|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[MSS GDI] (Zawieszenie) Dziwne drgania prz prędkości 80km\h |
Autor |
Wiadomość |
Hanys
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-02-2015, 17:07 [MSS GDI] (Zawieszenie) Dziwne drgania prz prędkości 80km\h
|
|
|
Witam serdecznie!
Pojawił się u mnie wczoraj nieoczekiwanie i bez zapowiedzi pewien problem. Podczas jazdy sam na sam (czytaj pusty samochód:-) ) powyżej prędkości 80 km/h pojawiły się drgania poprzeczne przechodzące przy dodawaniu gazu wręcz w stuki. I muszę powiedzieć, że nie było to regułą. bo czasem mogłem z powodzeniem przyśpieszać do 100km bez problemu, przyśpieszać pod górkę bez objawów drgań. Natomiast same drgania nie pojawiały się z regularnością przy konkretnych parametrach. Jedyne stałe przy których pojawiały się drgania i stuki to jazda z górki na wrzuconym biegu i hamowanie silnikiem, oraz przyśpieszanie na zakrętach. Ciśnienie w oponach równe oraz koła mocno dokręcone. Natomiast w drodze powrotnej, kiedy do samochodu wsiadło i załadowało się około 100 kg, problem stuków zniknął. Pozostały bardzo niewielki drgania w zakresie prędkości pomiędzy 90 do 100 km oraz mocniejsze drgania przy skręcaniu w prawo (mocne) i w lewo (słabsze) przy prędkościach rzędu 90 km. Dzisiaj sprawdziłem potencjalnych winowajców. około rok temu wymieniałem kompletnie rozsypany przegub wew. prawy. po dokonaniu wizji lokalnej luz osiowy i poprzeczny na obu półosiach minimalny tzn. max. wychylenie poprzeczne rzędu 0,5 do 1 mm. Natomiast martwią mnie poduszki pod skrzynią biegów. Tylna odkleja się od obudowy a przednia wykazuje spore zużycie. Są po prostu miękkie. Chciałbym zapytać gremium o poradę w tej sytuacji. Zaznaczam, że nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi w poprzednich postach. Pozdrawiam serdecznie
Robert |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 20-02-2015, 10:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 19-02-2015, 19:36
|
|
|
Czytając Twój post też brałem pod uwagę przeguby wewnętrzne ale jak twierdzisz, że są ok, to pewnie tak jest. Raczej poduszki silnika czy skrzyni nie powinny dawać takich objawów które wskazują jednak na bicie jakiegoś elementu wirującego albo z powodu luzu albo wygięcia. A może jeździłeś ostatnio po błocie i przylepiło się go trochę po wewnętrznej stronie felg. Miałem tak kiedyś u siebie i w zależności jak koła ustawią się względem siebie to odczucie wibracji może być różne. |
|
|
|
 |
bestja83
Forumowicz
Auto: space star 1.8gdi
|
Wysłany: 23-02-2015, 20:16
|
|
|
Witam. Może ten przegub wew. był marnej jakości. Ciekawe objawy ale tez bym stawiał na przegub. |
|
|
|
 |
|
|