[MSS ALL] zamek w drzwiach kierowcy |
Autor |
Wiadomość |
hubert.madroch
Forumowicz
Auto: Space Star 1.8 GDI '99
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-12-2010, 09:42 [MSS ALL] zamek w drzwiach kierowcy
|
|
|
Witajcie,
mam problem z zamkiem w drzwiach kierowcy, który wyszedł na jaw teraz przy mrozach. Gdy otwieram samochód centralnym zamkiem (z pilota), zamek w drzwiach kierowcy nierozryglowuje się do końca. Grzybek wychodzi do połowy i nie można otworzyć drzwi. Reszta zamków otwiera się normalnie, wystarczy wsadzić rękę przez inne drzwi, wyciągnąć grzybek i po problemie. Dzieje się tak, gdy samochód postoi kilka godzin na mrozie, więc sądzę, że to kwestia przymarznięcia.
Myślicie, że popsikanie zamka wewnątrz (ten system z boku drzwi) np. wd40 pomoże? I czy w ogóle psikanie wd40 na mrozach nie zaszkodzi?
pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez xjacobs 04-12-2010, 12:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
lapass
Mitsumaniak
Auto: Space Star 1,3 '01
Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 265 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 03-12-2010, 10:22
|
|
|
Mam dokładnie to samo.
To raczej nie jest związane z zamkiem (mechanizm, który widać po otwarciu drzwi).
Gdyby zamek był uszkodzony, byłby problem z otworzeniem (lub zamknięciem) drzwi już po odryglowaniu.
Sam zamek warto czasem nasmarować - ja psikam wd-40 i gdzie się da nakładam trochę wazeliny, ale problem z 'grzybkiem' leży raczej głębiej - prawdopodobnie jest to kwestia jakiegoś cięgła, które go podnosi/opuszcza albo siłownika centralnego zamka.
Trzeba by zdjąć tapicerkę, ale komu się chce . Zwłaszcza na takim mrozie. |
|
|
|
 |
halbog
Mitsumaniak Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 465 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: 03-12-2010, 12:10
|
|
|
TTTM - u mnie to też występuje podczas niskich temperatur, ale lapass napisał/a: | Trzeba by zdjąć tapicerkę, ale komu się chce . Zwłaszcza na takim mrozie. |
no właśnie.
Pozdrawiam
Bogdan |
_________________ Z wiatrem we włosach:)
 |
|
|
|
 |
pawelkaw
Nowy Forumowicz
Auto: space star 1,6
|
Wysłany: 03-12-2010, 14:12
|
|
|
Poszukajcie dobrze na forum. Kiedyś miałem podobny problem, mechanizm delikatnie zawilgotniał. |
|
|
|
 |
mismen1980
Mitsumaniak

Auto: GALANT 1.8 GLS TD E34A 4D65
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Maj 2010 Posty: 163 Skąd: Koszarawa
|
Wysłany: 04-12-2010, 17:23
|
|
|
ja bym radził na początek do samego zamka wtrysnąć trochę WD40 lub podobnego środku bo miałem podobny problem i pomogło. Wypiera wilgoć więc możliwe że pomoże. Czasami nawet największy problem tkwi w małych sprawach. |
_________________ 02222/KMM
Sorki za mój polski, ale przywiało mnie z zagranicy ...
Potrzeba pomocy z czeskim lub słowackim (informacje, tłumaczenie itp.) - śmiało napisz
 |
|
|
|
 |
szkuba
Forumowicz
Auto: MSS 1.3 GL 2000r.-sprzedany
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Sie 2007 Posty: 190 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 12-12-2010, 22:00
|
|
|
Bezpieczniej byłoby jednak użyć smaru który nie rozpuszcza częsci plastikowych i jednocześnie nie spowoduje zwarcia czyli smar silikonowy w spraju.
hubert.madroch, kiedy już recznie poruszasz grzybkiem to chodzi lekko? Jeśli nie -to sprawa mechaniczna. Jeśli sam grzybek rusza się ok to może być coś nie tak z silniczkiem odryglowania. Po wyjęcie i odkręceniu takiej czarnej plastikowej osłony można odpiąć "siłownik" i zobaczyć jak działa zamek bez siłownika. U mnie padło takie plastikowe sprzęgiełko w srodku siłownika. Niestety trzeba było wymienić cały zamek... |
_________________ Kuba |
|
|
|
 |
lucxxx
Forumowicz
Auto: Mazda Premacy 2.0 Sportive
Pomógł: 6 razy Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 135 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 13-12-2010, 09:57
|
|
|
przerabiałem dokładnie to samo w sobotę. drzwi z tyłu zamarzły i musiałem je wypchąć od środka. Grzybek wyskoczył tylko do połowya potem drzwi ni cholery nie chciały się zatrzasnąć - wyglądało to tak jakby jakis element przymarzł i nie zaskakiwał. pomogła suszarka do włosów a potem WD40. trzeba to pewnie jeszcze jakimś smarem potraktować żeby sie nie powtórzyło. |
_________________ był MSS DID / jest Mazda Premacy 2.0 Sportive
 |
|
|
|
 |
stanleyr
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander 2.0 4WD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Cze 2009 Posty: 48 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 13-12-2010, 21:03
|
|
|
Panowie moja rada od serca nie stosujcie WD40 do zamków on w pierwszej chwili jak najbardziej pomaga ale gdy odparuje elementy zaczynają śniedzieć i jeszcze gorzej pracować. Super rada od szkuba zastosowania smaru silikonowego w spraju lub poszukajcie smaru w spraju do konserwacji broni, maszyn do szycia Ja osobiście używam właśnie takiego. |
_________________ stan |
|
|
|
 |
darkmapet
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma sedan 1.6 97r
|
Wysłany: 13-12-2010, 22:31
|
|
|
Witam.Ja dzisiaj miałem(mam ) problem z zamknięciem drzwi kierowcy w cari.Nie działa z pilota ani z kluczyka.Nie ma możliwości zamknięcia na siłę przez wciśnięcie "grzybka" tak ze przy minus 10 rozebrałem boczek i nic nie zdziałałem.Dobrze że teściu pozwolił mi zamelinować się w jego garażu bo inaczej musiał bym spać w aucie |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 14-12-2010, 11:27
|
|
|
stanleyr napisał/a: | smaru w spraju do konserwacji broni, maszyn do szycia | wydaje mi się że jeśli chodzi o smarowanie samej wkładki to najlepsze efekty daje wstrzyknięcie ze strzykawki oleju maszynowego. Rzadki i ładnie się wciśnie i bardzo dobrze smaruje. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
szkuba
Forumowicz
Auto: MSS 1.3 GL 2000r.-sprzedany
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Sie 2007 Posty: 190 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 16-12-2010, 09:58
|
|
|
O wilku mowa... dzisiaj mi się zaciął zamek w tylnych drzwiach. Szczęście w nieszczęściu w pozycji zamkniętej - także nocować w aucie nie muszę Pytanie:
jak zdjąć tapicerkę przy zamkniętych drzwiach
obyło się bez drastycznych zabiegów, 15 min w ciepłym warsztacie wystarczyło, zamek teraz "zalany" smarem silikonowym. zobaczymy jak podziała.. |
_________________ Kuba |
Ostatnio zmieniony przez szkuba 16-12-2010, 21:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
lapass
Mitsumaniak
Auto: Space Star 1,3 '01
Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 265 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 16-12-2010, 12:03
|
|
|
szkuba napisał/a: | jak zdjąć tapicerkę przy zamkniętych drzwiach |
To chyba raczej niewykonalne... Jedyna metoda to ogrzać auto w garażu...
A na pewno to zamek przymarzł, a nie uszczelka? Wiem, że teraz to żadna różnica, ale jak już otworzysz to może warto uszczelkę silikonem przetrzeć.
Sam wczoraj przy -15 st.C latałem wokół auta i smarowałem zamki, bo zaczęły się zacinać, tylko u mnie w drugą stronę - nie dało się zamknąć drzwi. |
|
|
|
 |
|