j-rules - CB4A czyli miłosc od pierwszego wejrzenia |
Autor |
Wiadomość |
j-rules
Mitsumaniak devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 1422 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 03-02-2009, 21:50 j-rules - CB4A czyli miłosc od pierwszego wejrzenia
|
|
|
Zebrałem sie by napisać conieco o moim Lancerku... wreszcie..
Ale pozwolicie, ze zaczne od poczatku
Jego historia ma początek w roku 93, konkretnie w grudniu kiedy to zjechal z tasmy produkcyjnej w kraju kwitnącej wiśni ;D
Pierwsza rejestracja w Niemczech w maju 94. W tym kraju wiadomo ludzie utrzymuja samochody mozliwe jak najlepiej i faktycznie - serwisowany w ASO wszystko cycus glancuś..
Do czasu az w koncu sciaga go do Polandii jeden z naszych ulubionych i najuczciwszych zawodowo typow - czyli "chandlasz".. Tu zyciorys sie urywa, auto zaczyna jezdzic do tylu itp..
Miś mial niespecjalnie duze obrazenia wiec szybko znalazl wlasciciela ktory notabene byl mitsumaniakiem, mimo ze na forum go tu nie ma - cala rodzina wyposazona w colciaki, galanty.. Ale przyszedl czas na sprzedaz..
I tu pojawia sie jendrules czyli ja
Rozgladajac sie za autkiem dla siebie szukalem takiego by spelnial nastepujace wymagania :
- skośnooki
- w maire niebity, a jesli juz to w maire ladnie poskladany
- silnik conajmniej 1.5 i conajmniej ok 90 KM
- z dobra opinia (czyli skosnooki )
- sedan, ostatecznie kombi
- wyglad wyglad wyglad! czyli nie chce civica ktorych jest w kazdym miescie kilkaset..
Co bralem pod uwage? Na poczatku w sumie nietypowo bo zainteresowalem sie Roverkami, jako ze technicznie pod wieloma wzgledami byly spokrewnione z Hondami.
Ale bez jaj. Rover szybko sie z mych marzen ulotnil.
Zostala czysta Japonia :
- Civic sedan
- Mazda 323 - niewiele braklo i bym mial
- Suzi Baleno - niewiele braklo i bym mial kombi ;p
- Misio - kiedys wpadlem na pomysl przyjzec sie Mitsu. Zakochałem sie z miejsca.. to jest to, to ten sedanik! IDEAŁ.. 2 miechy wiszenia na allegro/otomoto/gratce i wszelkich internetowych gieldach..
Wiadomo co wybralem..
CDN |
_________________ Najpierw ty popracujesz a ja odpoczne, pozniej na odwrót, ja odpoczne a ty popracujesz
 |
|
|
|
 |
Giant [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2009, 21:56
|
|
|
j-rules napisał/a: | Rover szybko sie z mych marzen ulotnil. |
i cale szczescie..
wrzuc jeszcze jakies fotki swojego wozidelka |
|
|
|
 |
j-rules
Mitsumaniak devil inside

|
Wysłany: 03-02-2009, 22:09
|
|
|
Wlasnie bardzo chetnie bym sie fotka/ami podzielil tylko, nie abrdzo wiem jak tu wstawic fote jak wyczaje to cos wstawie..
OK juz umiem
 |
_________________ Najpierw ty popracujesz a ja odpoczne, pozniej na odwrót, ja odpoczne a ty popracujesz
 |
|
|
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 03-02-2009, 22:37
|
|
|
No w koncu dodałes... swoja historie. Ciesze sie niezmiernie
Autko swietne i zadbane. !!! Kurde j-rules, oby takich lancelotmaniaków jak my było jak najwiecej!!!
Co do sugestii to trzy drobiazgi bym zmienił;
1.lotka na klape
2.pomalował dokładke z przodu
3.usunął te dziwne czarne plastiki na zderzaku
Ale to moje zdanie
Ja uwazam ze nasze lancerki to najlepszy wybór; mały ,zwinny ,lekki ,mocny (jak na silnik 1.6) ,ekonomiczny,niezawodny sedan!!! z 4 drzwiami i duzym (wystarczajacym ) bagażnikiem
Tak wiec lepiej wybrac nie mogłes!!! |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
Ostatnio zmieniony przez rosomak1983 04-02-2009, 03:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
j-rules
Mitsumaniak devil inside

|
Wysłany: 03-02-2009, 22:48
|
|
|
Cytat: | 1.lotka na klape
2.pomalował dokładke z przodu
3.usunął te dziwne czarne plastiki na zderzaku |
ad1. nigdy nie bylem fanem lotek, jakos preferuje classic
ad2. hm.. byc moze chociaz jak dla mnie ma to taki pewien urok. Jest tylko jeden problem.
autko nie lubi wysokich kraweznikow, a tak to przynajmniej bedzie tansze w utrzymaniu
ad3. chodzi ci o spryskiwacze reflektorow? Nie bede usuwal Fakt ze chwilo nie dzialaja ale jak wpadnie troche extra cashu to je reanimuje.
Cytat: | Ja uwazam ze nasze lancerki to najlepszy wybór; mały ,zwinny ,lekki ,mocny (jak na silnik 1.6) ,ekonomiczny sedan!!! z 4 drzwiami i duzym (wystarczajacym ) bagażnikiem | po stokroc sie zgadzam Dodac jeszcze ze nawet na najtanszych zimowkach prowadzi sie jak pieron.. |
 |
|
|
|
 |
rosomak1983

|
Wysłany: 03-02-2009, 23:09
|
|
|
j-rules napisał/a: | autko nie lubi wysokich kraweznikow, a tak to przynajmniej bedzie tansze w utrzymaniu |
ja mam identyczna podkładke i mieszcze sie pod niemal kazdym. Moze masz obniżony???
j-rules napisał/a: | chodzi ci o spryskiwacze reflektorow? Nie bede usuwal |
aha chyba ze tak Nie wiedziałem co to jest.
Ta lotke to jeszcze przemysl bo pasuje swietnie do lancerka. Mam nadzieje ze spotkamy sie na jakis zlociku bo chętnie bym poogladał twojego lancelota... |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
stary alfer
Mitsumaniak Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Lip 2007 Posty: 5211 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 04-02-2009, 07:36
|
|
|
j-rules,
auto wygląda bardzo sympatycznie.
Ciekawa sprawa z tymi spryskiwaczami reflektorów. U mnie chyba zapomnieli zamontować |
_________________ Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego,
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
j-rules
Mitsumaniak devil inside

|
Wysłany: 04-02-2009, 09:11
|
|
|
Cytat: | Ciekawa sprawa z tymi spryskiwaczami reflektorów |
W sumie nie wiem czemu je mam, a inny posiadacze GLXi nie. Nie wygladaja na dorabiane bo nawet przycisk jest w dzwigni kierunkow. Moze ktos potrafi to wytlumaczyc czemu one sa? |
 |
|
|
|
 |
pawela
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Pomógł: 45 razy Dołączył: 01 Lut 2007 Posty: 3478 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 04-02-2009, 10:31
|
|
|
w jedynym słusznym kolorze Bardzo ładny, będzie się sprawował |
|
 |
stary alfer
Mitsumaniak Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Lip 2007 Posty: 5211 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 04-02-2009, 10:38
|
|
|
pawela napisał/a: | w jedynym słusznym kolorze |
Nie będę z tym polemizował |
_________________ Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego,
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 04-02-2009, 12:51
|
|
|
j-rules, a z jakiego kraju przyjechalo Twoje Mitsu? Moze ze skandynawii. Tam spryskiwacze reflektorow to norma. |
|
|
|
 |
rosomak1983

|
Wysłany: 04-02-2009, 12:52
|
|
|
j-rules napisał/a: | W sumie nie wiem czemu je mam, a inny posiadacze GLXi nie. |
Trawor tez miał w swoim lancerku własnie takie spryskiwacze. Moze montowali je losowo |
6 bolt only...
 |
|
|
|
 |
pawela
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Pomógł: 45 razy Dołączył: 01 Lut 2007 Posty: 3478 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 04-02-2009, 13:15
|
|
|
mkm napisał/a: | j-rules, a z jakiego kraju przyjechalo Twoje Mitsu? Moze ze skandynawii. Tam spryskiwacze reflektorow to norma. |
mkm dobrze prawi, niemal każda oferta auta ze Skandynawii to także sprzyskiwacze lub wycieraczki reflektorów |
|
 |
j-rules
Mitsumaniak devil inside

|
Wysłany: 04-02-2009, 16:53
|
|
|
Cytat: | z jakiego kraju przyjechalo Twoje Mitsu? Moze ze skandynawii. Tam spryskiwacze reflektorow to norma. |
ehh, nikomu sie nie chce czytac nudnawych dluzszych wypocin
Toć pisalem, że ze szkoplandu ;p
Moze spryskiwacze byla jako opcja dodatkowego wyposażenia. |
 |
|
|
|
 |
j-rules
Mitsumaniak devil inside

|
Wysłany: 17-02-2009, 11:55
|
|
|
Ciąg dalszy story :
Po Lancerka nie mialem abrdzo daleko, do Mielca jakies 50 km. Wybralem sie z faderem bo to mistrz targowania sie. I dobrze zrobilem, ostateczna cene ustalilismy na 1200 mniej niz gosciu wycenil i do tego dorzucil calkiem niezle radyjko pionera. Wracalo mi sie super i ogolnie bylem zachwycony. Nie bardzo moglem sprawdzic jego zachowanie w trasie o warunki pogodowe byly ciezkie. Ale dalej bylem zachwycony..
Od razu na drugi dzien wzialem sie za pucowanie autka w srodku. Umylem szyby od srodka, plastiki, odkurzylem wsio - pelna elegancja..
W przyszlosci najblizszej wymieniam rozrząd + uszczelnaicze wałów + pompa wody + olejw skrzyni wszystkie to lezy na moim biurku juz :
OPIS:
pasek - mitsuboshi
rolka - ntn
uszczelniacze - corteco
pompa wody - nipparts
olej do skrzyni - valvoline 75w90 gl-4
Nastepnie chcialbym zainwestowac w jakies dodatki ulatwiajace codzienne uzytkowanie.
PIerdółki typu pilot do radia na kierownicy - nie wiem jaki? termometr in/out - juz mam, zarowki jakies lepsze zeby w nocy swiecilo troche lepiej.. myslalem nad regenracja reflektorow, ew. kupnem nowych ale nie wiem gdzie dostac taki towar czy ta usluge i czy to sie oplaca? |
 |
|
|
|
 |
|