Czujnik deszczu |
Autor |
Wiadomość |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 28-02-2012, 17:24 Czujnik deszczu
|
|
|
Witam. Czy działa wam czujnik deszczu ,bo ja ustawiłem na auto i kręcę + i - ,oczywiście jadę powyżej 15km/h tak jak pisze w instrukcji, a tu nic (pada śnieg ,deszcz). Co jest grane? Dziękuję. |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
Pomógł: 27 razy Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 11637 Skąd: ...
|
Wysłany: 28-02-2012, 22:52
|
|
|
tyku napisał/a: | Witam. Czy działa wam czujnik deszczu ,bo ja ustawiłem na auto i kręcę + i - ,oczywiście jadę powyżej 15km/h tak jak pisze w instrukcji, a tu nic (pada śnieg ,deszcz). Co jest grane? Dziękuję. |
Oczywiście, że działa
Na plus czy minus regulujesz czułość oczywiście i nie ma powodu, zeby nie działał, gdy jest sprawny.
Jak masz uszkodzony to po prostu jedź do ASO. Nie sądzę, abyś to samemu naprawił. |
|
|
|
 |
maniax86
Mitsumaniak

Auto: lancer 1.6 invite 2011r
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Gru 2011 Posty: 811 Skąd: okolice rybnika
|
Wysłany: 29-02-2012, 07:32
|
|
|
tyku, tylko upewnij sie czy aby na pewno masz czułość daną na maksa i "wajche" z prawej strony daną na auto |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 29-02-2012, 20:10
|
|
|
maniax86 napisał/a: | tyku, tylko upewnij sie czy aby na pewno masz czułość daną na maksa i "wajche" z prawej strony daną na auto |
... i szybę przednią z czujnikiem(mogła byc wymieniona na nieorginalną bez miejsca na czujnik) |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-02-2012, 20:26 Czujnik deszczu
|
|
|
Szyba oryginalna i czujnik na szybie jest ,ale nie działają wycieraczki jak są na auto,jak spryskam to przetrą i tyle. Na pozostałych ustawieniach jest dobrze. |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 01-03-2012, 00:48
|
|
|
Witam
Jak nie dziala to serwis gwarancja.
Pozdrawiam |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-03-2012, 16:20 Czujnik deszczu
|
|
|
Dziękuję za pomoc i odpowiedzi. Czujnik do wymiany. |
Ostatnio zmieniony przez tyku 06-09-2012, 21:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
piomic
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sie 2008 Posty: 737 Skąd: wiesz, że ja to ja?
|
Wysłany: 06-03-2012, 17:34
|
|
|
Nie wiem, ja nie próbuję tylko jeżdżę z tym cały czas od trzech lat, może starsze miały inaczej ale zimą śnieg też mi zmiata z szyby bez wachlowania wajchą. |
_________________ Pamiętasz co obiecywała? |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 06-03-2012, 19:27
|
|
|
piomic napisał/a: | Nie wiem, ja nie próbuję tylko jeżdżę z tym cały czas od trzech lat, może starsze miały inaczej ale zimą śnieg też mi zmiata z szyby bez wachlowania wajchą. |
Mi działa nawet przy minus 20
Może soft zmienili? |
|
|
|
 |
artisan
Forumowicz
Auto: był Lancer SB jest O III CVT
|
Wysłany: 14-03-2012, 13:12
|
|
|
Z tym ciągłym jeżdżeniem z włączonym automatem to może być problem. Mi kiedyś zdarzyła się taka sytuacja: jechałem za jakąś wywrotką, nagle wiatr z tejże wywrotki sypnął mi piachem po szybie, czujnik zareagował jakby to był deszcz i sru włączyły się wycieraczki, od tej pory mam porysowaną szybę. Teraz już wyłączam automat (jak nie zapomnę).
Jeszcze ciekawi mnie inna kwestia, ktoś napisał że czujnik nie działa poniżej 0 stopni C. U mnie działa, intryguje mnie co się stanie gdy rano wycieraczki będą przymarznięte do szyby i będzie włączony automat (można przecież po jeździe zapomnieć wieczorem go wyłączyć). Czy spali mi się silniczek gdy automat będzie próbował włączyć wycieraczki, czy jest jakiś myk który przed tym chroni ? |
_________________ Blog turystyczny
http://misienarowerze.blogspot.com/
Blog o małej Mitsu Bisi.
http://orzeszekzgabonu.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-03-2012, 15:21
|
|
|
Ja sprawdziłem u siebie ,zresztą pisze o tym w instrukcji,że czujnik na postoju nie załączy się jeżeli jest poniżej 0 stopni. To jest właśnie zabezpieczenie ,aby wycieraczki nie działały przymarznięte do szyby. |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
Ostatnio zmieniony przez tyku 06-09-2012, 21:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 14-03-2012, 15:53
|
|
|
tyku napisał/a: | Ja sprawdziłem u siebie ,zresztą pisze o tym w instrukcji,że czujnik na postoju nie załączy się jeżeli jest poniżej 0 stopni. Włącza się po przekroczeniu 15 KM/h. To jest właśnie zabezpieczenie ,aby wycieraczki nie działały przymarznięte do szyby. |
No i mamy temat wyczerpany |
|
|
|
 |
BRUNNER
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer SB
|
Wysłany: 15-03-2012, 09:42
|
|
|
tyku napisał/a: | Ja sprawdziłem u siebie ,zresztą pisze o tym w instrukcji,że czujnik na postoju nie załączy się jeżeli jest poniżej 0 stopni. Włącza się po przekroczeniu 15 KM/h. To jest właśnie zabezpieczenie ,aby wycieraczki nie działały przymarznięte do szyby. |
niestety u mnie zdarzało się nagminnie, że jeżeli zostawiłem ustawienie na auto i rano wsiadałem do samochodu, to wycieraczki pięknie odrywały się od zamarzniętej szyby, szorując po lodzie i szronie... teraz już staram się pamiętać żeby funkcję auto wyłączać... |
|
|
|
 |
maniax86
Mitsumaniak

Auto: lancer 1.6 invite 2011r
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Gru 2011 Posty: 811 Skąd: okolice rybnika
|
Wysłany: 15-03-2012, 10:01
|
|
|
BRUNNER, Ja podobnie jak były mrozy wyłączałem czujnik deszczu... wolałem mieć 200% pewności że mi nie spali silniczka z wycieraczek |
|
|
|
 |
superges
Forumowicz

Auto: Mittsubishi Lancer 1.6
|
Wysłany: 12-03-2016, 14:02 Czujnik deszczu - problem po wymianie szyby
|
|
|
Witam,
Nie znalazłem podobnego wątku więc...
Mam problem z czujnikiem deszczu. Niestety w tym tygodniu w szybę uderzył mi kamień. Zrobił się mały odprysk. Pojechałem do NordGlass, żeby naprawić uszkodzenie. Niestety podczas reanimacji szyba pękła bardziej i nie dało się jej już naprawić.
Pan powiedział, że biorą za swoją prace odpowiedzialność i na swój koszt zamówili nową szybę, we wtorek albo w środę mi ją zamontowali ale dopiero dziś jeździłem w deszczu. Niestety jak zauważyłem czujnik deszczu nie działa prawidłowo. Mimo ustawienia maksymalnej czułości i bardzo mokrej szyby wycieraczki nie działały prawidłowo. Tak naprawdę podczas 20 km opadów deszczu wycieraczki załączyły się dwa razy.
Na postoju przetarłem czujnik mokrym palcem i wycieraczki się włączyły, chlusnąłem większą ilością wody na czujnik i również zadziałały ale nie reaguje na krople deszczu, które spadają na sensor.
Może ktoś ma jakieś pomysły/rady? Dziś sobota, nie pracują tam gdzie zmieniali mi szybę więc nie mogę tam pojechać. |
|
|
|
 |
|