|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
szyfrowanie |
Autor |
Wiadomość |
edi567
Forumowicz
Auto: 1:24
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-12-2010, 19:55 szyfrowanie
|
|
|
Witajcie,
Mam duży problem, nie wiem co mam robić, próbowałem wszystkiego, co sam dam radę wykonać.
Mój super system(xp), nie wiem po co, ale szyfruje mi pliki, podkreślam, że niczego sam nie zmieniałem w atrybutach, wszystko było po staremu, a od jakiegoś czasu zmienia mi atrybuty na zaszyfrowane. Próbowałem programami je zmieniać, ale nic... Proszę o kolejne pomocne wskazówki! Oczywiście była próba zmiany po kliknięciu prawym myszki na właściwości... ???????????????? |
|
|
|
 |
bravo99
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6GLX 1998r 5d
|
Wysłany: 05-12-2010, 22:44
|
|
|
Czy wszystkie pliki, czy tylko w konkretnym folderze/podfolderach?
Ewentualna wskazówka:
Wyłączenie systemu EFS
System szyfrowania plików użytkownikom Windows może wydać się zbędny. Jeśli szyfrowanie nie jest ci do niczego potrzebne lub chcesz zabezpieczyć się przed skutkami jego zastosowania, wystarczy wyłączyć EFS.
Zmiana ustawień systemu szyfrowania wymaga edycji rejestru Windows. Przed wprowadzeniem modyfikacji zalecane jest wykonanie kopii zapasowej bazy ustawień XP. Edycję rejestru rozpoczyna uruchomienie narzędzia REGEDIT. W tym celu musisz nacisnąć przycisk Start, przejść do polecenia Uruchom i w pole Otwórz wpisać REGEDIT. Po uruchomieniu edytora znajdź klucz: HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\EFS, zaznacz go i z menu Edycja wybierz polecenie Nowy | Wartość DWORD. Jako nazwę wartości wprowadź EfsConfiguration i naciśnij Enter. Następnie z menu Edycja wybierz polecenie Modyfikuj. W pole Dane wartości wpisz 1. Zamknij edytor i zrestartuj komputer. Jeśli nie popełniłeś żadnej literówki, próba zaszyfrowania dowolnego pliku powinna zakończyć się komunikatem: "Wystąpił błąd podczas stosowania atrybutów do pliku XXX. Dla tego komputera szyfrowanie plików jest wyłączone". Jeśli chcesz przywrócić obsługę systemu EFS, musisz powtórnie otworzyć rejestr i w wartości "EFSConfiguration" wpisać 0. |
|
|
|
 |
edi567
Forumowicz
Auto: 1:24
|
Wysłany: 05-12-2010, 23:24
|
|
|
bravo99, w sumie dotyczy to folderu Moje dokumenty, ale nie wszystkich plików. Zrobiłem krok po kroku, po restarcie widzę, że zadziałało bo wyświetla się, że szyfrowanie jest wyłączone, ale dalej nic Ja juz nie wiem, co mam robić... |
|
|
|
 |
bravo99
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6GLX 1998r 5d
|
Wysłany: 05-12-2010, 23:48
|
|