|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
"Strzała" Galant EA2W '99 Lift |
Autor |
Wiadomość |
Theo
Mitsumaniak

Auto: Galant 99' 2.0 16v
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-10-2010, 14:30 "Strzała" Galant EA2W '99 Lift
|
|
|
Witam.
Chciałbym trochę opowiedzieć o mojej przygodzie z Galantem.
Kiedy miałem ok. 13 lat dostałem w prezencie PSP z grą Gran Turismo 2. W tej grze spotkałem się pierwszy raz z Galantem i od razu się zakochałem (Podkreślam, że od dziecka fascynowałem się samochodami). Powtarzałem, że kiedyś będę takiego miał. Po jakimś czasie sprzedaliśmy z bratem PSP i tak powoli zapominałem o Galanciku.
W końcu nadszedł czas kiedy wkroczyłem w dorosłe życie i zrobiłem prawo jazdy
Moim pierwszym samochodem było różowe Twingo ("Twingówno"). Szczerze to kupiłem go, żeby czymś jeździć do pracy i był tani a przy tym był zasilany LPG. W sumie kaszanka ^^
Drugi samochód odkupiłem od taty na raty (poeta ze mnie ;p) Była to KIA Joice (taki 7-mio osobowy van). Pod względem mechanicznym bez zarzutu, tyle że był kiedyś bity i przedni zderzak był w kiepskim stanie (był ratowany i tynkowany tonami szpachli, kótra odpadała), plus spotkanie z sarną i niezmieszczenie się w bramę przy skręcie w prawo.
Część uszkodzeń była naprawiona, a w tym czasie, na ulicy wpadł mi w oko piękny Galant SE. Od razu mi się przypomniało GT2 na PSP i podjąłem decyzję. Sprzedaję "Kijankę" i kupuję Galanta. Wystawiłem więc w Otomoto i rozpocząłem poszukiwania Gala. Przejrzałem mnóstwo ogłoszeń i nie mogłem znaleźć nic co by mi się naprawdę podobało. Dodam, że szukałem już czegoś z gazem. Znalazłem dwa ogłoszenia. Jeden z Wa-wy - 2,5 v6, bananowe skóry, kombi, prelift. Ale nadkola dość mocno zrzarte przez rudą. Potem znalazłem drugiego z pomorskiego. 2,0 '99 lift, sekwencja LPG 4-gen, atrakcyjna cena, zadbany, ruda jeszcze nie zdażyła porzreć nadkól, ale było pare detali, które pomogły zejść z ceny, a dla mnie nie miały większego znaczenia. Jeszcze w tedy nie wiedziałem czym różnią się te oba modele (przed i po lift) ale po lifcie znacznie bardziej wpadł mi w oko. Właściciel to 35letni emerytowany wojskowy.Serwisował w ASO, jeżdził jak prawdziwy emeryt (nie przekraczał 90km/h nawet na obwodnicy). Między czasie udało mi się sprzedać Kie i pojechałem obejrzeć Galanta do Gdyni. Prezentował się super. Po powrocie do domu podjąłem decyzję...
Kupuję...
W czasie kiedy ja pojechałem do pracy, zleciłem tacie zakup "Strzały". Kiedy wróciłem misiek stał już na podwórku . Byłem mega szczęśliwy. Moje marzenie z dzieciństwa się spełniło. Dwa dni po zakupie, jadąc w piątkową noc od narzyczonej, jakiś gość ściął zakręt i pocałowaliśmy się lusterkami :/ Byłem wściekły... koleś nawet się nie zatrzymał... W efekcie pękła obudowa lusterka, pajęczyna na samym lustrze i o mały włos wybiło by boczą szybę, bo siła strzału była tak duża, że lustrko się złorzyło i odbiło się od szyby. Nawet było widać ślad w kształcie lusterka. Na drugi dzień zacząłem szukać na allegro wśród używanych. Znalazłem i odrazu kupiłem, ale nie dogadałem się widocznie ze sprzedającym bo po rozpakowaniu okazało się, że kupiłem prawe lusterko. Zmęczyło mnie to... Odesłałem więc część a sprzedawca zwrócił mi pieniądze. Dalej juz nie szukałem. Przykleiłem taśmą dwustronną szkło od siecento i tak jeżdżę do dziś. Dwa miesiące póżniej ożeniłem się i nie miałem zbytnio czasu ani pieniędzy, żeby odpicować lakier. I tak minął ponad rok i nic się nie dzieje. Wymieniam olej, leje paliwo, zmieniam opony, miesiąc temu rozrząd i jeżdżę bez awaryjnie. Miałem kontakt z wieloma samochodami, ponieważ tata ma warsztat samochodowy, ale nie spotkałem jeszcze tak bezawaryjnego i funkconalnego auta, o tak niebanalmnym wyglądzie. Szerze to zakochałem się drugi raz. Jazda tym samochodem to czysta przyjemność.
Niedawno trafiłem na forum i dowiedziałem się więcej na temat Galantów. Okazało się, że ktoś z poprzednich właścicieli (prawdopodobnie jeszcze niemiec) robił pewne modyfikacje. Mój Gal to wersja GLS, a ktoś próbował z niego zrobić SE. Wstawił obniżające sprężyny (prawdopodobnie Eibacha) i zderzak od SE/VR4. Dwa elementy, a jak potrofią nadać samochodowi sportowego charakteru. Ale jest to też pewien kłopot na parkingach. Mianowicie krawężniki są wyższe niż prześwit między zderzakiem, a glebą. Nieukrywam, że zanim przyzwycziłem się do intuicyjnego parkowania tyłem, przedni zderzak trochę ucierpiał. W efekcie pękł w paru miejscach na dole. Na dodatek denerwowała mnie zaślepka na dole zderzaka, która częściej jeździła w bagarzniku, niż na swoim miejscu. Zderzak nie dawał mi spokoju więc go zdjąłem i wziąłem się za spawanie (tak spawam plastiki ;p). Podczas spawania natknąłem się na wytłoczony symbol VR4 (odrazu urosłem... mam coś z VR-ki ^^) i podjąłem też decyzję, że wspawam zaślepkę na stałe. Wkońcu nie mam zamiaru holować auta... Nie po to są samochody, żeby je na linie ciągać . Całość złożyłem i zrobiłem wzmocnienia na dole zderzaka, żeby się lepiej trzymał i był bardziej stabilny. Nie miałem czasu na pomalowanie go ale zbieram się z takim zamiarem. Przy okazji myślę o tylnych nadkolach bo ruda atakuje. Ogólnie stan zewnętrzny nie zachwyca i nie licze na żadne łał, ale to jest mój misiek i mam zamiar go doprowadzić do zadawalającego stanu zewnętrznego, bo mechanika itp. są bezawaryjne i nie potrzebują ingerencji. Chcę też kupić jakieś alumki. Konkretnie 16" na oponie o profilu 55.
Uważam,że jest to kompromis pomiędzy wygodą a wyglądem.
Zdjęcie pospawanego zderzaka.
Lusterko kierowcy
W całej okazałości
Niestety nie umyty bo pogoda nie sprzyjała...
Macie może jakieś uwagi? Chętnie dowiem się czy coś w nim jeszcze ciekawego widzicie.
Walcie smiało. Chętnie poznam wasze spostrzerzenia i mogę odpowiedzieć na pytania.
Pozdrawiam |
_________________ Galant EA2W '99
02637/KMM |
|
|
|
 |
Psikus
Mitsumaniak

Auto: Xsara Picasso
Pomógł: 14 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 981 Skąd: sosnowiec
|
Wysłany: 31-10-2010, 15:02
|
|
|
fajnie wygląda bordowy ze zderzakiem se
masz jakieś zdjęcia środka? Jak pogoda nie sprzyja, u mnie juz od kilku dni słonko ładnie świeci i nie zanosi sie na zmianę, więc kolego wiadereczko, gąbeczka i do roboty, żeby mozna go było w całej okazalości pokazać |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23634 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 31-10-2010, 15:18
|
|
|
Theo napisał/a: | Przy okazji myślę o tylnych nadkolach bo ruda atakuje. | Pospawaj plastykiem, przeżyje auto
Theo napisał/a: | Właściciel to 35letni emerytowany wojskowy. | młody |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21937 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 31-10-2010, 16:25
|
|
|
W jakich kolorach jest wnętrze? |
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2010, 16:39
|
|
|
temat założony w celu zbierania postów i możliwości sprzedaży opisywanego auta na MM ? |
|
|
|
 |
Theo
Mitsumaniak

|
Wysłany: 31-10-2010, 17:43
|
|
|
Hugo napisał/a: | W jakich kolorach jest wnętrze? |
czarno-szare a środkowy panel czarny mat
Derpin napisał/a: | temat założony w celu zbierania postów i możliwości sprzedaży opisywanego auta na MM ? |
Od kiedy to się zbiera posty? Co to jakiś wyścig? Może hobby? Jeśli tak to i tak się nie przyłączę. Już prędzej znaczki pocztowe
A ze sprzedażą mi się nie śpieszy... Służy mi bardzo dobrze, ale przymierzam się do avance'a. Jak się ktoś trafi to pomyśle. I dla twojego spokoju mogę zmienić podpis, żebyś spał spokojnie. |
02637/KMM |
Ostatnio zmieniony przez Theo 31-10-2010, 17:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Theo
Mitsumaniak

|
Wysłany: 31-10-2010, 17:50
|
|
|
jutro go umyję i porobię parę fotek
może w jakimś parkingu podziemnym ;p
Nie wiecie może czy ma ktoś felgi 16" pasujące do Galanta? Bo mój trochę biednie wygląda na stalówkach. |
02637/KMM |
Ostatnio zmieniony przez Theo 31-10-2010, 18:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2010, 17:57
|
|
|
Theo napisał/a: |
Od kiedy to się zbiera posty? Co to jakiś wyścig? Jeśli tak to i tak się nie przyłączę.
A ze sprzedażą mi się nie śpieszy... Służy mi bardzo dobrze, ale przymierzam się do avance'a. Jak się ktoś trafi to pomyśle. I dla twojego spokoju mogę zmienić podpis, żebyś spał spokojnie. |
podpis podpisem, śledząc Twoją historie na forum, można wywnioskować co innego.
a żeby nie robić oftopicu, to nie przeszkadza Ci brak podgrzewania lusterka?
ogólnie autko wygląda na raczej zaniedbane... |
|
|
|
 |
Theo
Mitsumaniak

|
Wysłany: 31-10-2010, 18:16
|
|
|
Podgrzewanie działa Jakimś cudem ciepło przenosi się na lusterko które jest przyklejone. Dziwi mnie to ale odparowuje równo z lusterkiem pasażera.
Jeśli chodzi o zaniedbanie to poprostu nie miałem czasu, żeby zająć się nim z zewnątrz. Czymś muszę dojeżdżać do pracy. A żeby wstawić reperaturki i pomalować zderzak to nie jest pół godziny roboty, żeby sobie po pracy to zrobić. Do tego jeszcze buduję dom. Ale jak już napisałem muszę w końcu to zrobić bo żal mi się robi. Kół szukam od lata ale nie mogę znaleźć czegoś co by mi odpowiadało. A jak znajdę to otwór centrujący za mały. |
02637/KMM |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2010, 18:41
|
|
|
Czarne podkładki pod progi psują efekt... |
|
|
|
 |
Theo
Mitsumaniak

|
Wysłany: 31-10-2010, 23:04
|
|
|
GLS'y tak miały. Chociaż nie wiem czy wszystkie. Jak będę malował zderzak i reperaturki to przy okazji ręka się omsknie i na progi zjedzie |
02637/KMM |
|
|
|
 |
Theo
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-11-2010, 18:50
|
|
|
No i doczekał się nowego-używanego lusterka
Dokładnie tydzień temu zamówiłem z allegro. Gość miał 3szt. z czego jedno w takim samym kolorze jak mój misiek Nie zastanawiałem się więc i od razu "kup teraz" i mail do sprzedawcy, który kolor chcę. Chyba jedno z najtańszych lusterek na alledrogo bo kosztowało mnie 60zł plus przesyłka.
U mnie wylądowało we wtorek o 17. O mały włos bym się minął z kurierem bo akurat wyjeżdżałem z podwórka. W czwartek po pracy zabrałem się do zmiany ale okazało się, że znów kupiłem lusterko pasażera tyle, że angielskiego Zrobiłem więc porównanie czym różnią się oba lusterka. Po analizie okazało się, że podstawa lusterka ma trochę inny kąt. W moim starym lusterku ten element nie był uszkodzony więc zabrałem się do przekładki. Rozebrałem najpierw połamane lusterko, żeby nie było szkoda jak coś zepsuję. Musiałem skumać co i jak po kolei się odkręca. Jak już rozkręciłem w drobny mak to zabrałem się za mój nieszczęsny nabytek. Żeby oddzielić podstawę od reszty trzeba rozebrać kostkę bo kabel przewleczony jest przez małą dziurkę i z kostką się nie mieścił.
Zrobiłem więc schemat kostki, żeby nie pomylić potem kabelków i powypinałem piny z obu lusterek. Następnie podmiana podstaw, przewleczenie kabli, podpięcie pinów do kostki, skręcenie podstawy z "czaszą" lusterka i przykręcenie na swoje miejsce w samochodzie
Musiałem jeszcze spolerować bo było strasznie zapyziałe od kurzu.
Teraz cieszę się takim lusterkiem jak macie i wy
Fotek coś nie udaje mi się zrobić z braku czasu w dzień.
ps. Za jakiś czas będę się brał za reperaturki i lakierowanie najbardziej sfatygowanych elementów. Też zdam relacje |
02637/KMM |
|
|
|
 |
|
|