały czas. CE się wtedy powinno zapalać, gdyż na starcie powinien sygnalizować zerowe ciśnienie, które rośnie od razu po odpaleniu silnika. Poza tym wymrugaj sobie diodą kod błędu. Opis znajdziesz w dziale Download,a link w moim podpisie.

matt81 
Mitsumaniak
RED DIAMOND

Wysłany: 22-10-2006, 19:26   

Olej jest ,a poza tym gdyby go nie było to by się kontrolka świeciła non stop lub na zakrętach a u mnie nie swieci sie wogóle nawet na postoju kiedy silnik nie pracuje tak jakby sie spaliła (co już wcześniej wykluczyłem ).Jeśli to czujnik to gdzie go szukać i jak go sprawdzić w warunkach domowych?

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 23-10-2006, 08:10   

W moim podpisie jest link do działu Download, wejdź ściągnij servicemanual i szukaj w rozdziale: Engine/4G9.. :wink:

KaWu 
Mitsumaniak
Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Wysłany: 23-10-2006, 13:51   Re: Kontrolka oleju

matt81 napisał/a:
czy sposób Krzyżaka na zczytywanie błedów ECU tyczy się również silnika 4G92?
Lancer 1.6 16V 1995r.

Ja mam 94 rok i juz mam obd2. Pewnie masz juz tez takie zlacze, to wystarczy zmostkowac 1 z 4 pinem i bledy lub ich brak wskaze migajace check engine :D

Edit: quote

matt81 
Mitsumaniak
RED DIAMOND

Wysłany: 23-10-2006, 19:26   

Dzięki chłopaki za pomoc dziś jak na złość CE zgasł ale zapewne nie na długo :wink: to się wymruga co go boli .Tylko skąd wziąść kody błędów ,na stronie Krzyżaka są ale do 4g37 :( ,po zatym czy jest możliwe zdiagnozowanie czujnika cisnienia oleju domowym sposobem :wink:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 23-10-2006, 20:27   

1. na 99% będziesz miał obd2 i mostkując pin 1 i 4 w nim, potem zapłon na ON - kontrolka CE wymruga kody błędów
2. kody jak u mnie na stronie, plus kilka nowych - ECU je zapamiętuje, więc odczytaj, napisz tu - pomogę zinterpretować

matt81 
Mitsumaniak
RED DIAMOND

Wysłany: 24-10-2006, 22:35   

Dziś zmostkowałem pin 1z4 i CE wymrugał mi błąd nr11 i chyba nie ma to nic wspólnego z brakiem kontrolki od oleju .Pawdopodobnie po prostu zbiegło się to z powyższą usterką i szykuje się wymiana sondy :? Co wy na to?
PS.
Dziś podczas odpalania na sekunde mignęła mi ta nieszczęsna kontrolka ale dalej w pozycji ON nie świeci sie .Zawracać sobie i wam dalej tym głowe czy dać sobie spokój? :wink:
POZDROWIENIA DLA CZŁONKÓW MITSU-RODZINKI :)

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Wysłany: 25-10-2006, 00:04   

Zawracać, żebyś się kiedyś nie zdziwił, że silnik się zatarł.

KaWu 
Mitsumaniak
Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Wysłany: 25-10-2006, 13:30   

matt81, a sprobuj najpierw zdjac kleme "-" z auta na ok minute i po podlaczeniu sprawdz bledy. Zabacz czy wtedy tez jest blad. Jezeli nie ma to pojezdzij troszke i zonu sprawdz. Bo blad moze byl jeszcze stary a po resecie moze juz go nie byc.
A jezeli bedzie to lepiej sie tym zajac :)

matt81 
Mitsumaniak
RED DIAMOND

Wysłany: 25-10-2006, 22:10   

matt81, a sprobuj najpierw zdjac kleme "-" z auta na ok minute i po podlaczeniu sprawdz bledy. Zabacz czy wtedy tez jest blad. Jezeli nie ma to pojezdzij troszke i zonu sprawdz
Cytat:

Po resecie nie ma błędu ale wywala błąd po przejechaniu kilkunastu km, i jest to błąd 11 czyli pada powolutku sonda pewnie . Ale odnośnie tej kontrolki oleju to już nawet po resecie nie świeci sie choćby na chwile w pozycji ON. Jeśli to miał by być czujnik oleju to gdzie go szukać ?. Wyczaiłem jakiś czujnik z dwoma kabelkami w tylnej części bloku mniej więcej 30cm pod rozrusznikiem pod rozrusznikiem ,i złączka jest przy wtyczce od sondy . Czy to jest to?

[ Dodano: 02-01-2010, 09:05 ]
Sprawa rozwiązana ,okazały się przerwane włókna przewodu czujnika pod izolacją ,stąd sporadycznie kontrolka lubiła się zapalić

Odpowiedz do tematu