|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jakie oleje ? |
Autor |
Wiadomość |
Lopullus
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.6 16v sedan 95'
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-10-2010, 15:13 Jakie oleje ?
|
|
|
Witam.
Nie mogę znaleźć ile mam wlać i jakiego oleju do silnika mojego miska. W skrzyni też bym się przydało ale problem mam podobny.
Pozdro. |
|
|
|
 |
qpal
Forumowicz Mariusz
Auto: SEAT IBIZA 6L FR
Pomógł: 9 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 130 Skąd: Włocławek
|
Wysłany: 30-10-2010, 17:00
|
|
|
Silnik - 3,5 litra ( ja wlewam 3, resztę uzupełniam w miarę potrzeby ) klasy minimum CD. Lepkość wystarczająca w/g SAE to 10w40 ( stosunek cena/jakość ). Producent? W sumie to bez znaczenia, lecz z doświadczenia proponuje Mobil super 1. Skrzynia biegów - 1,8 litra. I tu uwaga! Klasy w/g API GL-4 SAE 75w85 lub 75w90. W specyfikacji GL-4 olej prawie niedostępny, lecz może być GL-4/5. Podsumowując: olej ok. 50 zł + filtr ok. 12zł + olej do skrzyni ok. 60 zł = 122 zł.
PS. Klasa GL-5 nie jest zalecana ze względu na dodatki powodujące szybkie zużycie synchronizatorów. |
|
|
|
 |
Lopullus
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.6 16v sedan 95'
|
Wysłany: 30-10-2010, 20:45
|
|
|
Dzięki. A właśnie masz jakąś specyfikacje techniczną tego modelu ? Bo szukałem czegoś takiego i nie mogłem znaleźć.
Z góry dzięki |
|
|
|
 |
qpal
Forumowicz Mariusz
Auto: SEAT IBIZA 6L FR
Pomógł: 9 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 130 Skąd: Włocławek
|
|