Bezstresowe parkowanie |
Autor |
Wiadomość |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-10-2006, 20:48 Bezstresowe parkowanie
|
|
|
Cytat: | Hella skonstruowała elektroniczny system parkowania i zamierza wprowadzić go do produkcji seryjnej w 2009 r.
Znalezienie i wykorzystanie odpowiedniej luki parkingowej wkrótce ma być łatwiejsze dzięki inteligentnej sensoryce. Podczas przejeżdżania obok miejsca parkingowego, czujnik ultradźwiękowy dokonuje pomiarów miejsca. Sprawdzana jest jej długość i głębokość, a także wysokość i umiejscowienie krawężnika. Jeśli miejsce jest wystarczająco duże, można rozpocząć proces parkowania. Kierowca zdejmuje ręce z kierownicy i obserwuje ruch wokół auta, sterując tylko poprzez dodawanie gazu lub hamowanie. Po kilku sekundach samochód jednym manewrem zajmuje miejsce na parkingu – wystarczy teraz przesunąć się trochę w przód i już można wysiąść. |
Coś takiego widziałem już w TV – pokazywali w Citroenie.
…a tak swoją drogą to przydałoby się coś takiego niejednemu „kierowcy” … zwłaszcza pod hipermarketem , tylko pewnie tam to ten system niedałby rady |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
Sz@kal
Forumowicz Młody Mitsumaniak ;)

Auto: Mitsubishi Eclipse 1G GS
|
Wysłany: 19-10-2006, 21:05
|
|
|
akbi napisał/a: | „kierowcy” |
Nie chcę tu nikogo dyskryminować ,ale takimi "kierowcami" są zazwyczaj kobiety Im by to najbardziej się przydało |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 19-10-2006, 21:10
|
|
|
Sz@kal napisał/a: | akbi napisał/a: | „kierowcy” |
Nie chcę tu nikogo dyskryminować ,ale takimi "kierowcami" są zazwyczaj kobiety Im by to najbardziej się przydało |
Licząc ogół to pewnie masz rację, ale niestety widziałem też wielu „Panów kierowców”, co nawet nie dorównują wielu kobietom pod tym względem |

|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
|
Wysłany: 19-10-2006, 21:26
|
|
|
Tak, system staje sie co raz bardziej popularny (jesli mozna tak powiedziec). Najnowsze topowe limuzyny duzych koncernow moga byc już chyba wyposażone w tej bajer. I tak w ofercie jest w Lexusie LS460 (reklamują go jako pierwsze auto produkowane seryjnie z takim systemem):
Film Lexus
BMW tez juz cos takiego ma:
BMW FILM 1
a tutaj mamy troszke inny system BMW (ten chyba jeszcze w fazie testow):
Film BMW 2
Jesli chodzi o Lexusa to widzialem jeszcze jeden filmik ze środka auta ale nie mogę znależźć. A po jego obejrzeniu, wydaje mi się, że system Lexusa jest ciekawszy graficznie (tak jakby kamerka z tylu autka i sie wybiera miejsce gdzie sie chce zaparkowac, a w BMW na ekranie wyświetla rysunek).
A juz poza tematem to nowy design Lexusa strasznie mi sie podoba
Podrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
Ostatnio zmieniony przez stanik 20-10-2006, 09:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
|
Wysłany: 20-10-2006, 08:19
|
|
|
Taki system zwiększy jeszcze liczbe baranów na drodze, jeszcze tylko system który patrzy za kierowcę i same ślepaki będą pomykać. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 20-10-2006, 08:36
|
|
|
Student napisał/a: | Taki system zwiększy jeszcze liczbe baranów na drodze, jeszcze tylko system który patrzy za kierowcę i same ślepaki będą pomykać. |
Obawiam się Student, że możesz mieć rację … bo ja np. jak wsiadam do kumpla BMW z automatem (a takim jeżdżę po Warszawie) to czuje się prawie jak na kanapie przed telewizorem … jakiś taki luz bez pełnej świadomości że prowadzę auto.
Dopiero w Gdańsku odżywam jak dosiadam mojego Lancerka |

|
|
|
 |
Koton
Forumowicz
Auto: Bez auta. Kiedys 92` CA5A
|
Wysłany: 20-10-2006, 16:41
|
|
|
Co do parkowania. Babą nie jestem a wole zaparkować samochód w miejscu gdzie odległość między samochodami jest spora. Dlaczego????
Nie dlatego że nie umiem zaparkować samochodu tylko po to by nie mieć poobijanych drzwi albo innych części samochodu. Z kulturą w Polsce jest niestety średnio.Ludzie w ogóle nie patrzą, nie zastanawiają się czy przypadkiem nie obijają człowiekowi samochodu podczas wysiadania,wsiadania wsadzania zakupów do samochodu. Znam też przypadki kiedy właściciel po zakupach w sklepie(hipermarkecie) albo rano przed odjazdem do pracy zastaje samochód z porysowanym zderzakiem bo ktoś nie umiał parkować/wyjeżdżać.
Ad meritum: Jeśli jakikolwiek system montowany w samochodach(kamery,czujniki parkowania,inne) sprawi że mniej będzie przypadków "szkód parkingowych" to ja się podpisuje pod nimi pięcioma łapami.
P.S. Na osiedlu najbardziej lubie parkować koło przyczepy kempingowej. Przynajmniej nikt do niej nie wsiada i nie wysiada codziennie. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
|
Wysłany: 20-10-2006, 17:00
|
|
|
Koton napisał/a: | Na osiedlu najbardziej lubie parkować koło przyczepy kempingowej. Przynajmniej nikt do niej nie wsiada i nie wysiada codziennie. |
Chyba że jakiś koleś spi w tej przyczepie... |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
dager [Usunięty]
|
Wysłany: 22-10-2006, 11:46
|
|
|
Koton napisał/a: | Babą nie jestem a wole zaparkować samochód w miejscu gdzie odległość między samochodami jest spora. | ja też nie jestem i wychodzę z założenia , że to co może pomóc nie powinno zaszkodzić , dlatego jestem za |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 22-10-2006, 13:14
|
|
|
Koton napisał/a: | Nie dlatego że nie umiem zaparkować samochodu tylko po to by nie mieć poobijanych drzwi albo innych części samochodu. Z kulturą w Polsce jest niestety średnio.Ludzie w ogóle nie patrzą, nie zastanawiają się czy przypadkiem nie obijają człowiekowi samochodu podczas wysiadania,wsiadania wsadzania zakupów do samochodu. Znam też przypadki kiedy właściciel po zakupach w sklepie(hipermarkecie) albo rano przed odjazdem do pracy zastaje samochód z porysowanym zderzakiem bo ktoś nie umiał parkować/wyjeżdżać.
|
raczej w polsce jest przeswiadczenie ze samochod to najlepsza rzecz jaka mogla sie komus w zyciu trafic, a w wiekszosci przypadkow, auto to caly majatek danej osoby, stad takie podejscie do samochodow
bo np. w takim paryzu auta sa parkowane na styk, zderzak w zderzak do okola poobijane i nikt na to uwagi nie zwraca.
jednak to nie zmienia faktu ze i mnie denerwuja nowe otarcia na samochodzie |
|
|
|
 |
|