Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Świeci się kontrolka CE - pomocy
Autor Wiadomość
Jurek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GDI Elegance r 00
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-10-2010, 11:20   [Cari 1.8 GDI] Świeci się kontrolka CE - pomocy

Mam problem o proszę o pomoc.
Problem wygląda tak:jakieś 3 tygodnie temu zaświeciła mi się kontrolka CE,ale następnego dna zgasła.Teraz ponownie się zaświeciła i niestety już nie gaśnie.Dodam,że silnik pracuje prawidłowo.
Proszę o poradę i podpowiedzi co mogę z tym zrobić.Może ktoś z Was (z okolic Radomska)ma możliwość zdiagnozowania błędu,lub wskaże mi gdzie mogę to zrobić solidnie i w rozsądnej cenie.
Za podpowiedzi i pomoc z góry dziękuję.
Jurek

jaxan 
Mitsumaniak

Auto: Carisma, Colt, L300
Wysłany: 24-10-2010, 13:20   

Ja mam podobny problem, który związany jest z sondą lambda. Zapala się CE w momencie jak "zaświruje" sonda. Wyśle błąd do kompa i zapala się CE. Po przejechaniu iluś tam kilometrów, ostygnięciu sondy po czym ponownym jej nagrzaniu do odpowiedniej temperatury jeżeli nie działa prawidłowo i nie wyrzuci błędy do CE gaśnie. Tzw. autodiagnoza. Ale to na krótką metę. Sonda i tak jest do wymiany.

Musisz udać się do serwisu gdzie podepną się do kompa i sprawdzą błąd. Tylko wtedy dowiesz się co boli.

aren195612 
Forumowicz

Auto: Space Star GDI 99r
Wysłany: 24-10-2010, 13:46   

Cytat:
Musisz udać się do serwisu gdzie podepną się do kompa i sprawdzą błąd. Tylko wtedy dowiesz się co boli.

Jak nie gaśnie kontrolka , a auto z rocznika 2000 i starsze , da się wymrugać co to za błąd.
Nie da się młodszych GDI z full OBD II gdzie błędy są w standardzie PXXX i PXXXX.

Jurek 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-10-2010, 14:41   

nie wiem co to za błąd

aren195612 
Forumowicz

Auto: Space Star GDI 99r
Wysłany: 24-10-2010, 14:58   

Chodzi o to żebyś się dowiedział. Na forum jesteś nie od dzisiaj. Tutaj masz opisane gniazdo diagnostyczne; link
Pin 1 zgodnie ze schematem do masy czy też do pina 4. Nagraj zachowanie lampki diagnostycznej np telefonem po przekręceniu kluczyka w pozycję ON, wrzuć na jakiś serwer, wstaw link, są tu ludzie którzy pomogą odczytać. Te informacje że GDI się nie da zostały dawno zweryfikowane. Do 2000r, czyli takie jak twoje GDI powinno się dać tak zdiagnozować.
Jak nie wiemy jaki to błąd to nie ma o czym dyskutować.

PS Dopisz rocznik swojego autka do wizytówki.

Jurek 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-10-2010, 15:52   

ok,dzięki.Cari z r 2000

Odpowiedz do tematu