Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z kupionym Lancerem '89 1.5 Engine Check, szumienie
Autor Wiadomość
smoq5 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer '89 GLXi 1.5 B+G 84KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-07-2010, 17:43   Problemy z kupionym Lancerem '89 1.5 Engine Check, szumienie

Witam Serdecznie
Od wczoraj jestem szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem Lancera GLX 1.5 B+G,
autko kupiłem za grosze ale nie pokoi mnie w nim kilka spraw, najbardziej zmartwiło mnie zapalenie się kontrolki check engine (samochód pracuje normalnie silnik wchodzi na obroty, nic nie szarpie ani nie przerywa), kontrolka zapaliła się podczas normalnej jazdy na 5 biegu, w pracy auta nic się nie zmieniło jeździ na gazie i benzynie bez problemu. Z innych rzeczy to brak stopu i 4 nie wchodzi ale tutaj to chyba wymiana skrzyni po prostu będzie. Prosiłbym o poradę czy coś można spróbować z tą kontrolką typu poprawienie kabli/styków? O samodiagnostyce przeczytałem ale nie chciał bym wsadzać łap do tego japończyka. Tak więc chyba czeka mnie wizyta u diagnosty i chciałbym się zapytać ile to powinno kosztować, żeby nie dać się skasować? I ostatnie pytanie samochód delikatnie jednostajnie szumi podczas dodawania gazu, szum zbyt nie przeszkadza ale bez gazu lub na sprzęgle jest zdecydowanie ciszej. Prędkość, bieg czy obroty nie mają znaczenia szum jest tak samo jednostajny. Co to może być?

Chciałbym jeszcze zapytać czy ta kontrolka może mieć związek z brakiem świateł stop?
I w jaki sposób mógłbym spróbować je naprawić żarówki są ok, bezpieczniki również.
Czyli tylko czujnik zostaje? Droga jest wymiana takowego?
Pozdrawiam

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 29-07-2010, 11:39   

smoq5 napisał/a:
O samodiagnostyce przeczytałem ale nie chciał bym wsadzać łap do tego japończyka.

Myślę, że nic nie popsujesz ;) A diagnostyka może kosztować, bo mało kto to robi.

smoq5 napisał/a:
I ostatnie pytanie samochód delikatnie jednostajnie szumi podczas dodawania gazu, szum zbyt nie przeszkadza ale bez gazu lub na sprzęgle jest zdecydowanie ciszej.

Skrzynia albo łożysko oporowe sprzęgła.

smoq5 napisał/a:
Chciałbym jeszcze zapytać czy ta kontrolka może mieć związek z brakiem świateł stop?

Nie.
smoq5 napisał/a:
Czyli tylko czujnik zostaje? Droga jest wymiana takowego?

Sprawdź czujnik przy pedale sprzęgła, czy zwiera i rozwiera w zależności od położenia.

smoq5 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-07-2010, 15:17   

Więc nie zdążyłem sprawdzić błędu ponieważ dioda zgasła sama z siebie I chyba teraz jest dobrze po przekręceniu zapłonu check engine zapala się i po chwili gaśnie. Problemem zatem pozostała 4 ale to sprawa dla mechanika i ten nieszczęsny czujnik stop, gdzie go szukać i jak sprawdzić? Bo myślałem, że pod pedałem hamulca będzie a nie sprzęgła. Jak to wygląda? czy da się jakość zewrzeć jakieś dwa styki, żeby zobaczyć czy do lamp na tył w ogóle prąd dochodzi?

(Acha co do skrzyni biegów to jest tak, że problem jest z 4 oraz 2, ale z 2 tylko jeżeli wrzucam z 1, z trójki redukcja idzie bez problemu. Bardziej się opłaci oddać mechanikowi czy kupić skrzynię na allegro i wymienić?)

Przepraszam za chaotyczny tok myślowy i pozdrawiam :)

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 29-07-2010, 15:23   

smoq5, przepraszam za pomyłkę, miałem na myśli pod pedałem hamulca :)

Możliwe, że coś z wybierakiem, a może tylko z cięgnami. To już musi zobaczyć ktoś doświadczony. Zaprowadź do zaufanego mechanika, żeby Cię naciągnął.

smoq5 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-07-2010, 16:03   

Sprawdziłem ten czujnik. I sprawa wygląda tak, że jak na wciśniętym pedale hamulca, porusza się ten guzik paluchami to czasami się zapalają. Dzwoniłem do mechanika, sam czujnik 31 złotych + wymiana myślę, że nie będzie jakoś kolosalnie droga.

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 29-07-2010, 16:05   

smoq5, kup używkę za 10zł. Wymienisz sam :) Do odkręcenia pewnie 1 nakrętka, czyli płaski kluczyk. ! kabelek do wpięcia :)

smoq5 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-07-2010, 16:10   

Hmm na alledrogo nie mogę znaleźć, a do najbliższego szrotu na paliwo wyjdzie mi na równo z nowym ;p

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 29-07-2010, 16:11   

Chyba, że tak ;)

smoq5 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-08-2010, 18:17   

Nie wiedziałem, że konstrukcja tego czujnika jest tak prosta. Już miałem oddawać autko do mechanika na wyminę czujnika, ale przedtem wziąłem go w swoje łapy. Trochę alkoholu izopropylowego i działa wyśmienicie :)

grzesiek-000 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi lancer 91
Wysłany: 08-10-2010, 19:51   kontrolka check engine

z ta kontrolką to jest tak ze prawdopodobnie komputer jest juz na wykonczeniu i niedługo padnie. jak ju zCi padnie to ja takie rzeczy naprawiam , a skrzynie biegów tez mam jesli byś chciał kupic taka , pozdrawiam

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 08-10-2010, 23:17   

smoq5 napisał/a:
autko kupiłem za grosze ale nie pokoi mnie w nim kilka spraw, najbardziej zmartwiło mnie zapalenie się kontrolki check engine (samochód pracuje normalnie silnik wchodzi na obroty, nic nie szarpie ani nie przerywa), kontrolka zapaliła się podczas normalnej jazdy na 5 biegu, w pracy auta nic się nie zmieniło jeździ na gazie i benzynie bez problemu
z tą kontrolką to jest tak ;) , że jak jeździsz na gazie to ją zignoruj, pod warunkiem że nie pali się podczas jazdy na benzynie.

U mnie pali się jak dostanie zły sygnał od emulatora wtryskiwaczy, ale jak jeżdżę na gazie to nic to nie wnosi. Błąd (41) nie jest aktywny przy kolejnym uruchomieniu

Odpowiedz do tematu