Ruszanie |
Autor |
Wiadomość |
kaniak
Forumowicz
Auto: Outlander 2.0 2009
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-11-2010, 22:07 Ruszanie
|
|
|
Witam!
Może to nie jest dobry temat, ale chciałbym się dowiedzieć jakie macie doświadczenia jeśli chodzi o dynamiczne ruszanie outlanderem. Chodzi mi dokładnie o fakt, że model z silnikiem 2.0 diesla (pewnie inne też) podczas zbyt szybkiego puszczenia sprzęgła potrafią zgasnąć. Jednak z drugiej strony sprzęgło nie jest zbyt wytrzymałe, więc nie powinno się puszczać go także zbyt wolno. Czy macie jakieś własne spostrzeżenia na ten temat? Jak ruszacie kiedy wszystkie powiedzmy dwa koła są zakopane w piasku (pomijając włączenia napędu na 4 koła)? Czekam na wasze opinie! |
|
|
|
 |
sylb
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
|
Wysłany: 02-11-2010, 23:05
|
|
|
Diesel i dynamiczne ruszanie? Przepraszam, ale ja tu widzę jakąś sprzeczność.
Ale poważanie, problemy są dwa,
1. Bardzo krótka jedynka, zresztą reszta też.
2. Zakres obrotów silnika,
Po półtora roku jazdy, nauczyłem się w miarę ruszać. Z moich obserwacji wynika że o wiele rzadziej gaszę silnik gdy mam załączony napęd tylko na przód.(tak naprawdę to chyba mi się to wtedy w ogóle nie zdarza) Co jest dosyć logiczne.
|
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 02-11-2010, 23:50
|
|
|
sylb napisał/a: | Po półtora roku jazdy, nauczyłem się w miarę ruszać. Z moich obserwacji wynika że o wiele rzadziej gaszę silnik gdy mam załączony napęd tylko na przód.(tak naprawdę to chyba mi się to wtedy w ogóle nie zdarza) Co jest dosyć logiczne.
|
Od czasu kiedy nauczyłem się ruszać bez dodawania gazu, Franca nie zgasla mi ani razu.
A ruszanie dynamiczne dizlem w manualu to jakas pomyłka...... |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
karol_alasz
Mitsumaniak 01425/KMM
Auto: OII Instyle'09 Navi
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 751 Skąd: Zachodnia Ukraina (Szczecin)
|
Wysłany: 03-11-2010, 02:24
|
|
|
Już tak nie opluwajcie-Rudy 102 potrafi wyrwać do przodu Najbardziej lubię przymrozki i wjazdy na skrzyżowania lub ronda -już nie jeden "młody wilk" się zawiódł na swoim przednionapędowcu
Oczywiście,jak wspomnieli koledzy,start jest krótki i trzeba mieć wprawę w pracy tej przekładni jak i sprzęgła(przełożenia trochę "długie" i istnieje ryzyko niezsynchronizowanej manipulacji ale da się) .Jednakoż największą przeszkadzajką w startach szczególnie na sypkim lub śliskim podłożu (zdarza się też na suchym asfalcie) jest system ASC i jeżeli rzeczywiście chcesz "wyrwać" do przodu bez zaduszenia silnika musisz wyłączyć to ustrojstwo-po każdym zgaszeniu silnika włączy się toto automatycznie.
Zbliża się zima i czas "zgniłej kapuchy" -jeżeli pojawią się jakiekolwiek oznaki uślizgu opon to nie duście na pół-sprzęgle tylko ASC OFF i do przodu!(do tyłu też) - oby nie na skręconych kołach...Wyjeżdżałem tak ze śniegu którego górną warstwę odgarniałem otwierając drzwi |
|
|
|
 |
dab
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 917 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 03-11-2010, 07:55
|
|
|
sylb napisał/a: | Diesel i dynamiczne ruszanie? Przepraszam, ale ja tu widzę jakąś sprzeczność |
a jezdziles kiedys w o gole jakimis innymi dieselami?
Startowales moze dynamicznie chocby bryka z 3.0 TDI? ..tak tak..ten zwykly dojczowy silnik....a nie jest to TOP model....chyba nie bo bys sprzecznosci tu ni widzial
tak ze prosze, nie generalizuj..bo lipe siejesz
mitsu00 napisał/a: | A ruszanie dynamiczne dizlem w manualu to jakas pomyłka...... |
tego po tobie tez bym sie nie spodziewal bo jak wiem miales okazje pojezdzic roznymi dieselami....
Wiadomo, nie ma co zbytnio odnosic sie do wersji benzynowych ale nie robmy jaj i przyznajmy uczciwie ze dieselki obecnie nie odstaja za bardzo a czesto nawet lykaja banzyniaki |
dab
 |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 03-11-2010, 09:47
|
|
|
dab napisał/a: | mitsu00 napisał/a:
A ruszanie dynamiczne dizlem w manualu to jakas pomyłka......
tego po tobie tez bym sie nie spodziewal bo jak wiem miales okazje pojezdzic roznymi dieselami....
Wiadomo, nie ma co zbytnio odnosic sie do wersji benzynowych ale nie robmy jaj i przyznajmy uczciwie ze dieselki obecnie nie odstaja za bardzo a czesto nawet lykaja banzyniaki |
Nie miałem tu na mysli że się nie da, tylko że praktykowanie tego w dizlu w manualu to jak proszenie się o kłopoty prędzej czy później..... To co napisałem, napisałem z 2 powodów:
1. Dizel w porównaniu do benzyny ma często potężny moment obrotowy i ślizganie, ruszanie gwałtowne na półsprzęgle prowadzi po kilku takich startach do jego zniszczenia. Dodajmy do tego jeszcze zapięty 4WD i mamy Halleluja ze sprzęglem jak w dizlach Subaru
2. Pierwszy bieg w większości dizli jest bardzo krotki z gwałtownym przyrostem i spadkiem krzywej momentu obr. Dlatego tzw. Launch Start nigdy nie wyjdzie optymalnie w porównaniu do benzyny w manualu.
Bylem kiedys młodym gniewnym i upalałem chętnie w 330D w manualu. Efektem tego bylo 2-krotnie wymieniane sprzęgło na przełomie 120 tys. km.
W automacie to jednak inna bajka bo tam elektronika w bardziej optymalny sposób rozprowadza naprężenia na uklad przeniesienia napędu niz kierowca potrafiłby to wykonać przy skrzyni manualnej..... Nie oznacza to oczywiście że i automata nie da się zakatować np. paleniem gumy czy ruszaniem spod świateł ala 1/4 mili |
Dominik |
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
|
Wysłany: 03-11-2010, 11:00
|
|
|
A ja nie mam problemu z ruszaniem i to dynamicznym.
Nic nie muszę zapinać odpinać jak potrzebuję ruszyć szybko ,
daję w rurę i już szczególnie przy 4 x 4.
Przy przednim potrafią się uślizgiwać koła i czuje się to na kierownicy dosyć mocno. |
_________________ MITSUBISHI to już historia teraz jest HONDA
 |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 03-11-2010, 11:12
|
|
|
13zbyszek13 napisał/a: | jak potrzebuję ruszyć szybko ,
daję w rurę i już szczególnie przy 4 x 4 |
a poznałeś już cenę sprzęgła z wymianą? |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 03-11-2010, 11:14
|
|
|
13zbyszek13 napisał/a: | Nic nie muszę zapinać odpinać jak potrzebuję ruszyć szybko ,
daję w rurę i już szczególnie przy 4 x 4.
Przy przednim potrafią się uślizgiwać koła i czuje się to na kierownicy dosyć mocno. |
Pamiętaj tylko że jesli jedziesz/ruszasz dynamicznie czy na połsprzęgle na zapiętym 4x4, to nadmiar mocy nie powoduje uslizgu kół, jak przy napędzie tylko na 1 oś, tylko przypala tarczę sprzęgla. Z tego właśnie powodu łatwiej jest przypalić sprzęglo w autach z napędem na obie osie. Pochodną tego jest zalecane wyłączenie ASC np w kopnym śniegu czy piachu, żeby przeciwdziałać smrodkowi zgniłej kapusty
[ Dodano: 03-11-2010, 11:16 ]
Bartek napisał/a: | a poznałeś już cenę sprzęgła z wymianą? |
Ja poznałem i powiem tyle............ŁOMATKOOOOOO |
Dominik |
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

|
Wysłany: 03-11-2010, 11:18
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | np w kopnym śniegu czy piachu, żeby przeciwdziałać smrodkowi zgniłej kapusty |
to jest zupełnie inna sytuacja niż szybkie ruszanie
powiedział bym nawet odwrotna. |
 |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 03-11-2010, 11:21
|
|
|
13zbyszek13 napisał/a: | to jest zupełnie inna sytuacja niż szybkie ruszanie
powiedział bym nawet odwrotna. |
Powiem tyle: nie kuś losu........ |
Dominik |
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

|
Wysłany: 03-11-2010, 11:24
|
|
|
Bartek napisał/a: | a poznałeś już cenę sprzęgła z wymianą? |
cenę znam ale nie zdarza mi się nagminnie ruszać dosyć mocno żeby zaraz spalic sprzęgło.
Według waszych zaleceń najbezpieczniej postawić w garażu , może się nie popsuje. |
 |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 03-11-2010, 11:26
|
|
|
13zbyszek13 napisał/a: | Według waszych zaleceń najbezpieczniej postawić w garażu , może się nie popsuje. |
Nie no bez jaj....... Mnie bardziej chodziło o fakt żeby nie za często tak robić na 1-2 biegu kiedy przeciążenia sa największe. Miej tez na uwadze że sprzęglo w OII jest niestety dosyc delikatne i ma wytrzymałość na styk z "fabryką". Innymi słowy łatwo je posłać na śmietnik nieumiejętnym użytkowaniem. |
Dominik |
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

|
Wysłany: 03-11-2010, 11:35
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Nie no bez jaj....... Mnie bardziej chodziło o fakt żeby nie za często tak robić na 1-2 biegu kiedy przeciążenia sa największe |
Chyba logiczne że tak jest.
[ Dodano: 03-11-2010, 11:39 ]
mitsu00 napisał/a: | Powiem tyle: nie kuś losu........ |
lubie kusić |
 |
|
|
|
 |
dab
Mitsumaniak