[CA4A 1.6] Hamulce!!! |
Autor |
Wiadomość |
Cichy [Usunięty]
|
Wysłany: 30-01-2007, 21:46 [CA4A 1.6] Hamulce!!!
|
|
|
Witam
Mam takie pytanko, czy ktos z wlascicieli coltow robil cos z hamulacami bo nie wiem jak dla was ale ja uwazam ze hamulcie w colcie sa nie wystarczajace. myslalem nad tarczami jakiegos innego modelu mitsubishi ale nie wiem od jakiego moglyby pasowac, moze od lansera ale nie wiem czy tam sa wieksze i lepsze
mowimy oczywiscie o calych hamulcach tarcze, zaciski... |
Ostatnio zmieniony przez harpagan 24-10-2007, 01:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
damianrally [Usunięty]
|
Wysłany: 30-01-2007, 21:52
|
|
|
wydaje mi sie ze tarcze chamulcowe w colcie i lancerze sa takie same przynajmniej durzo podzespołow z lancera posuje do colta ,zresztom ja na chamulce w swoim colciku niemoge narzekac sa wystarczajaco mocne morze masz cos nietak z ukałdem chamulcowym |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 30-01-2007, 21:57
|
|
|
Cichy napisał/a: | Mam takie pytanko, czy ktos z wlascicieli coltow robil cos z hamulacami bo nie wiem jak dla was ale ja uwazam ze hamulcie w colcie sa nie wystarczajace | Hamulce w Colcie 1.6 niewystarczające??? Tak szczerze, ale naprawdę szczerze jeździłem już wieloma samochodami i wierz mi takich hamulców jak Colt 1.6 nie miał żaden. Proponuję abyś przejrzał swój układ hamulcowy. |
|
|
|
 |
Cichy [Usunięty]
|
Wysłany: 30-01-2007, 22:00
|
|
|
nie nie moj uklad jest jak najbardziej dobry zadnych przeciekow i wogole ale denerwuje mnie to ze po troszke szybszej jezdzie klocki sie przegrzewaja no i nie hamuja tak jak powinny z predkosci powyzej 100 km/h mogloby byc lepiej a wiegle tarcze i cztero.. no chociaz dwu tloczkowe zaciski rozwiazalyby sprawe |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 30-01-2007, 22:12
|
|
|
Cichy, zmien klocki i obejrzyj dokladnie tarcze czy nie sa za cienkie. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Cichy [Usunięty]
|
Wysłany: 30-01-2007, 22:34
|
|
|
Oj chlopaki to nie o to chodzi tarcze sa nie naruszone (zero rantu) klocki co prawda juz troszke maja ale to nie o to chodzi w stary colcie tez uwazalem ze sa zaslabe, przy szybkiej i dobraj jezdzie np: na torze naprawde nie sa wystarczalne |
|
|
|
 |
Tomasz82
Mitsumaniak

Auto: Colt c58 gti 2.0
Zaproszone osoby: 5
Pomógł: 15 razy Dołączył: 12 Gru 2006 Posty: 677 Skąd: RAWA MAZ
|
Wysłany: 30-01-2007, 23:49
|
|
|
wymiana plynu hamolcowego duzo daje w ukladzie.a stary jak jest plyn to mozna go zagotowac sam kiedys to zrobilem. |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2007, 10:27
|
|
|
Cichy, jakiej firmy masz klocki i tarcze? |
|
|
|
 |
KaWu
Mitsumaniak Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Pomógł: 72 razy Dołączył: 05 Sie 2005 Posty: 2661 Skąd: Jawor
|
Wysłany: 31-01-2007, 11:03
|
|
|
Cytat: | Cichy, jakiej firmy masz klocki i tarcze? |
No wlasnie-od tego powinnismy zaczac.
Chociaz zgodze sie ze sa marki aut, ktore hamuja lepiej. |
|
|
|
 |
markus78 [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2007, 11:06
|
|
|
KaWu napisał/a: | Chociaz zgodze sie ze sa marki aut, ktore hamuja lepiej. |
Ja też. Służbowa Corsa, którą mam nieprzyjemność jeździć ma zdecydowanie lepsze hamulce. No ale ona jest 2003r a Misio 1993r |
|
|
|
 |
poooc [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2007, 20:38
|
|
|
Ja mam tarcze gładkie ATE i klocki EBC green i jestem bardzo zadowolony, hamuja jak żyletka.
Statuje od jakiegoś czasu w kjsach i sprintach i nigdy mnie nie zawiodły |
|
|
|
 |
Cichy [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2007, 22:00
|
|
|
poooc napisał/a: | Ja mam tarcze gładkie ATE i klocki EBC green i jestem bardzo zadowolony, hamuja jak żyletka.
Statuje od jakiegoś czasu w kjsach i sprintach i nigdy mnie nie zawiodły |
O i to mi sie podoba konkretyny post i konkretna propozycja, no i sprawdzone w praktyce, zorientuje sie co do tego zestawu |
|
|
|
 |
damianrally [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2007, 23:11
|
|
|
ooooo pooc widze ze mamy podobne poglady i zainteresowanie moze sobie cichy załozysz takie hamulce jak sa w lancerze wrc (pływajace ) wtedy colt bedzie stawał deba ja na swoje hamulne nienarzekam ( przesiadka z malucha) ale gdy wsiade do renault cangu mojego szefa z zepsutym abs masakra lekkie nacisniecie na pedał i autko z pełnom siłom hamuje ,az strach jezdzic w zime |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24298 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 01-02-2007, 08:56
|
|
|
w Galancie mam gladkie tarcze ATE i klocki Lucas - hamuje wysmienicie (zakladalem wszystko jako nowki)
w Colcie poki co mam tarcze oryginalne i do min. wymiaru brakuje im 0.4 mm, wiec juz kupilem tarcze Lucas i klocki Ferodo - za jakis czas zakladam, potem z 2 tyg. docierania i delikatnej jazdy, a potem moge zdac egzamin, bo narazie - na klockach Kashiyama to hamowanie nie jest najlepsze (i tak sie poprawilo w stosunki do klockow Sutgaz, ktore byly jak go kupowalem, a na pewno przestalo piszczec, bo to mnie okropnie denerwowalo)
faktem jest, ze jak przesiadam sie z Colta do Galanta, to hamowanie jest problemem - bo naciskam mocniej (czyli tak jak w Colcie) a auto hamuje masakrycznie szybko, wiec musze jakis czas sie przyzwyczajac
jak klocki Ferodo sie sprawdza, to beda nastepne do Galanta, chociaz na Lucas nie mozna narzekac, to jednak bardziej przychylne opinie slyszalem o Ferodo
dobre opinie kraza tez o klockach Textar, a juz bardzo dobry zestaw to tarcze Brembo i klocki Ferodo
damianrally - masz racje z tym hamowaniem we francuzach - jest beznadziejne, binarne - albo nie hamuje albo blokuje kola (nawet lekkie nacisniecie) - ja tez jezdzilem Laguna i Xara i paroma innymi i w kazdym tak jest - ciezko jest stopniowac sile hamowania |
|
|
|
 |
Colto [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2007, 09:09
|
|
|
Cichy, ja miałem taki sam problem jak ty. Załatwiłem to za pomocą klocków firmy LUCAS. Są dużo bardziej miękkie od japońskich i szybciej się zużywają, ale problem przegrzewania i braku hamulców po kilkakrotnym hamowaniu dawno ustąpił. Klocki kosztują coś około 100 PLN. Tarcze mam oryginalne. Polecam jest bardzo wielka różnica, pamiętaj tylko że nowe klocki przez 200-300 km docierają się (układają się do tarczy) i należy hamować bardzo delikatnie. |
|
|
|
 |
|