Odprysk na szybie - wycena |
Autor |
Wiadomość |
tomasz.pl1 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-10-2010, 17:07 Odprysk na szybie - wycena
|
|
|
Witam.
Mam pękniętą szybę od kamienia który wyleciał z kół samochodu który mnie wyprzedzał. Zgłosiłem fakt do ubezpieczyciela i był u mnie rzeczoznawca, który powiedział ze wyceną bedzie naprawa szyby. Ja nie chce mieć łatanej szyby i jezeli przyjdzie taka decyzja to bede sie odwoływał. Wie ktoś ile kosztuje taka oryginalna szyba??
Pzdr. |
|
|
|
 |
big_foot [Usunięty]
|
Wysłany: 19-10-2010, 21:15
|
|
|
Też dostałem kamieniem, nie mam AC, więc nie bardzo było jak dochodzić swego. Zatrzymanie TIR'a i udowodnienie, że to spod jego koła kamień uszkodził mi szybę, jest dość trudne.
W AutoGlass Jaan koszt szyby to ~370zł + ~120 robocizna (w ubiegłym roku). |
|
|
|
 |
tomasz.pl1 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-10-2010, 22:41
|
|
|
Ja też nie mam AC!! a zatrzymalem goscia który mi przygrzal z kamienia. Wiec zastanawiam sie na ile sie godzic przy przyznaniu szkody |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 20-10-2010, 07:42
|
|
|
Jeśli chcesz wymieniać szybę to koszt około 400zł ale jeśli odprysk nie jest większy niż 1cm to spokojnie można naprawiać i nic dalej nie będzie się dziać i nawet po naprawie trzeba się przyjżeć żeby zobaczyć to miejsce. Siostra kiedyś tak kleiła i była zadowolona. |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 770 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 20-10-2010, 08:25
|
|
|
tomasz.pl1 napisał/a: | Ja też nie mam AC!! a zatrzymalem goscia który mi przygrzal z kamienia. |
Dziwię się, że koleś zgodził się na pokrycie ze swojego OC. Jakby mnie ktoś chciał naciągnąć na coś takiego to bym go wyśmiał. Czy to moja wina, że drogi są zasyfione kamieniami?
Jeśli ubezpieczyciel faktycznie Ci zwróci za szybę to wymieniaj na nową. Jeśli nie i uszkodzenie nie przeszkadza w jeździe to lepiej zalepić. Zawsze to mniejsze obciążenie dla kieszeni. Zresztą przy naszym stanie dróg nowa szyba już po kilku dniach może być uszkodzona w podobny sposób (koledze dzień po wymianie kamień rozwalił całkowicie szybę). |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 20-10-2010, 08:33
|
|
|
Jeśli to jest niewielkie uszkodzenie to da się naprawić, szkoda kasy na wymianę całej szyby. Podjedź do szklarza to oceni czy się da naprawić czy do wymiany.
Jakiś czas temu wymieniałem u siebie bo też mi pękła i zapłaciłem 400zł z wymianą. |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
tomasz.pl1 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-10-2010, 13:57
|
|
|
Ok wszystko Panowie rozumiem ale nadal problem tkwi ten sam. Czy maja prawo wyceniac za latanie czy powinni wycenic nowa szybe w koncu jest uszkodzona. zderzaka tez byscie nie chcieli spawac tylko dostac za nowy. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 20-10-2010, 14:07
|
|
|
tomasz.pl1, jeżeli naprawa odbywa się z OC sprawcy masz pełne prawo wymienić szybę i żądać zwrotu kasy za szybę+wymianę na podstawie faktury za w/w usługę. |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
tomasz.pl1 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-10-2010, 14:19
|
|
|
Bartek o to mi właśnie chodziło.
Rzeczoznawca na oględzinach powiedział "wyceną będzie naprawa szyby bo są juz takie technologie że da sie to naprawic". |
|
|
|
 |
shymo
Mitsumaniak

Auto: Carisma 2002 DID, 115KM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Paź 2009 Posty: 53 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20-10-2010, 14:23
|
|
|
Ja w zeszłym roku naprawiałem szybę (odprysk) z uwagi na to, że był dość stary Gość nie gwarantował mi, że nie zacznie pękać.
I faktycznie po roku pojawiła się w obrębie klejenia pozioma kreska, ale póki co nie leci.
Opcja bez gwarancji kosztowała mnie jakieś 80zł, ale z gwarancją kwota była w okolicach 300 zł.
Nie wiem czy ceny się pozmieniały na rynku, ale wtedy właśnie takie były.
Więc nawet jak będą liczyć naprawę to bym dołożył stówkę i wymienił na nową.
Moim zdaniem powinni wymienić szybę, bo po naprawie szyby będzie na niej ślad.
W przypadku zderzaka to go skleją i wylakierują - więc teoretycznie nie będzie widać uszkodzenia.
Dodatkowo na przyszłość polecam dodatkowe ubezpieczenie samych szyb (bez AC) u mojego ubezpieczyciela kosztuje mnie to ok. 70 zł rocznie i mam spokój. (ubezp. na 2000 zł) |
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 20-10-2010, 14:31
|
|
|
Z wyceną zawsze masz prawo się nie zgodzić i jeżeli jest to ekonomicznie uzasadnione (znaczy koszt naprawy nie przekracza wartości auta) oni mają obowiązek pokryć koszty doprowadzenia auta do stanu sprzed zaistnienia szkody |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
tomasz.pl1 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-10-2010, 15:31
|
|
|
Shymo zderzak jak mi popekał od stłuczki w zimę to dostalem 2100 zł wiec wycenili go po cenach oryginalu. Ubezpieczyciel ma obowiązek przywrócić samochód do stanu z przed kolizji (uszkodzenia) tak jak pisał Bartek ale trzeba sie nawalczyc zawsze o swoje.
Rozmawialem z jednym gosciem na temat łatania szyb i stwierdzil ze on kasuje jakies 170 zl i daje gwarancje ze jezeli od tego miejsca pojawia sie pekniecia to on wymienia szybe na nowa. Moim zdanie najlepsza opcja to wymiana szyby. Jeżeli PZU bedzie sie upieralo przy swoim oddaje Misia do serwisu i on wymieni szybke a kase sam sobie sciągnie - to dla nich biznes. |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Kwi 2010 Posty: 214 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 20-10-2010, 19:31
|
|
|
Jakieś 3-4 miesiące temu miałem to samo. Jako że pęknięcie nie było duże (średnica około 1cm), pojechałem na łatanie szyby. Zazwyczaj robią to od ręki (jakieś pół godziny czekania), a zapłaciłem 60zł. Z gwarancją było 120zł, przy czym gwarantowali wymianę całej szyby, jeśli zaczęłaby pękać od miejsca naprawy. To są ceny na mazurach (dokładnie naprawiałem w Suwałkach), więc w większych miastach może być drożej. Niestety po jakimś tygodniu szyba zaczęła pękać jakieś 10cm od punktu naprawy, widocznie naruszyła się bardziej, gdy trzepnął ją kamień. Wymieniałem w Warszawie - cena szyby łącznie z montażem z przyciemnianym na górze paskiem 400zł, bez paska 370zł - wziąłem z paskiem.
Ogólnie sama naprawa też się sprawdza, kilku znajomych łatało szyby i jeździli spokojnie do kolejnego kamienia |
|
|
|
 |
tomasz.pl1 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-10-2010, 19:35
|
|
|
No właśnie. Gdzieś już czytałem na ten temat że po pewnym czasie pęka ta szyba. Osłabiona zostaje i jest bardziej podatna na uszkodzenie.
Rzeczoznawca przysłał mi wycenę - 100 zł na naprawę. Oczywiście odwołanie zaczynam pisać o nową szybę. |
|
|
|
 |
observer
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma II 1.8GDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 58 Skąd: Łódzkie
|
Wysłany: 20-10-2010, 21:01
|
|
|
Nie masz się nad czym zastanawiać. Z tego co pamiętam jest tak jak pisze Bartek. Z oc sprawcy powinieneś mieć wymienioną na nową szybę. Na odwołaniu niech Ci podstempluje jakaś Federacja Konsumentów czy rzecznik ubezpieczonych. Ta pieczątka działa cuda.
Swoją drogą ja bym nigdy nie przyznał że to z pod mojego koła wypadł kamień, nie mówiąc już o jakiejś mojej winie jeżeli by faktycznie wypadł. To jest nie do udowodnienia.
Naprawiałem kiedyś pęknięcie (rysa od dolnego narożnika, potem z drugiej strony to samo) i moim zdaniem nie warto. 2x po około 60zł , a szyba i tak pękała dalej. Więcej naprawiał nie będę , no chyba że szyba będzie kosztować ponad 1tyś. |
|
 |
|