Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
OFE - zestawienie składek
Autor Wiadomość
gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-11-2010, 18:28   OFE - zestawienie składek

Szukam kogoś obczaskanego w OFE - mam parę pytań odnośnie rozliczania się ze składek, zestawienia rocznego itp sprawach

Dostałem wczoraj list coroczny zOFE i z ciekawości wszedłem sobie na swoje konto dostępne on-line. Jakoś wcześniej nie patrzyłem na to ale po wnikliwej analizie okazuje się że:
- wylistowanie wszystkich składek od początku powoduje że moje 2 pierwsze składki są na minusie ( czyli wpłacam kasę, pobierają prowizje, kupuje jednostki i mam minus) - czyli tak jakby startował z ujemnym kontem i w sumie to jest 10 jednostek!!!!! - na jakiej podstawie prawnej może tak to być?? Nadmienię że to co mam w papierach różni się temu co jest dostępne on-line (w wersji papierowej jest ok)
- druga sprawa - ofe nalicza mi ujemne jednostki - np. w 2004 roku 4 grosze dostałem z zusu jako rekompensatę za spóźnioną składkę - w tym roku te 4 grosze urosły do 6 groszy i ta kwota została mi odjęta ?? pytanie - dlaczego, na jakiej podstawie i czemu dopiero teraz (5 lat prawie), po rzuceniu okiem na poprzednie zestawienie tym sposobem odjęto mi prawie 400 zł !!!

kto potrafi wytłumaczyć takie działania ofe??
nazwy na razie nie wymieniam

kupujepolskieprodukty.pl

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 02-11-2010, 18:44   

gulgulq napisał/a:
(w wersji papierowej jest ok)
Może jest tylko, nazwijmy to, "błąd techniczny" w prezentacji online-owej, skoro mówisz, że na papierze jest ok.
Wydaje mi się, że powinno być tak:
- wpływa kwota X
- potrącają prowizję np. 5%
- pozostaje kwota Y za którą kupują jednostki
Nie ma szans aby był "minus".

Drugiego problemu powiem szczerze nie rozumiem :roll:
Zgaduję, że kwota np. 4 grosze jest zbyt mała aby kupić jakąkolwiek jednostkę (pomimo tego, że kupuje się ułamki jednostek). Być może jest ona gdzieś doliczona do innej wpłaty i stąd później jest korygowana.
Nie bardzo mogę też sobie wyobrazić jak z 4-6 groszy odejmują Ci 400 zł :?: :shock:

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 02-11-2010, 20:28   

JCH mi tez tak się wydawało ze tak powinno być

- odnośnie pierwszego - wyświetliłem sobie tylko pierwszą składkę - wpłacam 8 zł, postrącają prowizję, kupuje pół jednostki, suma -4.5 jednostki
na papierze (wydruku który dostałem) nie ma minusów i wszystkie sumy są ok ale suma z papieru niezgodna jest z sumą z online (o te -10 jednostek które skądś odjęli)

będę miał chwilę na weekendzie to sobie przelecę po kolei wszystkie wpłaty i sumy i gdzie sie zgadzają

te 4 grosze są doliczone właśnie w 2004 roku jako odsetki od ZUS za nieterminową wpłatę - teraz odjęli mi już 6 groszy (urosło) - jako pozycja z 2004r - traktuje to jako błąd w naliczeniu, tylko dziwne że po 5 latach się zorientowali że te niby odsetki z ZUS nie są odsetkami - patrząc na poprzednie wydruki widzę ze taki odejmowanych wpłat było kilka - suma sumarum uzbiera się prawie 400 zł

teraz dochodzę do wniosku że łącząc obie sprawy to ma to ligiczny sens - suma jednostek musi się zgadzać a w podglądzie online niema wyszczególnionych pozycji minusowych więc też 10 jednostek razy ok. 30 zł (wartość się zmienia) to ok 300 zetów (plus minus) więc by system "grał" muszę wystartować z minusa
tylko jakim prawem odejmują sobie wpłaty a tym bardziej wpłaty oznaczone jako odsetki z zus..

mi tam 4 czy 6 groszy zwisa ale pomnożone przez milion klientów??

chyba szykuje się długie pisemko do księgowego ING z prośbą o wyjaśnienie :evil:

kupujepolskieprodukty.pl

Odpowiedz do tematu