Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] problem z odpaleniem
Autor Wiadomość
lolo8686 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1.9 td
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 17-12-2010, 01:17   [Cari 1.9TD] problem z odpaleniem

witam maniaków zakupiłem cari 1.9 td po uszkodzonym silniku FQ8.po naprawie głowicy i złorzeniu rozrządu lipa nie chce palic.nowe swiece,wtryski spr,po mozolnych próbach krecenia tak z 10 razy zaczyna łapać ale po chwili gaśnie gdy potrzymam na rozruszniku tak 3 razy to zapali ale brak reakcji na gaz a kopci na bordowo az w oczy szczypie.Gdy pochodzi chwile odpala na dotyk wszystko prawie ok ale ma twrda prace jakby za wczesny zapłon ale po kreceniu kołem pompy+/- ząb żadnej reakcji.wtryski dobrze dawkuja i w pore bo próbowałem odwracajac je do góry kołami.pompa paliwowa trzyma. Podczas pracy silnika gdy odepne wtrysk nic się nie dzieje.posiadam pompe luccasa.może mi ktos pomoc z opisem pracy tego wtrysku i potencjometru umieszczonego na pompie.bardzo prosze o pomoc ponieważ już nie mam głowy co jest nie takczy ewentualna wymiana pompy cos pomoże????

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 17-12-2010, 08:37   

lolo8686 napisał/a:
witam maniaków zakupiłem cari 1.9 td po uszkodzonym silniku FQ8.po naprawie głowicy i złorzeniu rozrządu lipa nie chce palic.nowe swiece,wtryski spr,po mozolnych próbach krecenia tak z 10 razy zaczyna łapać ale po chwili gaśnie gdy potrzymam na rozruszniku tak 3 razy to zapali ale brak reakcji na gaz a kopci na bordowo az w oczy szczypie.
To wskazuje na zły kat wtrysku
lolo8686 napisał/a:
wtryski dobrze dawkuja i w pore bo próbowałem odwracajac je do góry kołami.
czyli, że jak :?:
lolo8686 napisał/a:
Podczas pracy silnika gdy odepne wtrysk nic się nie dzieje
piszesz chyba o wtrysku sterującym, a nie o tym, że odcinasz mu dopływ paliwa :?:
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

wolf85 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,9 TD, 97 r., GLX
Wysłany: 17-12-2010, 12:36   

Ajesteś pewien, że te świece w ogóle grzeją??? Może padł przekaźnik i w taki choleryczny mróz odpalasz "na zimno"? Sprawdź czy dostają prąd - poszukaj na forum albo manual.
A druga sprawa - dostaje w ogóle paliwo? Może masz zatkany filtr paliwa (mrozy, parafina i te sprawy) albo zbiornik? Spróbuj najpierw sprawdzić czy świece dostają prąd a potem odepnij wężyk od filtra i spróbuj go z bańki odpalić - złapie to będziesz miał sprawę jasną..

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 17-12-2010, 13:03   Re: problem z odpaleniem

lolo8686 napisał/a:
ale ma twrda prace jakby za wczesny zapłon ale po kreceniu kołem pompy+/- ząb żadnej reakcji.

Tak nie ustawia się kąta wtrysku ktoś bajek naopowiadał przeszukaj moje posty gdzieś zamieściłem instrukcje od kangoo. Do sprawdzenia jeszcze elektrozawór na pompie.

Czy pompa została odpowietrzona ??

[ Dodano: 17-12-2010, 13:05 ]
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=58485

lolo8686 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1.9 td
Wysłany: 17-12-2010, 15:42   

swiece grzeja bo wtryski wyjołem ii odwrócilem je zeby pryskały w górę,paliwo idzie bo z banki ta sama polka, pompa odpowietrzona czyjnik obrotu wału nowy

[ Dodano: 18-12-2010, 01:57 ]
sluchajcie nie piszcie o kącie wtrysku bo u mnie nie ma mozliwosci ustawienia go ponieważ koło jest dokrecone srubą a za kołem znajdują sie śruby mocujące pompę nie mam głowy co się dzieje pomocy!!!!!!!!!!!!

[ Dodano: 22-12-2010, 01:55 ]
witam panowie problem rozwiązan!!!
wyglada to tak:ja posiadam pompę lucasa koło jest przykrecone nakretką,odkręciłem koło i postanowiłem je sciągnąć ku mojemu zdumieniu okazało sie ze koło jest osadzone na stożku postanowiłem obrucic za obrotami, i nastepnie próba odpalenia i tu niespodzianka, odpaliłna dotyk ale go kołysało więc z powrotem odkręciłem i tym razem pod obroty o dosłownie milimetr i próba goli na dotyk zwracam chonor kolegom którzy pisali o kącie wtrysku.
autko gada bez problemu przestało kopcić i pali nawet przy -15 C normalnie kamien z serca a byłem o krok od kupienia pompy teraz olej i filtry i zaczynamy .dosiego panowie!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol: :wink: :mrgreen:

Odpowiedz do tematu