[Cari 1.8 GDI] Świeci się kontrolka CE - pomocy |
Autor |
Wiadomość |
Jurek
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.8 GDI Elegance r 00
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Paź 2009 Posty: 50 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 24-10-2010, 11:20 [Cari 1.8 GDI] Świeci się kontrolka CE - pomocy
|
|
|
Mam problem o proszę o pomoc.
Problem wygląda tak:jakieś 3 tygodnie temu zaświeciła mi się kontrolka CE,ale następnego dna zgasła.Teraz ponownie się zaświeciła i niestety już nie gaśnie.Dodam,że silnik pracuje prawidłowo.
Proszę o poradę i podpowiedzi co mogę z tym zrobić.Może ktoś z Was (z okolic Radomska)ma możliwość zdiagnozowania błędu,lub wskaże mi gdzie mogę to zrobić solidnie i w rozsądnej cenie.
Za podpowiedzi i pomoc z góry dziękuję.
Jurek |
|
|
|
 |
jaxan
Mitsumaniak

Auto: Carisma, Colt, L300
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 256 Skąd: Rzeszów - Niechobrz
|
Wysłany: 24-10-2010, 13:20
|
|
|
Ja mam podobny problem, który związany jest z sondą lambda. Zapala się CE w momencie jak "zaświruje" sonda. Wyśle błąd do kompa i zapala się CE. Po przejechaniu iluś tam kilometrów, ostygnięciu sondy po czym ponownym jej nagrzaniu do odpowiedniej temperatury jeżeli nie działa prawidłowo i nie wyrzuci błędy do CE gaśnie. Tzw. autodiagnoza. Ale to na krótką metę. Sonda i tak jest do wymiany.
Musisz udać się do serwisu gdzie podepną się do kompa i sprawdzą błąd. Tylko wtedy dowiesz się co boli. |
|
|
 |
aren195612
Forumowicz
Auto: Space Star GDI 99r
Pomógł: 30 razy Dołączył: 22 Lut 2009 Posty: 384 Skąd: Stargard Szczeciński
|
Wysłany: 24-10-2010, 13:46
|
|
|
Cytat: | Musisz udać się do serwisu gdzie podepną się do kompa i sprawdzą błąd. Tylko wtedy dowiesz się co boli. |
Jak nie gaśnie kontrolka , a auto z rocznika 2000 i starsze , da się wymrugać co to za błąd.
Nie da się młodszych GDI z full OBD II gdzie błędy są w standardzie PXXX i PXXXX. |
|
|
|
 |
Jurek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 24-10-2010, 14:41
|
|
|
nie wiem co to za błąd |
|
|
|
 |
aren195612
Forumowicz
Auto: Space Star GDI 99r
Pomógł: 30 razy Dołączył: 22 Lut 2009 Posty: 384 Skąd: Stargard Szczeciński
|
Wysłany: 24-10-2010, 14:58
|
|
|
Chodzi o to żebyś się dowiedział. Na forum jesteś nie od dzisiaj. Tutaj masz opisane gniazdo diagnostyczne; link
Pin 1 zgodnie ze schematem do masy czy też do pina 4. Nagraj zachowanie lampki diagnostycznej np telefonem po przekręceniu kluczyka w pozycję ON, wrzuć na jakiś serwer, wstaw link, są tu ludzie którzy pomogą odczytać. Te informacje że GDI się nie da zostały dawno zweryfikowane. Do 2000r, czyli takie jak twoje GDI powinno się dać tak zdiagnozować.
Jak nie wiemy jaki to błąd to nie ma o czym dyskutować.
PS Dopisz rocznik swojego autka do wizytówki. |
|
|
|
 |
Jurek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 24-10-2010, 15:52