Lancelot CB0 a.k.a Wannabe JDM |
Autor |
Wiadomość |
Mamusa
Mitsumaniak Car Audio Maniac
Auto: Lancer GLXi 1.6 16v '94
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Gru 2010 Posty: 44 Skąd: Myślibórz
|
Wysłany: 07-06-2011, 18:34 Lancelot CB0 a.k.a Wannabe JDM
|
|
|
Na forum jestem już od jakiegoś czasu i jako że z Lancelotem nie mam zamiaru się rozstawać postanowiłem go zaprezentować.
Mitsubishi Lancer
Model: CB0
Wersja: GLXi
Silnik: 1.6 4G92 SOHC 113 HP
Rok produkcji: 1994 Kupiony: 13.12.2010
Przebieg licznikowy: 227 000
Wyposażenie:
- Elektryczne szyby x4
- Elektryczny szyber
- Wspomaganie kierownicy
- Elektrycznie regulowane i podgrzewane lusterka
- Wspomaganie kierownicy
- i parę innych drobiazgów
Swojego Miśka kupiłem niecały tydzień po zdaniu prawka. Co ciekawe był to pierwszy samochód który w ogole oglądałem- właściciel pochodził z mojej małej miejscowości, więc autko gdzieś tam już wcześniej widywałem. Sprowadzony został do Polski w 2007 roku z Niemcowni przez poprzedniego właściciela. Mam pewność że auto jest bezwypadkowe, jedyny drobiazg jakiego doznał to puknięty przedni lewy błotnik i przedni zderzak (oba elementy były wymienione na nowe). Po dokładnych oględzinach auta, sprawdzeniu karoserii, podłogi i zawieszenia nie było się do czego przyczepić. Do tego auto było serwisowane w warsztacie znajomego, więc znam jego historię. Przy przebiegu 190kkm (2007) wymieniany kompletny rozrząd + pompa wody, w 2009 komplet amorków, komplet el. gumowych w zawieszeniu + tarcze i klocki.
Generalnie przed zakupem Lancer jakoś mnie nie przekonywał, ale decydującą rolę przy decyzji miał jego genialny stan wizualny i techniczny. Przejechałem nim narazie niecałe 4kkm, jedynym problemem jaki wystąpił była wrażliwość na wilgoć przy odpalaniu (pomogło czyszczenie styków pod kopułką). W kwietniu Lancelot dostał komplet stalowych 14'stek z ładnymi oponami- z przodu Dunlopy SP Sport, z tyłu kierunkowe Goodyeary.
Na dniach czeka mnie wymiana oleju i kompletu filtrów.
Pokochałem Lancelota za jego dynamikę i prowadzenie w zakrętach. Świetnie zestopniowana skrzynia i krótki skok drążka, niezłe hamulce i do tego niezły komfort podróżowania-a mówili że za taką kasę można kupić tylko szrota . Właściwie jedynym minusem Lancelota jest spalanie. Prawodopodobnie sonda do wymiany, bo spalanie 9-10L przy dość spokojnej jeździe to chyba za dużo.
Pierwsze fotki jakie robiłem, początek kwietnia:

Od początku wiedziałem że Lancer długo seryjny nie będzie, ale na razie ogranicza mnie budżet. Już niedługo idę do pracy, więc na wakacje parę modów zagości. Na pierwszy ogień poszło audio. Seryjne papierówki nie nadawały się nawet do słuchania radia Maryja, a sprzęt miałem kupiony już wcześniej (Home jak i Car audio to mój żywioł, więc nic dziwnego ).
Obecnie założony sprzęt to wersja "beta". Poprzedni właściciel wymyślił sobie "jajka" w drzwiach i pociął boczki. Muszę więc kupić nowe, dorobić dystans i wygłuszyć furtki-a to są koszty, więc narazie gra to co jest.
Jednostka centralna : Clarion DRX 9175R- oldschool pełną gębą, 3xRCA, sterowanie zmieniarką i prockiem(kiedyś), ciepłe brzmienie no i stylistycznie pasuje do wnętrza
Głośniki przód : Tweetery Hertz HT25 + średniaki Tonsil GD 10/20/8 + nieszczęsne jajka w drzwiach jako woofery. Zwrotnice to połączenie org. Hertza HSK i mojej radosnej twórczości Gra to wbrew pozorom nieźle, ale to zasługa zacnego napędu. Całość idzie pod wymianę w wakacje więc pewnie będzie szła pod młotek
W planach 3-way z coaxialem Infinity Ref 4022i u góry i wooferem z HSK na dole. Jak widać na obrazku zwrotnice już gotowe, ale problematyczna zabudowa mnie wstrzymuje.
Subwoofer : Band-Pass produkcji Denona na polskim przetworniku - bardzo rzadkim Tonsilu GDN 18/120. Bardzo żałuję że nie mogę znaleźć 2 sztuki, bo bardzo zacny głośnik - choć hałasu nim nie narobimy
Wzmacniacz : Denon DCA 3400. Można śmiało powiedzieć że topowa konstrukcja tego producenta, 4-kanałowa A klasa o mocy 4x40W. Świetne brzmienie, wspaniała technika w środku (legendarne tranzystory Sankena) - a całość za śmieszną kasę
Kable:
-Zasilające OFC 25mm2, bezpiecznik 80A przy aku
-Głośnikowe 2,5mm2 ProCaba
-Sygnałowe KlotzLaGrange GY107 (4 ekrany, bardzo zacny kabel)+ wtyki Nakamichi

Parę fotek z montażu i walka z przeciąganiem kabli:

Uploaded with ImageShack.us
A tak sprzęt oczekiwał na montaż w Lancelocie:
A tak mniej więcej Lancelot prezentuje się na chwilę obecną :

Chętnie posłucham opini co by się przydało przy nim zrobić, a niedługo sam rzucę kilka propozycji i posłucham waszego zdania |
|
|
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 07-06-2011, 19:37
|
|
|
Piekny !!!!
Co zrobic ??? Na poczatek fajne alusy i ori spojler na tył.
|
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 07-06-2011, 20:01
|
|
|
Wreszcie kolejny zadowolony właściciel CB0, modelu na forum jak na lekarstwo więc Twój temat będę śledził z uwagą I faktycznie alu to podstawa dobrego wyglądu, lotka to już jak kto lubi. Ja jestem szczęśliwy, że u mnie gości ori skrzydło na klapie |
_________________ Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
 |
|
|
|
 |
Mamusa
|
Wysłany: 07-06-2011, 20:09
|
|
|
Wiadomo że dobre alu to podstawa, myślę że za 1k jakieś piętnastki fajne się uda wyrwać, ale to jednak koszt spory jak na budżet maturzysty O oryginalnej lotce myślałem, ale lakierowana jest taka... zwyczajna Może folia carbon albo stickerbomb? Taki ukłon w strone JDM'u by nie zaszkodził prezencji chyba |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 07-06-2011, 20:17
|
|
|
Tylko jeden wyróżniający się element (stickerbomb) moim zdaniem wyglądał będzie słabo. Miałoby to prezencję jak byś np okleił tak lotkę, dokładki progów i zderzaka przedniego, na jednym elemencie będzie totalnie wyrwane z kontekstu. Tak mi się wydaje
Za tysiaka na pewno fajne alu wyrwiesz |
_________________ Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
 |
|
|
|
 |
Mamusa
|
Wysłany: 07-06-2011, 20:21
|
|
|
idas napisał/a: | Tylko jeden wyróżniający się element (stickerbomb) moim zdaniem wyglądał będzie słabo. Miałoby to prezencję jak byś np okleił tak lotkę, dokładki progów i zderzaka przedniego, na jednym elemencie będzie totalnie wyrwane z kontekstu. |
Wiem wiem, myślałem o kombinacji przednia dokładka(coś z nią trzeba zrobić,ma pare zadrapań "krawężnikowych") + lusterka + spojler +ew. blenda między światłami tylnymi. No i parę plastików we wnętrzu. Jak się nie spodoba to zawsze można odkleić, ale myślę że fajnie to będzie wyglądać. Jakiś spec od VT może po forum grasuje? ;D |
|
|
|
 |
Mario
moderator ...............

Auto: Eclipse 3g RS
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Mar 2007 Posty: 3009 Skąd: Lublin
|
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

Auto: Mitsubishi Mirage Cyborg-R
Pomógł: 26 razy Dołączył: 08 Wrz 2006 Posty: 1171 Skąd: Opole
|
Wysłany: 07-06-2011, 21:32
|
|
|
Mamusa napisał/a: | Może folia carbon albo stickerbomb? Taki ukłon w strone JDM'u |
To w żadnym wypadku nie jest ukłon w strone JDM-u
Kup ładną felge 15" (za tysiaka to też raczej będzie ciężko kupić jakiś jdm-owy odpowiednik rota i dragwheels to tajwańskie podróbki jakby co ) spojler na klape i wtedy się dalej zastanowić co robić dalej |
|
 |
Mamusa
|
Wysłany: 07-06-2011, 22:11
|
|
|
MaRIo_ napisał/a: | Mamusa a ja bym poczekał, nic nei wydawał na żadne okleiny. Odłożył pieniądze, teraz wakacje to zawsze możesz dorobić i nawet te felgi używki kupić |
Gdybym nie miał zamiaru zarobić na wakacje to nie brałbym pod uwagę żadnych modyfikacji Kwestia tylko ile będzie do wydania
Kleju napisał/a: | To w żadnym wypadku nie jest ukłon w strone JDM-u
Kup ładną felge 15" (za tysiaka to też raczej będzie ciężko kupić jakiś jdm-owy odpowiednik rota i dragwheels to tajwańskie podróbki jakby co ) spojler na klape i wtedy się dalej zastanowić co robić dalej |
A mi się wydaje właśnie że ostatnimi czasy stickerbomb stał się wśród JDM'owców (i nie tylko) bardzo modny. Folia carbon to już co innego, ale na prawdziwy carbon mnie nie stać
Zawsze mi się wydawało że Rota to jedna z pierwszych felg jaką JDM'owcy biorą pod uwagę A Dragwheels to właśnie w głównej mierze felgi wzorowane na Rocie. Tak czy siak myślę że fajną używkę w tej kasie znajde, najwyżej będzie mniej JDM'owo niż planowałem, ważne żeby dobrze wyglądało i nie gięło się na dziurach
Sama felga(jaka by nie była) + spojler szału tak czy siak nie zrobią, stąd cały myślę co jeszcze można zrobić żeby było jajem, ale nie kiczowato . |
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

Auto: Mitsubishi Mirage Cyborg-R
Pomógł: 26 razy Dołączył: 08 Wrz 2006 Posty: 1171 Skąd: Opole
|
Wysłany: 07-06-2011, 23:29
|
|
|
Mamusa napisał/a: | A mi się wydaje właśnie że ostatnimi czasy stickerbomb stał się wśród JDM'owców (i nie tylko) bardzo modny |
Chyba u nas w kraju Chociaż u nas wystarczy kupić felgi rota, nakleić sticekbomb, założyć fake takata i fotel bride za 500zł i już się "uznaje" auto w stylu JDM... Co jest wg mnie trochę żałosne, bo to obok jdm-u nie leżało
Drag i rota to podróby znanych cenionych producentów (advan, volk, enkei itd).
Oczywiście nic mi do tego kto jakie felgi kupuje, tylko później niech nie wypisuje że zrobił auto w tym stylu czy innym, a na pokładzie same podróbki
Cytat: | Sama felga(jaka by nie była) + spojler szału tak czy siak nie zrobią |
Oj sama dobrze dobrana felga może dużo zdziałać Jeśli chcesz z jajem to pomaluj felgi na niestandardowy kolor Zobacz sobie lancera Ja_good'a |
|
 |
rosomak1983

|
Wysłany: 08-06-2011, 02:36
|
|
|
Mamusa napisał/a: | myślę że za 1k jakieś piętnastki fajne |
ja jak bylem studentem jeszcze kupiłem fele za 200zł pomalowałem sam białym sprejem... i wszyscy sie zachwycali łacznie ze mna. Wiec nie jest tak ze 1k jest potrzebny.
I jeszcze jedno nie rozumiem tego owczego pedu za JDMem.... zdaj sie na swoja pomysłowosc i styl, nie podazaj za moda tym bardziej na siłe (skoro Cie nie stać)
Co do lanca jestem ciekaw jak zgrałby sie kolor nadwozia na felgach, złoty sprawdzony z tym kolorem tez leży. |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
Ja_good
Mitsumaniak 01986/KMM

Auto: Nissan Cube Z12
Pomógł: 6 razy Dołączył: 06 Sie 2009 Posty: 503 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 08-06-2011, 15:15
|
|
|
Kleju napisał/a: | Chyba u nas w kraju Chociaż u nas wystarczy kupić felgi rota, nakleić sticekbomb, założyć fake takata i fotel bride za 500zł i już się "uznaje" auto w stylu JDM... Co jest wg mnie trochę żałosne, bo to obok jdm-u nie leżało |
tez mnie to rozbraja..zamiast odlozyc hajs i kupic oem to wola podrobki kupowac z tajwanu i JDM pelna geba.a wystarczy poszukac i w tej samej kasie moze kupic uzywane ORI ja tak mialme z fotelami np
rosomak1983 napisał/a: | Mamusa napisał/a:
myślę że za 1k jakieś piętnastki fajne
ja jak bylem studentem jeszcze kupiłem fele za 200zł pomalowałem sam białym sprejem... i wszyscy sie zachwycali łacznie ze mna. | moje kola z piaskowaniem,malowaniem i oponami nowymi taniej wyszly
tak jak rosomak pisze,wystarczy dobra wizja i za rozsadny hajs mozna duzo zrobic
generalnie fajne,bo CB ktorych naprwde malo sie widuje,a ze spojlerem sie wsrzymaj bo jak cos to odemnie wezmiesz sobie z GTi |
|
 |
Mamusa
|
Wysłany: 08-06-2011, 15:36
|
|
|
Ja_good napisał/a: | generalnie fajne,bo CB ktorych naprwde malo sie widuje,a ze spojlerem sie wsrzymaj bo jak cos to odemnie wezmiesz sobie z GTi |
To jest wizja dobra, zaklepuje jakby coś
Dzisiaj analizując ceny oryginalnych gadźetów itp. wstępnie wyleczyłem się z udawania JDM'a Chociaż parę akcentów jak np. ambery się pojawi. Teraz pozostaje tylko zbierać hajs i modzić
Tak apropo mam pytanie. Wkurza mnie już to wysokie spalanie, czy oprócz walnietej sondy coś innego może za to odpowiadać? Istnieje jakiś sposób żeby sprawdzić czy to na pewno sonda? Nie stać mnie żeby metodą prób i błędów szukać przyczyny... |
|
|
|
 |
rosomak1983

|
Wysłany: 08-06-2011, 18:51
|
|
|
moze jeszcze byc przepływka komp i pełno różnych rzeczy.
Sonde da sie sprawdzic, wpisz w szukajce sprawdzanie sondy lambda.
http://forum.mitsumaniaki...hp?mode=results
pare tematów n a szybko.
Masz tutaj tez stonę mistrza Krzyżaka
http://mitsubishifan.pl/mitsubishifan/
moze bedzie a jak nie to i tak Ci sie przyda. |
6 bolt only...
 |
|
|
|
 |
j-rules
Mitsumaniak devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 1422 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 13-06-2011, 23:43
|
|
|
Ja bym sie tez z JDM nie rozpedzal. Ostatnio tyle tego widuje po ulicach ze az fee.
Oczywiscie co kto lubi, ale dla mnie genialnie wygladaja lancery kolegow Rosomaka i Idasa - bardzo gustownie, bez przesadyzmu a jednoczesnie efektownie.
Felge z klasą (wcale nie trzeba wydawac tysiaka, mozna odrestaurowac jakies stylowe fele w kiepskiej kondycji, lub anwet kupic ladny komplet uzywek za znacznie mniej)
Na lotke moge sie zgodzic - chociaz nie jest ona decydujaca wg mnie w lancerniku..
I moja odiweczna porada: pomalowac ramki halogenów w srebro.
Takich bordowych Lanców jest na srio malutko - trzeba byc ostroznym z upiekszaniem aby go nie skaszanic.
bede sledzil temat
A co do spalania... ja juz przywyklem
Aczkolwiek pomaga zbic spalanie zadbanie o elementy ukladu zaplonowego, musza to byc markowe czesci.
Regulacja zaworow - to tez moze pomoc.
Eh marzy mi sie zeby mi ktos odwalil takie fajne car audio u mnie... |
_________________ Najpierw ty popracujesz a ja odpoczne, pozniej na odwrót, ja odpoczne a ty popracujesz
 |
|
|
|
 |
|