Koks za kierownicą |
Autor |
Wiadomość |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-08-2005, 13:41 Koks za kierownicą
|
|
|
Byłem dziś świadkiem takiej oto sytuacji: przejeżdżając przez moje miateczko (Supraśl) zobaczyłem krzywo stojący samochód z otwartymi drzwiami a obok grupkę elegancko ubranych panów zajętych kopaniem jakiegoś gościa. Oczywiście zatrzymałem auto, wybiegam i wrzeszczę, żeby go zostawili (panowie tacy zwyczajni, powyżej 50 latek) i również krzycząc pytam co im q...a do łba strzeliło? Na co jeden z nich wytłumaczył mi, że koleś jest na koksie i o mały włos nie zabił dzieciaków na ulicy (dziś jest święto państwowo - kościelne i ludzie zebrali się pod pomnikiem niepodłegłości) a ja żebym się nie wtrącał bo to kiedyś może być moje dziecko. Pierwsza reakcja - sam mu chciałem doładować na boki (jako, że młodszy jestem od panów a i numer buta to 12 to by koksiarz odczuł) potem jednak mi przeszło i zadzwoniłem na Policję. Długo czekać nie było trzeba (bo chłopaki obstawiali drogę na przejście procesji) i szybciutko rozgonili kopiących, gościa na narkotest (pierwszy raz widziałem jak to wygląda) i po obejrzeniu testów bez dalszych ceregieli gościa w obrączki i do radiowozu. Oczywiście zbiegowisko jak cholera a ten sam pan, który udzielił mi wyjaśnień co do przyczyna zajścia ponownie się do mnie zwrócił:
- wiesz pan co?, było nie dzwonić, my byśmy go tu sami....od serca, on i tak jeszcze urwie bo mieszka obok sąsiada. Policja to tylko nastraszy a jak my się zajmiemy to już więcej nie będzie.
Parę słów wyjaśnień: ja jestem legalistą (czasmi aż do frajerstwa) ale po podobnym samosądzie mieszkańców Supraśla wobec "grupy przestępczej" zajmującej się zbieraniem haraczy od ludków prowadzących jakąś działalność w miasteczku - jest taki spokój, że jak się napijesz to cię jeszcze do domu odprowadzą , ergo: takie działanie jest wbrew prawu, ale jest skuteczne. Zastanawiam się, może jednak tzw "sprawiedliwość społeczna" ma jakieś uzasadnienie?? |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
wolf [Usunięty]
|
Wysłany: 15-08-2005, 14:14
|
|
|
ja całkowicie cie popieam, twoja reakcja była jak najbardziej uzasadniona,
w końcu żyjemy w państwie prawa[nie dotyczy polityków ]
i za to płacimy, by odpowiednie służby reagowały, a policaje to też ludzie i
w wiekszość z nich-jest naprawde ok
Moim zdaniem postąpiłeś słusznie |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 15-08-2005, 15:08
|
|
|
ciekawa sytuacja |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
TNT
Mitsumaniak

Auto: Toyota AYGO
|
Wysłany: 15-08-2005, 15:12
|
|
|
Jckie patrze ze porzadny z ciebie obywatel i tak trzymac. Ja nie znosze i nie toleruje narkotykow i pijanych kierowcow te dwie rzeczy dzalaja na mnie jak plachta na byka. |
_________________ Zmieniają się auta ale klub zostanie zawsze ten sam - MITSUMANIAKI.Carisma-TNT
Eclipse-TNT
Hania-TNT
Pomóż komuś Ty, ktoś pomoże Tobie - Mitsumaniaki Assistance |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
|
Wysłany: 15-08-2005, 19:31
|
|
|
No właśnie nie wiem czy porządny....Tak jak mówię sam miałem ochotę mu przygrzać a dodatkowo jeszcze policjant jakoś nie chciał spisywać uczestników zajścia czyli jakieś tam przyzwolenie jest. Tak czy inaczej wsiadanie za kierownicę pod wpływem czegokolwiek co obniża psychomotorykę powinno być karalne i to wysoko (moim zdaniem pudło i to bez możliwości zawiasów, min. rok) Dalczego jestem tak cięty na to? Bo kiedyś o mały włos w ten sposób nie zginąłem i rozbiłem samochód (musiałem wiać do rowu). Oczywiście i bez tego traumatycznego zajścia to potępiałem ale jak poczułem na własnej skórze to mi się to zintensyfikowało...;)
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24286 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 16-08-2005, 08:03
|
|
|
Jak widzę, że gość wsiada napruty do auta to pierwszy dzwonię po policję - tam ktoś dobrze powiedział, że "to może być Twoje dziecko". Wystarczy już tych tragedii na drodze.
Co do samosądu - spawa śliska, granica między "dobrem społecznym" a znęcaniem się nad człowiekiem bardzo wąska. Nie ma złotego środka, ale w uzasadnionych przypadkach - vide ostatni samosąd w jakiejś wsi, gdzie zaciukali mordercę - usprawiedliwiam. |
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
|
Wysłany: 16-08-2005, 09:36
|
|
|
Ty usprawiedliwiasz, ja, większość społeczeństwa, po cichu policja i sędziowie, ale nie mogą ich uniewinnić bo stworzą bardzo niebezpieczny precedens. Jest bardzo cienka granica pomiedzy zbrodnią a samosądem, boją się otworzyć furtkę ludziom którzy w ten sposób załatwiali by pewne "interesy".
Kiedyś był "tylko" alkohol, teraz ludziska zażywają różne paskudztwa, czasmi łączą jedno z drugim i wsiadają po tym za kółko.
Szkoda na nich butów zdzierać, oni wtedy i tak nic nie czują. |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 16-08-2005, 09:39
|
|
|
Mnie kiedyś taki trzeźwy inaczej zepchnał prosto na słup i ledwo (o milimetry) go minałem. Policja te sprawy. Później przed sądem się okazało że za to że z dzieckiem (2 lata na tylnym siedzeniu bez fotelika) jechał jego żona się z nim rozwiodła... + 1,5 roku bez prawa jazdy.
Jakoś mi go nie szkoda bo miałem busa pełnego ludzi. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
igi
Mitsumaniak
Auto: Lancer Kombi 1.6 Invite
|
Wysłany: 17-08-2005, 11:14
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | 2 lata na tylnym siedzeniu bez fotelika) jechał jego żona się z nim rozwiodła... + 1,5 roku bez prawa jazdy. |
I dobrze mu tak |
|
|
|
 |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
|
Wysłany: 19-08-2005, 16:37
|
|
|
Tylko zaostrzenie kar moze tu pomoc.
Ja np jestem za przywroceniem kary smierci. Chwasty trzeba wyrywać! |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
|
Wysłany: 19-08-2005, 18:31
|
|
|
Kofi napisał/a: | Ja np jestem za przywroceniem kary smierci. Chwasty trzeba wyrywać! |
I kicie nie będą przepełnione i kasy na nie, nie będzie tyle szło! |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 19-08-2005, 19:20
|
|
|
Moominek napisał/a: | Kofi napisał/a: | Ja np jestem za przywroceniem kary smierci. Chwasty trzeba wyrywać! |
I kicie nie będą przepełnione i kasy na nie, nie będzie tyle szło! |
Myślę chłopaki, że powinniście założyć partię |
|
|
|
 |
TNT
Mitsumaniak

Auto: Toyota AYGO
|
Wysłany: 19-08-2005, 20:23
|
|
|
Juz jest pare parti popierajacych kare smierci. |
_________________ Zmieniają się auta ale klub zostanie zawsze ten sam - MITSUMANIAKI.Carisma-TNT
Eclipse-TNT
Hania-TNT
Pomóż komuś Ty, ktoś pomoże Tobie - Mitsumaniaki Assistance |
|
|
|
 |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
|
Wysłany: 19-08-2005, 23:32
|
|
|
W resocjalizacje przestalem wierzyc w momencie kiedy zrozumialem co to slowo oznacza |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
|