Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolejny wypadek z sankami tym razem z udziałem Mitsubishi
Autor Wiadomość
krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 26-12-2010, 20:52   Kolejny wypadek z sankami tym razem z udziałem Mitsubishi

http://wiadomosci.wp.pl/k...,wiadomosc.html

Cytat:
7-letnia dziewczynka została ciężko ranna w wypadku podczas zabawy saneczkowej w Turzy Śląskiej (Śląskie) - poinformowała oficer prasowy policji w Wodzisławiu Śląskim Marta Czajkowska.

Dziecko jechało na sankach ciągniętych przez psy husky. Przed zaprzęgiem samochodem jechał ojciec dziecka. Jadący z naprzeciwka kierowca mitsubishi na widok psów zaczął hamować, wpadł w poślizg i uderzył w sanki wiozące dziecko. Dziewczynka była reanimowana już na miejscu wypadku oraz w wodzisławskim szpitalu. Według informacji policji, zdecydowano przetransportować ją do kliniki pediatrycznej w Katowicach - Ligocie.

To kolejny taki tragiczny wypadek w ostatnim czasie w województwie śląskim. W ubiegłym tygodniu w Sączowie sanki z dwojgiem dzieci, ciągnięte przez samochód terenowy ich ojca, na zakręcie wjechały pod miejski autobus. 10-letni chłopiec zginął na miejscu, jego o dwa lata młodsza siostra w bardzo ciężkim stanie trafiła do szpitala.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 26-12-2010, 21:07   

Tragedia.... :( :( :(
Nie jest to chyba napisane ale domyślić się można, że kulig ten odbywał się na drodze publicznej skoro z przeciwka jechał samochód. Sam pewnie bym hamował widząc biegnące psy z sankami, żeby minąć się na niedużej prędkości bądź zupełnie się zatrzymać.

To jest kompletny brak wyobraźni rodziców, którzy chcą zrobić frajdę dzieciom a efekty są tragiczne :(
Sam takie rzeczy robiłem i pewnie będę robił będę jak nadarzy się okoliczność ale na Boga.... nie na drodze publicznej gdzie jeżdżą samochody :!: :!: :!:

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-12-2010, 21:25   

Tragedia na pewno, a opis trochę dziwy. Znaczy psy ciągnęły sanki z 7-latką i nikt nad tym nie panował? Ojciec jechał samochodem a psy "na słowo" za nim biegły? :shock: W pale mi się to nie mieści...

Ciekawe też co to za model że przy hamowaniu potrafił wpaść w poślizg...

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 26-12-2010, 21:30   

krzychu napisał/a:
Pewnie wiesz jakie dziś były warunki - z wierzchu świeży śnieg a pod spodem to co zamarzło w nocy z piątku na sobotę :?

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-12-2010, 21:33   

JCH napisał/a:
krzychu napisał/a:
Pewnie wiesz jakie dziś były warunki - z wierzchu świeży śnieg a pod spodem to co zamarzło w nocy z piątku na sobotę :?

Niby tak ale jak miało ABS to raczej niewykonalne wpaść w poślizg nawet w takich warunkach... Właśnie się zastanawiam może nie miało ABS-u?

omenek 
Forumowicz

Auto: Colt 1.6 CJ4A '99
Wysłany: 26-12-2010, 21:41   

Kolego krzychu, na lodzie nawet najlepszy ABS Ci nie pomoże...Jak auto wpadnie w poślizg to ani żadne ABS, ESP ani żaden napęd 4x4 nie wyciągnie Cię z tego. Po prostu do działania tych mechanizmów potrzebna jest choćby minimalna przyczepność, a na lodzie jej nie ma.

Pozdrawiam.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-12-2010, 21:45   

omenek napisał/a:
Po prostu do działania tych mechanizmów potrzebna jest choćby minimalna przyczepność, a na lodzie jej nie ma.

Ja mam to do siebie że lubię zgłębić i poznać co mnie może zaskoczyć... Parę razy próbowałem wyprowadzić specjalnie Lancera na wciśniętym hamulcu do oporu... śnieg, przesypka, lód, lód i asfalt, lód i śnieg no nie ma opcji żeby był nerwowy albo coś... Praktyczny brak hamowania tak, ale stabilność jest. Zresztą pytania jaka to była prędkość itd itp... Może on wcale nie wpadł w poślizg tylko nie wyhamował? Przydało by się więcej szczegółów bo z tego opisu to mało można wywnioskować.

Szkoda że się posługują marką tak jak by to miało w tej sprawie znaczenie...
Tak jak by napisać że w poprzednim wypadku sanki wpadły pod nadjeżdżający autobus marki Jelcz..

Paweł_BB 
Mitsumaniak
01657/KMM

Auto: Evo VIII 4T375
Wysłany: 26-12-2010, 22:15   

Moim zdaniem z ABSem trudno wpaść w poślizg podczas hamowania, może faktycznie to był jakiś stary Misiek bez ABSu, np. jeden bok pojazdu mógł być na śniegu a drugi na lodzie i przy depnięciu hamulca bez ABSu momentalnie stawia auto bokiem, mógł też ratując się walnąć w zaspę i przez to wpaść w poślizg lub postawić auto bokiem.

Enforcer 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DID
Wysłany: 26-12-2010, 22:44   

Panowie, zostawmy roztrząsanie szczegółów tego wypadku Policji, oni ustalą przyczyny tego co się wydarzyło. Z całym szacunkiem do wszystkich którzy się tu wypowiadają, nie dysponujemy dostateczną wiedzą, żeby móc snuć jakiekolwiek hipotezy, to według mnie nie na miejscu.

Bardzo chciałbym, żeby w końcu ludzie zaczęli myśleć i co tu dużo mówić, z wyobraźnią planowac zimowe atrakcje dla swoich dzieci. Życzę wszystkim, żebyśmy za kilka dni nie usłyszeli o kolejnej takiej tragedii.

sieegurd 
Mitsumaniak
Szczęśliwy tatko :)

Auto: Lancer 1.6 Kombi
Wysłany: 27-12-2010, 07:43   

Kolejny wypadek spowodowany głupotą rodzica :/ Szkoda dziecka :(
:king: Mistrz TYPERA MŚ 2010 w RPA :king:
MJS MISTRZ Drużynowego Pucharu MM Typer Sezon'14/'15
Małopolska Great Stars V-ce MISTRZ MitsuTyper Team Sezon'11/'12
Małopolska Great Stars V-ce MISTRZ MitsuTyper Team Sezon'10/'11
02146/KMM --- staram się pisać poprawnie po polsku:)

omenek 
Forumowicz

Auto: Colt 1.6 CJ4A '99
Wysłany: 27-12-2010, 08:57   

Enforcer, jeśli ludzie nie myślą prowadząc auto w środku lata to nie oczekujmy, że będą to robić w zimie...

Odpowiedz do tematu