|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1.8 MPI] Jaka różnica między Edge a Magnatec? |
Autor |
Wiadomość |
Hudini
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8 MPI 16V 2003r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-10-2010, 20:09 [1.8 MPI] Jaka różnica między Edge a Magnatec?
|
|
|
Witam,
pytanie dotyczy czy jak w silniku był Edge 0W30 to można zamienić na Magnatec 5W30 czy już tylko Edge'a lać?
pozdrawiam |
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-10-2010, 20:24
|
|
|
Hudini napisał/a: | pytanie dotyczy czy jak w silniku był Edge 0W30 to można zamienić na Magnatec 5W30 czy już tylko Edge'a lać? |
A co stoi na przeszkodzie? Z tym, że Edge chyba jest trochę lepszy... |
|
|
|
 |
mstrucz
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Lip 2010 Posty: 272 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 06-10-2010, 19:42
|
|
|
Różnica jest taka, że Edge to chyba topowy Castrol, Magnatec jest serię niżej. Powiem szczerze jestem zaskoczony, że silnik zalany tak dobrym (bo Edge OW to naprawdę mega doskonały olej), nie pali go, bo raczej nie wierzę że był nim zalewany od nowości. A dziwię się dlatego, że olej ten ma doskonałe właściwości myjące i raczej nie nadaje się do silników w których przedtem jeździło coś gorszego (taka moja prywatna opinia, bo ostatnio zauważyłem, że cokolwiek się napisze, to go zaraz armia "ekspertów" zakrzyczy) bo je po prostu za bardzo wypłucze. Ja właśnie mam ten problem, że poprzedniemu właścicielowi ASO lało Mobila 10W40 (taki chciał i tyle). Auto ma 75 kkm więc zamierzam zalać je właśnie rzeczonym Magnatec bo o ile dobrze wyczytałem na opakowaniu, to nie jest on do końca tak bardzo syntetyczny (5W) jak Edge i ma dobrą cenę.
W ogóle to kiedyś nie było problemu - 15W40 -mineralny, 10W40, półsyntetyk, 5W40 - syntetyk. A teraz to każdy producent może zrobić syntetyka 10W40 (np. Selenia 20k) albo półsyntetyka 5W40 (pół to takie nie do końca prawdziwe) np. Elf, Castrol czy Mobil (następca MobilaS jest półsyntetykiem 5W40).
Galimatias z tymi olejami, tym bardziej że dzisiaj API mają wszystkie to samo.
Eeeh... |
|
 |
Hudini
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8 MPI 16V 2003r
|
Wysłany: 07-10-2010, 16:29
|
|
|
To moja sprawka bo wcześniej miałem więcej kasiory i wlałem mu 0W30, a teraz chciałem oszczędzić.
Ale wleje Edge 5W30 i wszystko.
A jeszcze pytanko, na ile starcza taki olej? Na 10 tys czy na 15 tys km.
pozdrawiam! |
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-10-2010, 20:45
|
|
|
W sprzyjających warunkach 15kkm. |
|
|