[MSS DID] Wyświetlacz i CD player |
Autor |
Wiadomość |
Quessir
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1.9 DID
Kraj/Country: Ireland
|
Wysłany: 17-12-2010, 16:24 [MSS DID] Wyświetlacz i CD player
|
|
|
Witam,
Jakiś czas temu odmówił cd player współpracy; po włożeniu płyty mieli kikla sekund i wypluwa płytę z kodem błędu E01. Czy ma sens czyszczenie lasera?
Ewentualnie jakie radio z cd polecacie. Pytam pod kątem łatwości wymiany.
Tydzień później jadę samochodem i sprawdzam która godzina a tu zonk, wyświetlacz nie działa i nikt w samochodzie nie grzebał. Chodzi o środkowy wyświetlacz pokazujący godzinę,ilośc paliwa... Co się dzieje???
Za odpowiedźi z góry dzięki. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 17-12-2010, 23:50
|
|
|
Quessir napisał/a: | Czy ma sens czyszczenie lasera? | U mnie na jakiś czas pomogło. Quessir napisał/a: | wyświetlacz nie działa | Zacznij od bezpieczników. Nie wiem czy dobrze kojarzę ale były chyba na Forum takie tematy, że wyświetlacz nie działał + jeszcze coś tam (nie wiem czy nie lampka wnętrza) i odpowiadał za to jeden bezpiecznik. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Quessir
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-12-2010, 12:40 a propo radia....
|
|
|
Dzięki JCH a propo radia czy wystarczy odkręcić kilka śrubek z przodu? i czy masz na myśli bezpieczniki pod kierownicą?
Pozdro south:-) |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 18-12-2010, 14:17
|
|
|
Quessir napisał/a: | a propo radia czy wystarczy odkręcić kilka śrubek z przodu? | Nie wiem jakie masz radio U mnie było PH-200 (?) kaseciak i miałem zmieniarkę na 6 CD pod siedzeniem pasażera. Tam właśnie szwankował laser.
Bezpieczniki - jak pewnie wiesz są dwie skrzynki - po lewej pod kierownicą i w komorze silnika. Poszukaj tu i tu czy któryś nie jest spalony. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
|
|
|
 |
Quessir
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-12-2010, 15:23
|
|
|
Radio mam od razu z cd a takie z kaseciakiem miałem w carismie parę lat temu. Próbowałem zdjąć osłonę wokół radia, wywietrzników i całej reszty ... żeby dostać się do mocowania radia(śróbki lub śrubek) i odeszła trochę na zatrzaskach ale trzyma mocno, nie chce czego tam pourywać? Czy tam jest jeszcze jakiś zatrzask, ukryta śrubka? Czy ktoś to kiedyś rozbierał? Chce wyjąć radio i poprzyglądać się, bo cały problem zaczął się wraz z mrozami...
Co do wyświetlacza to po rozeznaniu, nie działa też zasilanie z fajki, więc napewno bezpiecznik i tu jest problem. Pod maską to oczywiste gdzie są bezpieczniki, ale pod kierownicą były tylko takie duże na 4lub5 bolców i raczej to żaden z nich. Jeden z nich jest od tylnych wycieraczek. Gdzie szukać tego od fajki?
[ Dodano: 18-12-2010, 16:02 ]
ok połowa problemu za mną, znalazłem bezpieczniki pod kierownicą, które były faktycznie za małym schowkiem i również faktycznie spalony był 15A(drugi z lewej, dolny rząd). Co prawda u mnie pod prawą nogą
Teraz jeszcze pozostało dobrać się do radia za sugestie dzięki. |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 19-12-2010, 14:24
|
|
|
Quessir napisał/a: | Próbowałem zdjąć osłonę wokół radia, wywietrzników i całej reszty ... żeby dostać się do mocowania radia(śróbki lub śrubek) i odeszła trochę na zatrzaskach ale trzyma mocno, nie chce czego tam pourywać? Czy tam jest jeszcze jakiś zatrzask, ukryta śrubka? | No to jeszcze o radiu....
Jeśli masz oryginalne radio powinny być w nim otworki na bocznych krawędziach. Służą one do włożenia takich "dinksów" i wyjęcia radia bez rozbierania całej konsoli. Taki patent miał kiedyś również Blaupunkt. Jeśli nie masz tych "dinksów" (drucików takich o śr. ok. 1 mm) lub masz jakieś inne radio i będziesz chciał rozbierać całą kolumnę to opis tej czynności znajdziesz w tym temacie Drugie gniazdo zapalniczki.
Nie połam zatrzasków |
 |
|
|
|
 |
Quessir
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-12-2010, 16:22
|
|
|
JCH dzięki za przydatne info...tak swoją drogą to forum mitsumaniaki posiada chyba bardzo słabą wyszukiwarkę tematów już przerobionych. Już lepiej jest szukać z poziomu google.
JCH pochwal się lub wklej linka jaką furą jeździsz. Domyślam się że subaru, ale jaki model? Całe życie nie będę jezdźił space starem, a chętnie kupiłbym auto równie mało wadliwe jak space star, tyle że większe i wygodniejsze i wolę diesla. Więc ciekawi mnie to twoje 2.0.
Napisz jak się sprawuje, ile spala i jaka frajda z jazdy i najważniejsze jak z usterkami? |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 19-12-2010, 16:41
|
|
|
Quessir napisał/a: | tak swoją drogą to forum mitsumaniaki posiada chyba bardzo słabą wyszukiwarkę tematów | Wyszukiwarka działa raczej dobrze, kwestia użycia odpowiedniego słowa-klucza. Widzisz, ja wiem który to temat, bo sam go zakładałem i linkowałem już do niego kilka razy
Co do auta - zmieniłem Space Stara na Subaru Outbacka będzie już prawie 2 lata ale sentyment do MSS pozostał - całość jest opisana w Dziale Nasze nieMiśki, tam poszukaj. |
 |
|
|
|
 |
Quessir
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-12-2010, 19:50
|
|
|
JCH miałeś rację z tymi 4 dziurkami z przodu radia. Włożyłem tam 4 małe śrubokręty i ładnie radio wyjąłem. Na pierwszy rzut oka brak nieprawidłowości. Może jak się przesuszy... Czy są takie modele radia do kupienia które mają identyczne gniazdka jak te w radiu oryginalnym z mitsubishi(PH3000B).
Wolałbym po prostu wpiąć wtyczki i gotowe. A jeśli jakiś dobry model nie jest kłopotliwy w instalacji to proszę o link.
Raz jeszcze dzięki wielkie za pomoc. |
|
|
|
 |
|