Przesunięty przez: glina 29-05-2014, 13:56 |
[Cari 1.9TD] Pęknięty blok silnika / kupno nowego |
Autor |
Wiadomość |
Goodik
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-10-2010, 12:43 [Cari 1.9TD] Pęknięty blok silnika / kupno nowego
|
|
|
Witam serdecznie
Kupiłem Carisme 1.9 TD 1997r. po "okazji" po pewnym czasie zauważyłem że w zbiorniczku z płynem chłodniczym mam olej, pomyślałem że to uszczelka pod głowicą, jak wiadomo jedna z częstszych wad Carism. Niestety scenariusz okazał się czarniejszy niż myślałem mam na myśli tu pęknięty blok silnika :/ Znalazłem silnik 110 tyś km na Allegro za 2500 zł ( bez osprzętu ) jak to jest napisane ( brak turbiny i jak się nie mylę to albo rozrusznika albo alternatora jednego z dwóch ). Za cenę 3000 zł jest wszystko razem i tu moje pytanie czy to drogo ? nie znam sie, nie wiem a tych silników 1.9 td to za wiele wystawionych nie ma. Do tego na aukcji jest napisane ( silnik Carisma 1.9 TD/TDI ) z tego co wiem to nie było silników tdi w carismach (może się mylę). Być może ktoś na forum posiada zdrowy silnik 1.9 td w rozsądnej cenie i sprawny.
Za wszelkie błędy związane z powtórką tematu itp z góry przepraszam i usprawiedliwiam to swoim pierwszym postem. |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 19-10-2010, 18:14
|
|
|
Mam blok ktory u mnie stoi ponad rok czasu, po przebiegu ok 200tys km (wedlug licznika) - 200zl. |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 20-10-2010, 08:13
|
|
|
2500 - 3000 to bardzo drogo za silnik.
Przynajmnij o połowę przeszacowana cena. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Goodik
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-10-2010, 11:27
|
|
|
Hmm nawet z takim przebiegiem ? 110 tyś km to niektóre 2/3 letnie auta tyle maja. Kurde nie wiem bo laik ze mnie jeśli chodzi o ceny takiego podzespołu jak cały kompletny silnik a nie chce wyrzucić kolejnych pieniędzy w błoto kupując jakiś zatarty bądz popękany motor. Za przekłądke mechanik zawołał mi 700 zł.
Aha jeszcze jedno , czy po przełożeniu silnika na komputerze będzie podany nowy przebieg silnika czy przebieg starego motoru ? to jest jakos zaprogramowane w silniku(w komputerze) czy koniecznna będzie wyprawa do ASO w celu "wklepania" nowych cyferek ?
z góry dziękuje za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 20-10-2010, 11:30
|
|
|
Goodik napisał/a: | czy po przełożeniu silnika na komputerze będzie podany nowy przebieg silnika | nie będzie Goodik napisał/a: | to jest jakos zaprogramowane w silniku(w komputerze) czy koniecznna będzie wyprawa do ASO w celu "wklepania" nowych cyferek ? | w ASO Ci tego nie zrobią, zreszta po co kombinowac |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Goodik
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-10-2010, 12:19
|
|
|
Czyli zostawić tak jak jest ?
Szkoda bo na starym silniku miałem zrobione 200.000 tyś km , teraz 110 tyś , Gdy kiedyś zdecyduje się sprzedać Carisme to fikcyjny pokazany przebieg na desce może powalić na kolana nowego nabywce. Jeśli np podczas sprzedaży miałbym nabite 170 tyś a na zegarach wyświetlało by 260 tyś, wartość auta spadła by o 50%. Jest jakaś możliwośc zmiany tego ? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 20-10-2010, 12:41
|
|
|
Weż pod uwage fakt, że nie sam silnik jeździ - do tego dochodzi skrzynia, osprzet silnika, zawieszenie, pozostala czesc elementów napedowych, karoseria, etc., potrzebujesz dobrego elektronika co jest w stanie skorygowac wskazanie licznika, jezeli juz sie na to upierasz. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 20-10-2010, 17:52
|
|
|
A skad wiesz, ze nowy silnik ma 110tys km? Tego to czasami nawet sam sprzedajacy nie wie. |
|
|
|
 |
|