Ubytki płynu w zbiorniku wyrównawczym chłodnicy |
Autor |
Wiadomość |
yaro
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Lancer 1.6 GLI Auto
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-05-2011, 11:40 Ubytki płynu w zbiorniku wyrównawczym chłodnicy
|
|
|
Witam panowie od jakiegoś czasu w moim CBO 1.6 strasznie ginie w tajemniczych okolicznościach płyn w zbiorniku wyrów. chłodnicy...co doleję jeżdżę sporadycznie bo to drugie auto...3-4 dni spacerowej jazdy i prawie pusto...cykl się powtarza...z silnikiem niby wszystko oki...nie zauważyłem żadnych zmian...czy to uszczelka pod głowicą zaczyna padać? |
|
 |
Hornet
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Pomógł: 19 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 889 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 13-05-2011, 16:19
|
|
|
Odkręć korek od oleju. Jak jest maź, to uszczelka.
Dokładnie obejrzyj chłodnicę, może gdzieś dostała. Z przodu ciężko się ogląda, ja np ściągałem sobie atrapę chłodnicy. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 13-05-2011, 17:52
|
|
|
Hornet napisał/a: | Odkręć korek od oleju. Jak jest maź, to uszczelka. | Znaczy, że wedle Twej teorii teorie Einsteina i Newtona sa błedne, jesteś pewien, że po mazi pod korkiem oleju można 100% obstawić uszkodzoną uszczelkę głowicy
yaro, do sprawdzenia kazdy element układu chłodzenia pod kątem wycieków, bagnet oleju względem barwy oleju, ciśnienie w układzie chłodzenia, obecnośc spalin w układzie chłodzenia, tak to ino można gdybać. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Hornet
Forumowicz

|
Wysłany: 13-05-2011, 19:30
|
|
|
robertdg napisał/a: | Znaczy, że wedle Twej teorii teorie Einsteina i Newtona sa błedne, jesteś pewien, że po mazi pod korkiem oleju można 100% obstawić uszkodzoną uszczelkę głowicy |
Nie bardzo rozumiem ten przytyk...
Jest to jeden z wielu objawów, najszybszy do sprawdzenia. I rzeczywiście, może powinienem napisać "może to oznaczać uszczelkę " |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 13-05-2011, 23:04
|
|
|
To nie przytyk, zadałem proste pytanie czy jesteś tego na 100% pewien, jeżeli tak udowodnij/podaj jakąś teze dlaczego tak się dzieje |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
Hornet
Forumowicz

|
Wysłany: 14-05-2011, 12:28
|
|
|
Jeżeli chodzi o samochód to niczego nie jestem na 100 % pewny Nawet głupi kapeć może mieć kilka przyczyn. A jako że sam mam chyba problem z uszczelką, to po prześledzeniu forum często trafiałem na zależność - maź=uszczelka.
Proponuje poczekać co odpisze yaro, wtedy będziemy mogli sobie dalej dywagować |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 14-05-2011, 16:11
|
|
|
Maż na bagnecie predzej, maź pod korkiem oleju śiadczy o niedogrzanym silniku, to tak np: jakbyś dziennie robił dystans 300m do pracy samochodem, to po jakims czasie miałbyś to samo. |
 |
|
|
|
 |
yaro
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Lancer 1.6 GLI Auto
|
Wysłany: 16-05-2011, 09:26
|
|
|
Witam panowie...zaszumiało tu...a więc płynu ubywa...a oleju przybywa...teraz mam już ponad stan...tylko nie widzę jakiejś mazi ani nic innego...więc jeśli to uszczelka to jakie są koszty?...czy to się opłaca....wiem że poprzedni właściciel to robił, czyli wymieniał uszczelkę, planował głowicę....co radzicie....jak to można dokładniej zdiagnozować?pzdr |
|
 |
maro275
Mitsumaniak noob
Auto: Mitsubishi Lancer GLXi 1.6 16v
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Kwi 2011 Posty: 151 Skąd: z domu
|
Wysłany: 16-05-2011, 11:43
|
|
|
ja za uszczelkę dawałem 150 zł chyba, ale to dawno było i nie pamiętam za bardzo, planowanie głowicy 50 zł po znajomości.
Rada ? zmieniaj uszczelkę, planuj głowicę i nie jeździj bo zatrzesz silnik. |
|
|
|
 |
Xiff
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.6 1995 Kombi
|
Wysłany: 02-07-2011, 23:13
|
|
|
a ja mam od 5 lat dziwny objaw że co doleje płynu to mi wypluwa.. w zbiorniczku mam ok 3-5cm płynu, jak doleję to mi zniknie za parę dni... teraz już się przyzwyczaiłem i dolewam raz na pół roku dla pewności... autku właśnie pyknęło 300kkm |
_________________ Bo wypadek to dziwna rzecz.
Nigdy go nie ma,
Dopóki się nie wydarzy.
K. P. |
|
|
|
 |
emzet
Forumowicz
Auto: EA5A
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Lip 2008 Posty: 197 Skąd: Ostrzeszów
|
Wysłany: 04-07-2011, 18:21
|
|
|
Xiff napisał/a: | a ja mam od 5 lat dziwny objaw że co doleje płynu to mi wypluwa.. w zbiorniczku mam ok 3-5cm płynu, jak doleję to mi zniknie za parę dni... |
Miałem podobnie, winowajcą okazała się przepuszczająca pompa wody. Po jej wymianie problem znikł |
_________________ Gdyby opracować sposób pozyskiwania energii z ludzkiej głupoty, Polska stałaby się światowym mocarstwem energetycznym. |
|
|
|
 |
|