Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.8] Bezpieczniki pompek spryskiwaczy
Autor Wiadomość
rudi2704 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-11-2010, 22:16   [MSS 1.8] Bezpieczniki pompek spryskiwaczy

Witam
Problem jest następujący ... w przeciągu trzech tygodni padły mi obie pompki spryskiwaczy - zarówno z przodu jak i z tyłu. Po załączeniu spryskiwaczy wycieraczki pracują normalnie ale pompki nie dają znaku życia. Nie jest to związane z zamarzniętym płynem, bo już od kilku tygodni jeżdżę na zimowym ... więc zanim zacznę grzebać przy samych pompkach czy możecie mi podpowiedzieć czy mają one dodatkowe bezpieczniki ... i gdzie ?

wingman 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS 1.3 GLX 2000
Wysłany: 30-11-2010, 22:24   

Mam podobny problem. Wczoraj odnotowałem brak spryskiwaczy z przodu. Dzisiaj poświęciłem temu trochę czasu - obydwie pompy milczą. W instrukcji nie znalazłem bezpiecznika pomp spryskiwaczy. Teraz myślę :)

[ Dodano: 01-12-2010, 14:29 ]
OK. Trochę późno zalałem płyn zimowy i w instalacji był jeszcze letni. Skutkiem tego obydwie pompy zamarzły, po podgrzaniu w garażu znów działają.

rudi2704 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-12-2010, 20:21   

... Gdzie dokładnie znajdują się te pompki ?

mls 
Forumowicz

Auto: -
Wysłany: 01-12-2010, 23:02   

Dokładnie? Przy spodzie zbiornika płynu do spryskiwaczy, od strony nadkola. Jedna ciut wyżej od drugiej, obok siebie.

Sam mam wymienione obie pompki, i na chwilę obecną żadna nie działa (zamarzł albo płyn w pompce, albo w wężyku, albo na dnie zbiornika /na dnie była resztka letniego/, ciężko stwierdzić). Ogrzać auta niestety nie mam gdzie, więc może ktoś ma jakiś inny pomysł jak udrożnić ową instalację? ;)

halbog 
Mitsumaniak
Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Wysłany: 02-12-2010, 08:54   

Ja do letniego płynu, który miałem w zbiorniczku, dolałem denaturatu. Śmierdzi okrutnie, ale wszystko hula :wink: .
Pozdrawiam
Bogdan

lucxxx 
Forumowicz

Auto: Mazda Premacy 2.0 Sportive
Wysłany: 02-12-2010, 12:54   

mls napisał/a:
Ogrzać auta niestety nie mam gdzie, więc może ktoś ma jakiś inny pomysł jak udrożnić ową instalację?

w zeszłym roku to przerabiałem. Zagotowałem garnek wody i wlałem do pełna do zbiorniczka. Potem co jakieś 10 minut dolewałem świeżego wrzątku. trwało to dłuższa chwilę ale w końcu puściło. Potem pozostaje tylko opróżnić zbiornik i wlać płyn zimowy. Dodam że robiłem to przy -10 czy -15 więc sposób jest skuteczny.

jewiurz 
Forumowicz

Auto: był MSS 1.6 Comfort 2004
Kraj/Country: Russia
Wysłany: 02-12-2010, 13:04   

mls napisał/a:
Ogrzać auta niestety nie mam gdzie, więc może ktoś ma jakiś inny pomysł jak udrożnić ową instalację? ;)

Jedź na dwie godziny na zakupy do BlueCity, tam jest stosunkowo ciepło na prkingu ;)
Można tez dolać ćwiartke denaturatu - pomaga

rudi2704 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-12-2010, 20:54   

mls napisał/a:
Dokładnie? Przy spodzie zbiornika płynu do spryskiwaczy, od strony nadkola. Jedna ciut wyżej od drugiej, obok siebie.

... jak się do nich dostać ?

mls 
Forumowicz

Wysłany: 02-12-2010, 22:04   

jewiurz napisał/a:
Jedź na dwie godziny na zakupy do BlueCity, tam jest stosunkowo ciepło na prkingu ;)
Można tez dolać ćwiartke denaturatu - pomaga

To jest niezły pomysł z tym parkingiem. Ale wybrałbym Złote Tarasy chyba - w lecie przy ok 30 stopniach na zewnątrz na parkingu tym było prawie 40, więc teraz w zimie też pewnie jest cieplutko ;)
Mam prawie pod korek nalany zimowy płyn i nie ciągnie, gdzie więc dolać ten denaturat jeszcze?...

[ Dodano: 02-12-2010, 22:06 ]
rudi2704 napisał/a:
... jak się do nich dostać ?

Na podnośnik i od spodu najłatwiej ;)
W ostateczności można próbować od strony prawego nadkola - wyjąć kołki, odciągnąć plastik nadkola i może jakoś się uda...

daniel_b11 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,3 2000r.
Wysłany: 10-12-2010, 14:47   

mls napisał/a:

Sam mam wymienione obie pompki, i na chwilę obecną żadna nie działa (zamarzł albo płyn w pompce, albo w wężyku, albo na dnie zbiornika /na dnie była resztka letniego/, ciężko stwierdzić). Ogrzać auta niestety nie mam gdzie, więc może ktoś ma jakiś inny pomysł jak udrożnić ową instalację? ;)

Mam podobny problem co autor tego tematu. Zdiagnozowałem jednak, że problemem nie jest nic zamarzniętego. Pompka po prostu się skończyła (pewnie szczotki) Moje pytanie jest następujące: Jak zabrać się do wymiany tej pompki i jaką kupić? Czy od carismy są takie same? Czy to prawda że pasują od TICO?

mls 
Forumowicz

Wysłany: 10-12-2010, 14:54   

Pasują, ale nie pamiętam w tej chwili czy na przód czy na tył (różnią się wtykami - przynajmniej u mnie tak było, ale to mogła być również kwestia przeróbek poprzedniego właściciela). Tak czy inaczej różnicę wtyków można obejść przerabiając gniazdo na wsuwki, wtedy każda pompka będzie pasować ;)

maniak30 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,8 GDI GLX '99
Wysłany: 10-12-2010, 19:16   

Siemka.Pasują od tico tylna pompka żadnych przeróbek przód drobna przeróbka wtyczki działają bez zarzutu koszt pompki około 15 zł :) pompka i wycieraczki są na jednym obwodzie

Odpowiedz do tematu