Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czujnik deszczu
Autor Wiadomość
tyku 
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-02-2012, 17:24   Czujnik deszczu

Witam. Czy działa wam czujnik deszczu ,bo ja ustawiłem na auto i kręcę + i - ,oczywiście jadę powyżej 15km/h tak jak pisze w instrukcji, a tu nic (pada śnieg ,deszcz). Co jest grane? Dziękuję.

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 28-02-2012, 22:52   

tyku napisał/a:
Witam. Czy działa wam czujnik deszczu ,bo ja ustawiłem na auto i kręcę + i - ,oczywiście jadę powyżej 15km/h tak jak pisze w instrukcji, a tu nic (pada śnieg ,deszcz). Co jest grane? Dziękuję.

Oczywiście, że działa :mrgreen:
Na plus czy minus regulujesz czułość oczywiście i nie ma powodu, zeby nie działał, gdy jest sprawny.
Jak masz uszkodzony to po prostu jedź do ASO. Nie sądzę, abyś to samemu naprawił.

maniax86 
Mitsumaniak

Auto: lancer 1.6 invite 2011r
Wysłany: 29-02-2012, 07:32   

tyku, tylko upewnij sie czy aby na pewno masz czułość daną na maksa i "wajche" z prawej strony daną na auto :wink:

mjsystem 
Forumowicz

Wysłany: 29-02-2012, 20:10   

maniax86 napisał/a:
tyku, tylko upewnij sie czy aby na pewno masz czułość daną na maksa i "wajche" z prawej strony daną na auto

... i szybę przednią z czujnikiem(mogła byc wymieniona na nieorginalną bez miejsca na czujnik)

tyku 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-02-2012, 20:26   Czujnik deszczu

Szyba oryginalna i czujnik na szybie jest ,ale nie działają wycieraczki jak są na auto,jak spryskam to przetrą i tyle. Na pozostałych ustawieniach jest dobrze.

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 01-03-2012, 00:48   

Witam
Jak nie dziala to serwis gwarancja.
Pozdrawiam

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

tyku 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-03-2012, 16:20   Czujnik deszczu

Dziękuję za pomoc i odpowiedzi. Czujnik do wymiany.
Ostatnio zmieniony przez tyku 06-09-2012, 21:20, w całości zmieniany 1 raz  

piomic 
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Wysłany: 06-03-2012, 17:34   

Nie wiem, ja nie próbuję tylko jeżdżę z tym cały czas od trzech lat, może starsze miały inaczej ale zimą śnieg też mi zmiata z szyby bez wachlowania wajchą.

mjsystem 
Forumowicz

Wysłany: 06-03-2012, 19:27   

piomic napisał/a:
Nie wiem, ja nie próbuję tylko jeżdżę z tym cały czas od trzech lat, może starsze miały inaczej ale zimą śnieg też mi zmiata z szyby bez wachlowania wajchą.

Mi działa nawet przy minus 20 :P
Może soft zmienili? :wink:

artisan 
Forumowicz

Auto: był Lancer SB jest O III CVT
Wysłany: 14-03-2012, 13:12   

Z tym ciągłym jeżdżeniem z włączonym automatem to może być problem. Mi kiedyś zdarzyła się taka sytuacja: jechałem za jakąś wywrotką, nagle wiatr z tejże wywrotki sypnął mi piachem po szybie, czujnik zareagował jakby to był deszcz i sru włączyły się wycieraczki, od tej pory mam porysowaną szybę. Teraz już wyłączam automat (jak nie zapomnę).

Jeszcze ciekawi mnie inna kwestia, ktoś napisał że czujnik nie działa poniżej 0 stopni C. U mnie działa, intryguje mnie co się stanie gdy rano wycieraczki będą przymarznięte do szyby i będzie włączony automat (można przecież po jeździe zapomnieć wieczorem go wyłączyć). Czy spali mi się silniczek gdy automat będzie próbował włączyć wycieraczki, czy jest jakiś myk który przed tym chroni ?

Blog o małej Mitsu Bisi.
http://orzeszekzgabonu.blogspot.com/

tyku 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-03-2012, 15:21   

Ja sprawdziłem u siebie ,zresztą pisze o tym w instrukcji,że czujnik na postoju nie załączy się jeżeli jest poniżej 0 stopni. To jest właśnie zabezpieczenie ,aby wycieraczki nie działały przymarznięte do szyby.
Ostatnio zmieniony przez tyku 06-09-2012, 21:18, w całości zmieniany 1 raz  

mjsystem 
Forumowicz

Wysłany: 14-03-2012, 15:53   

tyku napisał/a:
Ja sprawdziłem u siebie ,zresztą pisze o tym w instrukcji,że czujnik na postoju nie załączy się jeżeli jest poniżej 0 stopni. Włącza się po przekroczeniu 15 KM/h. To jest właśnie zabezpieczenie ,aby wycieraczki nie działały przymarznięte do szyby.

No i mamy temat wyczerpany :wink:

BRUNNER 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer SB
Wysłany: 15-03-2012, 09:42   

tyku napisał/a:
Ja sprawdziłem u siebie ,zresztą pisze o tym w instrukcji,że czujnik na postoju nie załączy się jeżeli jest poniżej 0 stopni. Włącza się po przekroczeniu 15 KM/h. To jest właśnie zabezpieczenie ,aby wycieraczki nie działały przymarznięte do szyby.

niestety u mnie zdarzało się nagminnie, że jeżeli zostawiłem ustawienie na auto i rano wsiadałem do samochodu, to wycieraczki pięknie odrywały się od zamarzniętej szyby, szorując po lodzie i szronie... teraz już staram się pamiętać żeby funkcję auto wyłączać...

maniax86 
Mitsumaniak

Auto: lancer 1.6 invite 2011r
Wysłany: 15-03-2012, 10:01   

BRUNNER, Ja podobnie jak były mrozy wyłączałem czujnik deszczu... wolałem mieć 200% pewności że mi nie spali silniczka z wycieraczek

superges 
Forumowicz

Auto: Mittsubishi Lancer 1.6
Wysłany: 12-03-2016, 14:02   Czujnik deszczu - problem po wymianie szyby

Witam,

Nie znalazłem podobnego wątku więc...

Mam problem z czujnikiem deszczu. Niestety w tym tygodniu w szybę uderzył mi kamień. Zrobił się mały odprysk. Pojechałem do NordGlass, żeby naprawić uszkodzenie. Niestety podczas reanimacji szyba pękła bardziej i nie dało się jej już naprawić.

Pan powiedział, że biorą za swoją prace odpowiedzialność i na swój koszt zamówili nową szybę, we wtorek albo w środę mi ją zamontowali ale dopiero dziś jeździłem w deszczu. Niestety jak zauważyłem czujnik deszczu nie działa prawidłowo. Mimo ustawienia maksymalnej czułości i bardzo mokrej szyby wycieraczki nie działały prawidłowo. Tak naprawdę podczas 20 km opadów deszczu wycieraczki załączyły się dwa razy.

Na postoju przetarłem czujnik mokrym palcem i wycieraczki się włączyły, chlusnąłem większą ilością wody na czujnik i również zadziałały ale nie reaguje na krople deszczu, które spadają na sensor.

Może ktoś ma jakieś pomysły/rady? Dziś sobota, nie pracują tam gdzie zmieniali mi szybę więc nie mogę tam pojechać.

Odpowiedz do tematu