Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Rdza w Carismie Jak to u was jest ?
Autor Wiadomość
Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 03-05-2006, 02:39   

arturro napisał/a:
p.s. pewnie zbulwersowala ciebie moja wypowiedz o tym ze naciagneli szroty z wysp i ue ale chodzilo mi o dawcy czesci, a nie nazwanie tego samochodu szrotem, g...wnem, zlomem etc.

no bo i tak kazdy wie ze kochasz to auto, a swoje musisz pogadac :P
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-05-2006, 00:22   

arturro napisał/a:
p.s. pewnie zbulwersowala ciebie moja wypowiedz o tym ze naciagneli szroty z wysp i ue ale chodzilo mi o dawcy czesci, a nie nazwanie tego samochodu szrotem, g...wnem, zlomem etc.

Nie o to mi chodziło. To nawet udało mi się zrozumieć ;)
Artur jak zauważyłeś, już wczesniej też rozmawialiśmy o twoim zdaniu na temat Carismy. Tu naprawdę nie chodzi o nic osobistego, uwierz mi. Po prostu nie lubię, jak osoba mówiąca, że jest w jakimś temacie obiektywna (w którymś wątku tak powiedziałeś) w rzeczywiśtości jest daleka od obiektywizmu.
W wielu przypadkach bezpostawnie najeżdżasz na Carismę, chociaż twierdzisz, że tak nie jest.
Przykład 1:
Jesteś chyba jedyną osobą na tym forum, której rdzewieje Carisma. Może trafiłeś na felerny egzemplarz - nie wiem. Była nawet o tym mowa w wątku z komentarzami do plusów i minusów Carismy. Ten samochód ma dobre zabezpieczenie antykorozyjne i naprawdę rzadko zdaża się egzemplarz rdzewiejący bez wyraźnego powodu (uszkodzenie mechaniczne).
A jednak w wątku "Ocynkowane blachy?":
http://www.mitsubishi-gra...ighlight=#37438
Odpowiadasz pytającemu w sposób sugerujący, że Carisma ma kiepskie zabezpieczenie i każdy egzemplarz rdzewieje. Po co? Można to było sformułować inaczej...
Przykład 2:
Jako minus Carismy wymieniasz: zarzucanie tyłu samochodu podczas ostrego hamowania w łuku.
Większość samochodów zachowa się dokładnie w taki sam sposób, co zresztą powiedział ci Krzyzak. Być może jest to wada, ale taka, którą posiada większośc samochodów. Wbrew temu co piszesz KAŻDY KIEROWCA powinien być ŚWIADOMY, że samochód może się w taki właśnie sposób zachować.
Takich przykładów mógłbym znaleźć więcej ale nie mam już siły - ledwo dzisiaj na oczy patrzę.
A na koniec jeszcze czepiłeś się cen części, które porównując z większością marek naprawdę nie są wysokie (no chyba, że ktoś zaopatruje się tylko w ASO to tak, ale to samo MGP można dostać przecież dużo taniej u Japaneze). A co do porównania do cen Audi - tak jak pisałem wcześniej - Audi ma taką politykę cenową i jego serwisowanie w ASO jest tańsze niż np. w Fordzie. Użytki też mają prawo być tańsze ze względu na większą popularność tych samochodów i tym samym podaż części.
Oczywiście, że możesz sobie twierdzić co chcesz na temat swojego samochodu - przecież nigdzie nie napisałem, że nie możesz. Natomiast powinieneś się zastanowić, zanim na forum publicznym wydasz kategoryczny osąd, że w danym modelu to a to zawsze się zepsuje/zardzewieje tylko i wyłącznie na podstawie swojego egzemplarza samochodu. W ten sam sposób ja mógłbym komuś powiedzieć, ża Carisma to syf bo po 85tys km wymieniałem sprzęgło. Ale zanim wydałbym taki osąd najpierw chciałem się upewnić, zakładając osobny wątek dotyczący przebiegów jakie inni robią na sprzęgle (na MKP). I okazało się, że to nie jest prawda i mój przypadek jest odosobniony (i wynika z błędów drugiego kierowcy o czym przekonałem się dopiero po fakcie :) ).
Jeszcze raz powtarzam - to nic osobistego. Po prostu następnym razem, zanim wydasz jakiś kategoryczny osąd samochodu na forum publicznym zastanów się, czy to co mówisz na pewno dotyczy modelu czy tylko egzemplarza z którym masz doczynienia.
Ceny części też porównaj do większej ilości marek. Bo porównując do jednej to można powiedzieć, że Audi ma cholernie drogie części - przecież części do malucha kosztują grosze (przykład troszkę ekstremalny :) ).

Pozdrawiam

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 04-05-2006, 08:40   

wielu osobom rdzewieje carisma i to jest fakt, tylko wiekszosc podchodzi do tego w ten sam sposob ze.... (tak jak min. ty szczeslaw do zarzucania tylem) ze tak poprostu jest i tyle, a te male ogniska korozji nic nie znacza.
ja jestem typem czlowieka dla ktorego nie jest problemem przejscie przez gardlo slow ze samochod za ktory zaplacilem 67tys, a wlozylem drugie tyle zardzewial mi po dwoch latach (auto bezwypadkowe).
w tym sie roznimy, nie mam zamiaru sprawdzac na publicznym forum czy problem ktory pojawil sie w moim samochodzie pojawia sie u innych uzytkownikow bo co to da? tzn. jesli u mnie dwa razy wymienialem przekladnie kierownicza, a inni tego nie robili tzn. ze co, carisma nie ma tego problemu, a ja mam pecha lub zwidy? dziwne podejscie.
nie mam zamiaru pisac ze w MOJEJ CARISMIE jes to i to, przeciez kazdy normalny wie ze nie mam parku maszyn carism.
ja do ciebie szczeslaw tez nic nie mam ale twoje wypowiedzi zalatuja mi cenzura, normalnie zlego slowa nie mozna powiedziec o carismie.
tak z ciekawosci, ile lat jezdzisz carisma?

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 04-05-2006, 11:35   

Ponad 6 lat jeżdzę Carismą.
To nie ma nic wspólnego z cenzurą. Oczywiście, że Carisma ma swoje wady - nie twierdzę, że nie ma.
arturro napisał/a:
tzn. jesli u mnie dwa razy wymienialem przekladnie kierownicza, a inni tego nie robili tzn. ze co, carisma nie ma tego problemu, a ja mam pecha lub zwidy? dziwne podejscie.

To nie jest dziwne podejście. Jeżeli coś dzieje się w twoim samochodzie a w innych nie, to nie jest to problem modelu ale twojego egzemplarza - jak wiadomo może się zdarzyć, że coś, co w olbrzymiej większości egzemplarzy danego modelu jest trwałe, w jednym egzemplarzu padnie. Dopiero w odwrotnej sytuacji możemy mówić o przypadłości modelu. Na przykład słynne przyciski elektrycznych szyb - wszystkim padają, a u mnie, mimo intensywnego użytkowania działają. Ale skoro większość ma z nimi problemy to nie twierdzę, że przyciski są OK a inni używają ich nieumiejętnie.
A akurat przekładnia kierownicza jest jednym ze słabych elementów Carismy - rzeczywiście dość szybko pojawiają się luzy. Podobną przypadłość zresztą mają Ople.
arturro napisał/a:
ja jestem typem czlowieka dla ktorego nie jest problemem przejscie przez gardlo slow ze samochod za ktory zaplacilem 67tys, a wlozylem drugie tyle zardzewial mi po dwoch latach (auto bezwypadkowe).

Ja też nie mam z tym problemów - przeciwnie - im coś jest droższe, tym bardziej krytykuję wady. Jednak zawsze mówię, że to tylko moje doświadczenia, że coś stało się w moim egzemplarzu. Zamiast mówić "carismy rdzewieją" mógłym powiedzieć (chociaż to nieprawda w moim przypadku) "moja carisma zardzewiała, więc sprawdź bo może się zdarzyć". W twoich wypowiedziach niestety dominuje styl "coś mi się stało a to znaczy, że dotyczy to wszystkich Carism". Tak nie jest i dobrze o tym wiesz.
arturro napisał/a:
nie mam zamiaru pisac ze w MOJEJ CARISMIE jes to i to, przeciez kazdy normalny wie ze nie mam parku maszyn carism.

Owszem wie. Tyle, że jeżeli na forum pojawia się osoba prosząca o odpowiedź na pytanie czy Carisma ma ocynkowane blachy, a Ty odpowiadasz, że owszem ale i tak rdzewieje, to ta osoba nie ma prawa wiedzieć, że mówisz o swoim przypadku. Patrząc na ilość twoich postów oraz to, że jesteś moderatorem automatycznie odnosi to do wszystkich Carism - "przecież facet musi wiedzieć co mówi".
arturro napisał/a:
wielu osobom rdzewieje carisma i to jest fakt, tylko wiekszosc podchodzi do tego w ten sam sposob ze.... (tak jak min. ty szczeslaw do zarzucania tylem) ze tak poprostu jest i tyle, a te male ogniska korozji nic nie znacza.

Szczerze, to z wypowiedzi choćby w wątku o plusach i minusach, nie odnisłem takiego wrażenia. Przeciwnie - odnoszę wrażenie, że większość nie ma problemów z rdzą. Moją Carismę bierze lekko w jednym miejscu, ale to miejsce było naprawiane 2 albo 3x (mama miała problemy z wyjazdem z garażu :) ).
I nie jeździłem jeszcze samochodem, który by nie zarzucił tyłem podczas ostrego hamowania w łuku. I podejrzewam, że takiego nie ma :) - fizyki nie przeskoczysz. Pytanie tylko jak ostry musi być łuk/zakręt i jak duża prędkość, żeby samochód zarzucił tyłem. Może być tylko tak, że przeciętny kierowca tego nie doświadczy bo nie jedzie wystarczająco szybko w łuku. Ale naprawdę Carisma nie jest tu gorsza od większości fur.
arturro napisał/a:
ja do ciebie szczeslaw tez nic nie mam ale twoje wypowiedzi zalatuja mi cenzura, normalnie zlego slowa nie mozna powiedziec o carismie.

No cóż - kiedyś opowiadałem historię mojej Carismy i moich bojów z Filipowiczem. Miałem sporo (głównie niewielkich) usterek i pisałem o nich wprost.
Edit: Kurde znowu mi przydługa wypowiedź wyszła :)

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 04-05-2006, 12:49   

hehe moze ci bede wysylal swoje posty do autoryzacji, a ty bedziesz stwierdzal czy mozna to wrzucic na forum czy nie....., bez przesady :D

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 04-05-2006, 13:46   

Artur wiesz dobrze o co mi chodzi.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 04-05-2006, 14:06   

mozesz sie ze mna nie zgadzac ale od kiedy mitsu odmowilo mi gwarancji na zardzewiala carisme a nie byl to punkcik tylko ostra korozja w kilku miejscach, doslownie burchle jak w starym polonezie bede twierdzil ze carisma rdzewieje i kazdemu bede to powtarzal - tak kiedys obiecalem i nie mam zamiaru tego zmieniac.
kilku osobom "wybilem" z glowy carisme i moze jeszcze kilku "wybije" - mi to lotto.
wiec w tej kwesti radzilbym ze mna nie dyskutowac :D
mmc poland chcialo to ma :P .
napisalem to powyzej abys ze mna juz nie dyskutowal w kwestii korozji bo nie ma sensu.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 04-05-2006, 15:21   

arturro napisał/a:
od kiedy mitsu odmowilo mi gwarancji na zardzewiala carisme a nie byl to punkcik tylko ostra korozja w kilku miejscach, doslownie burchle jak w starym polonezie bede twierdzil ze carisma rdzewieje i kazdemu bede to powtarzal - tak kiedys obiecalem i nie mam zamiaru tego zmieniac

arturro napisał/a:
mmc poland chcialo to ma

I dalej twierdzisz, że jesteś obiektywny?
arturro napisał/a:
napisalem to powyzej abys ze mna juz nie dyskutowal w kwestii korozji bo nie ma sensu.

Masz rację - nie ma sensu, jeżeli argumentem jest to, że:
arturro napisał/a:
tak kiedys obiecalem i nie mam zamiaru tego zmieniac

Ja dalej będę twierdził, że Carisma nie rdzewieje a ty miałeś po prostu pecha...
BTW: To, że twoim zdaniem Carisma to g.... nie samochód, stwierdzić można na podstawie m.in.:
arturro napisał/a:
kilku osobom "wybilem" z glowy carisme i moze jeszcze kilku "wybije"

i paru innych wypowiedzi - nie musisz mówić tego wprost.
End of topic.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 04-05-2006, 15:46   

o matko :shock: przeciez mi zardzewial samochod!!!!! ciezko to zrozumiec???? ja rozumiem ze tobie nie rdzewieje bardzo dokladnie i nie bronie tobie twierdzic czegokolwiek, dla mnie mozesz konstruktora carismy wyniesc na oltarze, nie interesuje mnie to!!!
skoro wracasz do tego iz ja twierdze ze carisma to shit to: jesli gowniane samochody rdzewieja to ja twierdze ze CARISMA JEST GOWNIANYM SAMOCHODEM!!!!
jesli w gownianym samochodzie skrzypi zawieszenie nie wiadomo z jakiego powodu to ja twierdze ze CARISMA JEST GOWNIANYM SAMOCHODEM!!! itd. itd.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 04-05-2006, 16:13   

arturro napisał/a:
przeciez mi zardzewial samochod!!!!! ciezko to zrozumiec????

Ależ ja TO doskonale rozumiem. Nie rozumiem tylko czemu automatycznie to, że TOBIE zardzewiał samochód przenosisz na WSZYSTKIE CARISMY.

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Wysłany: 04-05-2006, 17:14   

Ja też tego nie rozumiem , czemu Arturro generalizuje wszystkie Cari - jak ja mam pryszcza to wszyscy mają go mieć i będę wszystkim mówił , żeby nie jedli marchewki bo to pewnie po niej mi on wyskoczył :)
Wszystkie Cari do jednego wora :shock: Ja mam rysę na drzwiach od dwóch lat - taką do blachy i nie zachodzi nalotem .

Mitsumaniaki QR-Code:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 04-05-2006, 20:08   

Przyglądam się z boku i muszę wziąć stronę Szczesława - nie można szufladkować na podstawie 1 egzemplarza. W szkole średniej jest rachunek prawdopodobieństwa, z którego płynie jasny wniosek, że im większa próba wejściowa, tym precyzyjniesze wyniki.
Przykład - raz rzucisz monetą i wyjdzie orzeł to wcale nie oznacza, że zawsze wychodzi orzeł. Dopiero przy nieskończonej liczbie rzutów powinno (zgodnie z obliczeniami) wyjść, że prawdopodobieństwo orła jest 1/2.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 05-05-2006, 00:39   

a ile ocynkowanych samochodw ma zardzewiec? dwa, tysiac dwa....? aby nie zostac posadzonym o totalitaryzm?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 05-05-2006, 00:49   

Artur trafiłeś na wyjątkowo gówniany egzemplarz. Widocznie na nocnej zmianie pracowali tylko imigranci. Tym bardziej dziwi mnie to że MMC nie uznało gwarancji. Jak dla mnie z ich strony to duże niedopatrzenie tym bardziej że jeden niezadowolony Klient robi gorszą opinię niż 100 zadowolonych bo przeważnie zapamiętuje się te złe zdanie. Jeżeli moge cos zasugerować to następnym razem kup cos wyprodukowanego w Japonii.

Co do posądzeń o totalitaryzm - witaj w Klubie faszystów :mrgreen:

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 05-05-2006, 08:23   

no wlasnie ale na tej zmianie nie zostala wyprodukowana tylko moja carisma, tylko setki samochodow.
moja auto jest z konca produkcji i nie moge powiedziec ze cos na poczatku produkcji im nie wychodzilo, a na koncu sie poprawili, carisma rdzewieje i tyle.
zdjecia powyzej przedstawiaja trzy-letni samochod!!!!

Odpowiedz do tematu