Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Piszczenie po odpaleniu DID-a
Autor Wiadomość
aptekarzpiotr
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2007, 19:22   Piszczenie po odpaleniu DID-a

Witam! Ostatnio wraz z nastaniem chłodów po odpaleniu Mojej Carismy DID słychać bardzo głośne piszczenie gdzieś z okolicy deski rozdzielczej. Po zgaszeniu i pnownym odpaleniu jest cicho. Dzwięk nie pochodzi od silnika ( żaden pasek itp ). Jest to dzwiEk modulowany od 2 do 3tys. obrotów. Myśle, że pochodzi od jakiegos przekażnika lub czegoś podobnego. Nie wiem tylko co go może przenosić. Moje auto to Carisma 1,9 DID HP 2002r. Będę wdzięczny za wszelkiego rodzaju sugestie. Pzd.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2007, 19:25   

nie jest to przypadkiem pisk z nagrzewnicy, po lewej stronie?

aptekarzpiotr
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2007, 19:35   

Wiem,że masz dużą wiedzę na temat tych aut, więc pewnie tak. Tylko powiedz proszę jak go poznać? dlaczego dzwięk moduluje? Chociaż na potwierdzeniem Twoich słów jest fakt, że ponagrzaniu dzwięk ustępuje. I jest faktycznie z lewej strony. Jak go można usunąć? Irytuje mnie okropnie. Dzięki za szybka reakcję.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2007, 19:44   

hehe nie przesadzajmy jest sporo madzrzejszych i wiecej wiedzacych odemnie osob na tym forum.
dzwiek ci moduluje bo pewnie masz climatronica,
pisk pochodzi od wiatraka w nagrzewnicy, dokladnego technicznego pochodzenia nie znam ale pewnie wiatrak w jakis sposob jest na oliwiony i pewnie w zimne dni olej traci swoje wlasciwosci i dopuki sie nienagrzeje piszczy.
mialem to samo w swojej carismie ale sie tym zbytnio nie przejmowalem (u mnie ponizej 15C).
zawsze mozesz to wszystko rozebrac i podoliwic jesli oczywiscie to jest to :)

aptekarzpiotr
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2007, 19:50   

Klima zykła. Dzwięk pojawia się zarówno przy włączonym nawiewie jak i skręconym ogrzewaniu ( max. na zimno ). Czy trudno się dobrać do nagrzewnicy i gdzie dokładnie jej szukać? Dodam tylko, że od strony silnika przy ścianie grodziowej nie słychać nic.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2007, 19:58   

a jak wylaczysz nawiew na 0, znika ten dzwiek?

aptekarzpiotr
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2007, 20:01   

Niestety nie.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2007, 20:09   

a widzisz to zupelnie zmienia postac rzeczy, w takim ukladzie nawiew odpada

aptekarzpiotr
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2007, 20:15   

Miej jakieś dalsze pomysły, prosze...

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2007, 21:00   

wiesz najgorsze sa "swierszcze", a jeszcze gorsze ktore nie sa zwiazane z jakimkolwiek urzadzeniem w aucie.
ciezko powiedziec co to moze byc, nawet glupia luzniejsza blaszka moze dzwonic.
sam teraz mam dzwoniacy u siebie intercooler na niskich obrotach jak silnik jest zimny, tylko ze go juz zdiagnozowalem ale niechce mi sie go usztywnic, za zimno.
niestety bez zajrzenia w glab deski sie nie obedzie.

aptekarzpiotr
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2007, 21:12   

Dzieki. Myśle jednak, żeto coś od prądu. To modulowane i fakt, że po chwili lub po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu milknie na to wskazuje. Gdzie Carisma po lifcie ma brzęczyk zapalonych świateł? Moze on to przenosi?

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2007, 21:14   

aptekarzpiotr napisał/a:
Gdzie Carisma po lifcie ma brzęczyk zapalonych świateł? Moze on to przenosi?

jak otworzysz drzwi zacznie brzeczec wiec bez problemu go zlokalizujesz :?

aptekarzpiotr
[Usunięty]

Wysłany: 21-11-2007, 19:42   

Rozebrałem juz pół auta. Dalej nie wiem co to. Na dodatek mam problem ze zlokalizowaniem zasranego brzęczyka. Jesli wie ktos gdzie ON jest dokładnie to proszę o namiar. Dzieki. Pzd.

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-11-2007, 23:10   

aptekarzpiotr napisał/a:
Rozebrałem juz pół auta. Dalej nie wiem co to.

Na przewodzie wodnym do nagrzewnicy są 3 grzałki (wyglądają jak świece żarowe) - to one są przyczyną piszczenia.

aptekarzpiotr
[Usunięty]

Wysłany: 22-11-2007, 21:18   

Dzieki bardzo! Jak mozesz to napisz prosze gdzie one są i jak to naprawić. Dzieki. Pzd.

[ Dodano: 27-11-2007, 19:03 ]
Tomek odezwij sie prosze!

Odpowiedz do tematu