Piszczenie po odpaleniu DID-a |
Autor |
Wiadomość |
aptekarzpiotr [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2007, 19:22 Piszczenie po odpaleniu DID-a
|
|
|
Witam! Ostatnio wraz z nastaniem chłodów po odpaleniu Mojej Carismy DID słychać bardzo głośne piszczenie gdzieś z okolicy deski rozdzielczej. Po zgaszeniu i pnownym odpaleniu jest cicho. Dzwięk nie pochodzi od silnika ( żaden pasek itp ). Jest to dzwiEk modulowany od 2 do 3tys. obrotów. Myśle, że pochodzi od jakiegos przekażnika lub czegoś podobnego. Nie wiem tylko co go może przenosić. Moje auto to Carisma 1,9 DID HP 2002r. Będę wdzięczny za wszelkiego rodzaju sugestie. Pzd. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2007, 19:25
|
|
|
nie jest to przypadkiem pisk z nagrzewnicy, po lewej stronie? |
|
|
|
 |
aptekarzpiotr [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2007, 19:35
|
|
|
Wiem,że masz dużą wiedzę na temat tych aut, więc pewnie tak. Tylko powiedz proszę jak go poznać? dlaczego dzwięk moduluje? Chociaż na potwierdzeniem Twoich słów jest fakt, że ponagrzaniu dzwięk ustępuje. I jest faktycznie z lewej strony. Jak go można usunąć? Irytuje mnie okropnie. Dzięki za szybka reakcję. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2007, 19:44
|
|
|
hehe nie przesadzajmy jest sporo madzrzejszych i wiecej wiedzacych odemnie osob na tym forum.
dzwiek ci moduluje bo pewnie masz climatronica,
pisk pochodzi od wiatraka w nagrzewnicy, dokladnego technicznego pochodzenia nie znam ale pewnie wiatrak w jakis sposob jest na oliwiony i pewnie w zimne dni olej traci swoje wlasciwosci i dopuki sie nienagrzeje piszczy.
mialem to samo w swojej carismie ale sie tym zbytnio nie przejmowalem (u mnie ponizej 15C).
zawsze mozesz to wszystko rozebrac i podoliwic jesli oczywiscie to jest to |
|
|
|
 |
aptekarzpiotr [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2007, 19:50
|
|
|
Klima zykła. Dzwięk pojawia się zarówno przy włączonym nawiewie jak i skręconym ogrzewaniu ( max. na zimno ). Czy trudno się dobrać do nagrzewnicy i gdzie dokładnie jej szukać? Dodam tylko, że od strony silnika przy ścianie grodziowej nie słychać nic. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2007, 19:58
|
|
|
a jak wylaczysz nawiew na 0, znika ten dzwiek? |
|
|
|
 |
aptekarzpiotr [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2007, 20:01
|
|
|
Niestety nie. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2007, 20:09
|
|
|
a widzisz to zupelnie zmienia postac rzeczy, w takim ukladzie nawiew odpada |
|
|
|
 |
aptekarzpiotr [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2007, 20:15
|
|
|
Miej jakieś dalsze pomysły, prosze... |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2007, 21:00
|
|
|
wiesz najgorsze sa "swierszcze", a jeszcze gorsze ktore nie sa zwiazane z jakimkolwiek urzadzeniem w aucie.
ciezko powiedziec co to moze byc, nawet glupia luzniejsza blaszka moze dzwonic.
sam teraz mam dzwoniacy u siebie intercooler na niskich obrotach jak silnik jest zimny, tylko ze go juz zdiagnozowalem ale niechce mi sie go usztywnic, za zimno.
niestety bez zajrzenia w glab deski sie nie obedzie. |
|
|
|
 |
aptekarzpiotr [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2007, 21:12
|
|
|
Dzieki. Myśle jednak, żeto coś od prądu. To modulowane i fakt, że po chwili lub po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu milknie na to wskazuje. Gdzie Carisma po lifcie ma brzęczyk zapalonych świateł? Moze on to przenosi? |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2007, 21:14
|
|
|
aptekarzpiotr napisał/a: | Gdzie Carisma po lifcie ma brzęczyk zapalonych świateł? Moze on to przenosi? |
jak otworzysz drzwi zacznie brzeczec wiec bez problemu go zlokalizujesz |
|
|
|
 |
aptekarzpiotr [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 19:42
|
|
|
Rozebrałem juz pół auta. Dalej nie wiem co to. Na dodatek mam problem ze zlokalizowaniem zasranego brzęczyka. Jesli wie ktos gdzie ON jest dokładnie to proszę o namiar. Dzieki. Pzd. |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-11-2007, 23:10
|
|
|
aptekarzpiotr napisał/a: | Rozebrałem juz pół auta. Dalej nie wiem co to. |
Na przewodzie wodnym do nagrzewnicy są 3 grzałki (wyglądają jak świece żarowe) - to one są przyczyną piszczenia. |
|
 |
aptekarzpiotr [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2007, 21:18
|
|
|
Dzieki bardzo! Jak mozesz to napisz prosze gdzie one są i jak to naprawić. Dzieki. Pzd.
[ Dodano: 27-11-2007, 19:03 ]
Tomek odezwij sie prosze! |
|
|
|
 |
|