Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8] Podświetlenie panelu po lewej stronie
Autor Wiadomość
grincz1
[Usunięty]

Wysłany: 07-10-2008, 03:27   [Cari 1.8] Podświetlenie panelu po lewej stronie

Witam!!

Mam problem z panelem po lewej stronie pod kierownicą chodzi o podświetlenie przycisku: przeciw mgielne,pokrętło ustawiania świateł (wyżej niżej)oraz pokrętło intensywności oświetlenia kokpitu i zegarów .Wydaję mi się że większośc z tych przycisków się kiedyś świeciła teraz tylko świeci się t przycisk kwadratowy regulacji lusterek .Proszę was jeśli ktoś posiada jakieś linki odnośnie wymiany żarówek w tych miejscach (może zdjęcia!) to opublikujcie ponieważ szukajka tak jak pisze nie pomaga.I tu chyba nie do końca zgodnie tworzę nowy temat.

TESTER 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-10-2008, 08:07   

Tego panela jeszcze nie rozbierałem, ale skoro piszesz że jeden przycisk świeci a pozo0stałe nie to znaczy się że każdy ma osobne podświetlenie. Trzeba zatem odkręcić dolną osłonkę wsadzić dłoń od spodu i badając zaciski panela wypchnąć go tak by nie uszkodzić. a potem o ile żaróweczki są na wierzchu (ale chyba nie0 to wyjąć i zmienić na nowe a jeśli są ukryte to delikatnie podważając obudowę rozebrać przełączniki uważając jak są ułożone sprężynki i ich wewnętrzne części i dokonać zmiany wadliwej żaróweczki. Dobrze by było robić to w temperaturze co najmniej pokojowej (nagrzane w słońcu) bo na zimnie plastik sztywnieje i jest podatniejszy na pękanie.

jedras 
Forumowicz

Auto: CARISMA1.8GDI '01/MSS1.3 '00
Wysłany: 07-10-2008, 11:18   

U mnie tez swieca sie tylko strzalki od regulacji lusterek i odkad pamietam tylko to bylo podswietlone takze watpie czy reszta ma inne zarowki.
MSS 1.3 2000

grincz1
[Usunięty]

Wysłany: 07-10-2008, 12:40   

ok tester ale ja już rozbierałem ten panel .Wyciągałem go ostrożnie śrubokrętem u dolnej jego części po lewo wyszedł bez problemu, wyjełem wtyczki i praktycznie panel miałem w ręce jednak dopiero wtedy zaczeły się schody ..Bo co z tym panelem.. Ani go rozebrać ani nic a co do jędrasa to świecą się inne przyciski na bank bo mi się świeciły przez jakieś 3 miechy od sprowadzenia go z Holandi.DODAM JESZCZE IŻ WCZORAJ BYŁEM NA SZROCIE A TAM SEDAMIK STOI W GDI I WTYKA OD PRZECIW MGIELNYCH WYWALONA Z PANELU W ŚRODKU 2 ŻARÓWKI ALE CIĘŻKO SIĘ DO NICH DOSTAĆ BO TAK JAKBY TRZEBA BYŁO PRZYCISK WYDŁUBAĆ Z PRZODU A NIE CHCE TEGO USZKODZIĆ .Skomplikowane się wydaję ! :| Spróbuję jeszcze raz do tego podejść choć rady i foty mile widziane .

Pozdrawiam
grincz1

Wojtasss 
Forumowicz

Auto: Space Star 1.9 DID '03
Wysłany: 07-10-2008, 22:04   

U mnie dzisiaj zidentyfikowałem ten sam problem. Jedyna różnica jest taka, że mi się świeci tylko przeciwmgielny. Pytanie teraz jest takie czy wszystkie te przyciski powine być podświetlane??
p.s. moja cari z kolei z Belgi więc może coś z tymi miśkami z beneluksów jest nie tak ;]

grincz1
[Usunięty]

Wysłany: 09-10-2008, 10:29   

No tak przydał by się ktoś kto w końcu rozwieje wszelkie wątpliwości .Jedno co jest pewne to Cari była produkowana w Angli i Holandi nie wydaję mi się aby Beneluks zmieniał tam podświetlenie .Dodam jeszcze że ostatnio byłem u jakiegos mechanika który jak powiedział mało miał do czynienia z Cari i wmawiał mi że jednak przeciw mgielne to na pewno się nie świecą tylko ten kwadracik na regulację szyb a ja pamiętam że się świeciły .Niewierze że nikt tego nie rozbierał na tym forum !!

byczeks
[Usunięty]

Wysłany: 09-10-2008, 12:42   

U mnie też podświetlony jest tlko przycisk regulacji lusterek. Samochód sprowadzony z Belgii i odkąd go sprowadziłem to tak jest. Myślałem że to normalne że tylko to jest w tym panelu podświetlone.

TESTER 
Forumowicz

Wysłany: 09-10-2008, 16:26   

Sprowokowaliście mnie Panowie, że udałem się do autka i pooglądałem co ma się świecić a co jest jedynie namalowane. Ot proza życia codziennie człek jeździ ale nie zwraca uwagi na szczegóły. Zapytany w ciemno głowę bym dał, że wszystko jest podświetlane. Reasumując powinien świecić się przycisk przeciwmgielnych świateł i sama rozetka do ustawiania lusterka. pozostałe elementy w tym L, R do przełączania lusterek są malowane i nie są podświetlane.

RadziX 
Mitsumaniak
RadziX

Auto: Carisma 1.8Gdi 99r.
Wysłany: 09-10-2008, 16:55   

Potwierdzam przedmówce z tym co ma świeci: przyciski od świateł przeciwmgielnych oraz strzałki od lusterek.
Żeby wymienic żarówki trzeba wydłubac całą panelke na wierzch , a potem trzeba wyjąc cały przełącznik od przeciwmgielnych oraz przełącznik od regulacji lusterek z tej ramki co to wszystko razem trzyma. Przy przeciwmgielnych żaróweczki są mocowane z boku przełącznika w takich okrągłuch koreczkach, które się odkreca. Jeśli chodzi o lusterka to trzeba wydłubac tą częśc z narysowanymi strzałkami. Jak się z tym uporamy to będzie jedna żaróweczka umieszczona centralnie.
Każda żaróweczka jest w takim niebieskim kondonie który trzeba delikatnie przełożyc na nową zarówke :)

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 09-10-2008, 19:58   

Ja włożyłem tam białe diody R3 bez tych osłonek i jest OK. Świecą trochę intensywniej (oryginalne mają żółtawe światło), ale nie jest to wielka różnica. I tak jak powiedział przedmówca - powinny się świecić przyciski od świateł przeciwmgielnych (przednich i tylnych) oraz kwadracik do regulacji lusterek. Wersja po liftingu.

Frendzel76 
Mitsumaniak

Auto: mitsubishi carisma 1.8 1997r
Wysłany: 09-10-2008, 20:52   

Witam wszystkich w moim misku GLS 97 z Niemiec podswietlone sa przeciwmgielne i lusterkapo lewej stronie 8)

grincz1
[Usunięty]

Wysłany: 10-10-2008, 02:55   

Dziękuję bardzo przedmówcą za zainteresowanie się problemem .Dał bym sobie chyba łapę obciąc że inne elementy poza przeciwmgielnymi i przyciskiem lusterek są przynajmniej podświetlane a przynajmniej że jest na nie rzucane to samo światło z w/w dwóch przycisków może tak jak napisał Tester na pierwszy rzut oka wszystko się świeci a może inaczej jeśli człowiek zaczyna naprawdę się temu przyglądac.Z drugiej zaś strony czy światło wychodzące z żarówek "strzałki i przeciwmgielne"może aż tak rzucac podświetlenie na pozostałe przyległe malunki? Nie wiem sam ale wiem jedno skombinuję trochę czasu już niebawem :blob5:
grincz1

RadziX 
Mitsumaniak
RadziX

Auto: Carisma 1.8Gdi 99r.
Wysłany: 10-10-2008, 04:55   

Nie ma szans aby światło z żaróweczek podświetlało inne malunki

TESTER 
Forumowicz

Wysłany: 10-10-2008, 10:01   

To sugestia, że świeci wszystko. Napisy są białe, naniesione a więc lekko wypukłe i odrobinka światła powoduje, że są widoczne w ciemności jakby były podświetlone właśnie.

grincz1
[Usunięty]

Wysłany: 10-10-2008, 10:22   

To trza działać ! Zabrałem ze sobą parę narzędzi oby dziś można było zaglądnąć :roll:

Odpowiedz do tematu