Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Podwójna oplata recyklingowa.. ??
Autor Wiadomość
bartekino 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-05-2010, 22:45   Podwójna oplata recyklingowa.. ??

Witam koledzy. Jutro idę drugi raz spróbować zarejestrować galanta dzisiaj niestety mnie spławili tzn kazali zapłacić 2 opłatę recyklingową przez ta ustawę co weszła dnia 12 marca tylko ze po tej ustawie weszła interpretacja która wyraźnie mówi ze wszystkie zaswiadczenia o rycyklingu wystawione przed 12 marca sa normalnie ważne a w wydziale w inowrocławiu twierdza inaczej. Auto było sprowadzone 16.02.2010 i zaraz byl recykling wykupiony. Ja od komisu nabyłem auto 27.03.2010 i oni twierdza ze muszę zapłacić jeszcze raz recykling. Proszę o pomoc jutro idę rozmawiać z kierownikiem bo tak jak pisze auto było sprowadzone do polski przed 12.03 i recykling również był opłacony przed ta data.. co im tam powiedzieć żeby zrozumieli ??

"Proste są dla szybkich samochodów , zakręty dla szybkich kierowców "

mario mario 
Mitsumaniak

Auto: galant elegance combi 2,5 B
Wysłany: 13-05-2010, 06:29   

bartekino napisał/a:
2 opłatę recyklingową

byzdura, niech ci powiedzą dlaczego opłata recyklingowa nie jest ważna, niech ci pokażą czarne na białym, przepis który potwierdza ich stanowisko. Ja w podobnej sytuacji zrobiłem tak, że napisałem oficjalne pismo do pewnej instytucji, z prośbą o wskazanie konkretnego przepisu prawnego, oczywiście w piśmie podałem też adres do wiadomości do instytucji nadrzędnej kontrolującej tą, co też takie bzdury wygadywała. Fakt czekałem 5 dni, ale sami zadzwonili. Zastanawiam się tylko co im nie pasuje, wzór zaświadczenia - to idź tam gdzie ci wystawili pierwsze potwierdzenie zapłaty recyklingu i niech ci wystawią na nowym wzorze, a może kwoty się różnią to uregulujesz różnicę i też mają przyjąć. Moim zdanie typowy brak kompetencji urzędniczej.
VW golf 95', 2,0 B - był na przetrwanie (12/100)
VW passat 97', 1,9 TDI - był najlepszy z passatów
VW passat 00', 1,9 TDI, asb - był jeszcze bardziej funkcjonalny
VW passat 91', 1,8 B+G - był bardzo funkcjonalny i oszczędny
Opel ascona 86', 1,6 B - był super

bartekino 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-05-2010, 13:15   

No niestety tutaj w Inowrocławiu maja swoich prawników i Ci prawnicy interpretują tak ustawę a nie inaczej i według nich stare oświadczenia o zapewnieniu sieci są nieważne. Rozmawiałem z naczelnikiem wydziału komunikacji i niestety on cały czas swoje. Nawet zaniosłem mu ekspertyzę prawna ustawy z 12 marca a on powiedział ze oni tu maja swoja ekspertyzę prawna wykonana przez ich prawników. Rece mi opadają zgłosiłem to już do gazety ma się tym zająć ale najgorsze ze mogę czekać jeszcze z 2 tygodnie później będę musiał zapłacić bo autko już będzie mi potrzebne mario mario, a może pomożesz coś więcej ?? zapłaciłeś w końcu drugi raz ten recykling ??

mario mario 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-05-2010, 13:23   

Moja sprawa nie dotyczyła recyklingu. A co z ta opcją aby pójść tam gdzie płaciłeś recylking i żeby wystawili ci potwierdzenie na takim blankiecie jaki sobie życzą w twoim wydziale ?

bartekino 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-05-2010, 13:34   

Hmm to raczej nie przejdzie bo teraz za recykling nie chcą blankietu tylko dowód wpłaty... Nie ma nawet już żadnych jak do tej pory zaświadczeń itp. Ja mam tylko to świadczenie o wpisie (recykling) mało tego dzwoniłem do doradcy od recyklingu i on powiedział ze na wydział komunikacji w Inowrocławiu to brak słów. I mówił żeby się z nimi kłócić żeby złożyć papiery o zarejestrowanie samochodu a później z odmowna decyzja odwołać się do SKO tylko wiadomo ze to będzie trwało. Jednym słowem brakuje slow. I dla tego pytam może koledzy pomogą :)

mario mario 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-05-2010, 13:46   

Tak na szybkiego. Jak masz się z mendami ciągać to szybko złóż papiery z poświadczeniem wpłaty tym starym, odmówią ci i wtedy zapłać tak jak chcą, auto będziesz miał i będziesz mógł używać, a wtedy złóż kwity tam gdzie trzeba, mają prawników swoich to niech zarobią na pensję, ja tak bym zrobił, w innym przypadku tracisz możliwość jazdy autem.

bartekino 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-05-2010, 14:00   

Własne tak myślę żeby zrobić, bo szkoda autka a nie wiadomo ile bym z nimi walczył. A tak wpłacę i będę pisał do ministerstwa środowiska o zwrot drugiej opląty recyklingowej. A autkiem będę mógł się poruszać. Ciekawe tylko czy później otrzymam ten zwrot :roll: Dzwoniąc do Pani rzecznik Magdaleny Sikorskiej i pytając się co w tej sytuacji zrobić to też powiedziała ze najlepszym wyjściem będzie wpłacić a potem obiegać się o zwrot tym bardziej jak powiedziała ze ministerstwo środowiska wie ze im się te pieniądze nie należą. Jednym słowem paranoja jest ustawa komunikacje robią sobie z nią co chcą a ministerstwo mimo iż widzi problem nic z tym nie robi.... Taka polska :? Tak tylko myślę jak ten wniosek napisać co w nim musi być i jak najlepiej go ułożyć ??

mario mario 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-05-2010, 18:19   

bartekino, Jak widzisz śledzę twój temat bo mnie też takie sprawy irytują. Ja jestem człowiekiem spokojnym i ugodowym, ale jak wiem, że ktoś mnie dyma to potrafię poruszyć góry. W twojej sytuacji musisz mierzyć siły na zamiary. Niestety jak nie masz poparcia to musisz wykalkulować tylko to co będzie dla ciebie najbardziej opłacalne. Jak mas\ podjąć sprawę i wpakować kasę to lepiej odpuścić niż przeciwstawiać się systemowi. Możesz zgłębić wiedzę i zarzucić urzędasów prawe, którego na pewno nie znają dokładnie, wtedy wygrasz. Musisz przewidzieć co ci się będzie opłacało. Chciałbym ci pomóc w jak najprostszy sposób ale nie znam takiego, musiałbym znaleźć się w twojej sytuacji i brać odpowiedzialność za swoje czyny.
VW golf 95', 2,0 B - był na przetrwanie (12/100)
VW passat 97', 1,9 TDI - był najlepszy z passatów
VW passat 00', 1,9 TDI, asb - był jeszcze bardziej funkcjonalny
VW passat 91', 1,8 B+G - był bardzo funkcjonalny i oszczędny
Opel ascona 86', 1,6 B - był super

eggforever 
Forumowicz
EFE

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 GLS
Wysłany: 16-05-2010, 20:56   

bartekino napisał/a:
Hmm to raczej nie przejdzie bo teraz za recykling nie chcą blankietu tylko dowód wpłaty... Nie ma nawet już żadnych jak do tej pory zaświadczeń itp. Ja mam tylko to świadczenie o wpisie (recykling)

Pierwszy raz słyszę o jakimś blankiecie za recykling. Trzeci samochód mam sprowadzony z zagranicy i zawsze miałem tylko dowód wpłaty, nigdy żadnych zaświadczeń. W piątek znajomy rejestrował samochód kupiony przed 12 maja i opłatą również z przed 12 maja i bez problemu zarejestrował samochód. Oczywiście miał dowód wpłaty a nie jakieś zaświadczenie.

u157 
Mitsumaniak

Auto: Galant E 33, EA5W
Wysłany: 16-05-2010, 22:48   

Przy rejestracji też miałem te sam problem, mimo iż zaświadczenie było wystawione przed 12-03. Po przedstawieniu pierwszej umowy kupna gdzie była data przed 12-03, przyjęli papiery i zarejestrowali samochód bez dalszych ceregieli.

bartekino 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-12-2010, 15:19   

Odkopie trochę temacik, niestety zwrotu za recykling jeszcze nie otrzymałem ale otrzymałem odpowiedź po pół roku :lol: na pismo z Narodowego Funduszu Środowiska i Gospodarki Wodnej ze proszą o dosłanie oryginalnego dowodu wpłaty za ten drugi recykling oraz czytelnej kserokopii dowodu rejestracyjnego i umowy kupna sprzedaży. Wysłałem im to wszystko zobaczymy co tym razem odpiszą :) a może tym razem już będą pieniążki na kącie :wink: pozdrawiam zdrowych i wesołych Świat Bożego Narodzenia :)

Odpowiedz do tematu