Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Carisma brak mocy dławienie
Autor Wiadomość
klimek 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-10-2012, 11:03   Carisma brak mocy dławienie

Witam mam problem z moja carisma gdi. Wybrałem się nią za granice po przejechaniu ok 600km auto przestało jechać najpierw kręciło się do 3,5tys obrotów ale jechało później zaczęło tracić siłę i przy dodawaniu gazu zaświecała sie kontrolka check engine, po przejechaniu jakis 50km trzeba było jechać tak żeby obroty silnika były zbliżone do predkości przy próbie przyspieszenia dławił sie i zwalniał trzeba było popuscic gaz i zwalniac pod górki na autostradzie nawet do 70km/h zeby tylko jechać, momentami szarpał jak by poprostu gasł, po zrobieniu krótkiej przerwy na kilkanascie km troszeczke sie poprawiało tyle że dało sie toczyć. Udało sie tak dowlec na miejsce, samochód po ostygnięciu chodzi normalnie ma siłę i kręci się natomiast po rozgrzaniu dzieje się to samo co po trasie, w takiej samej kolejności czym bardziej rozgrzany tym gorzej. Byłem zdiagnozować błędy są dwa: czujnik ciśnienia paliwa i wtrysk. Miał ktoś podobny problem? dodam że jestem za granicą i chciałbym uniknąć warsztatu sam jestem w stanie zrobić coś tylko kwestia co?: wymiana wtrysków czy może bardziej obstawiać pompę wc? badź może jeszcze cos innego? proszę o pomoc

xluki 
Mitsumaniak

Auto: Mercedes SLK
Wysłany: 13-10-2012, 12:16   

Sprawdź świece i fajkocewki oraz ciśnienie paliwa. Nie napisałeś czy to przedlift czy polift...
Była: Honda Civic VIII 2.2 i-CTDI
Była: Honda Civic IV 1.6 16v
Jest: Mercedes-Benz SŁK 2.3 Kompressor

Budrys 
Forumowicz

Auto: Astra H
Wysłany: 13-10-2012, 14:09   

Zapieczony regulator ciśnienia paliwa na pompie WC, mały imbus 2-3mm wkręć i wykręć kilka obrotów kilka razy na zapalonym silniku na końcu zostaw w takim samym położeniu jak było. Regulator jest na pompie WC z plamką żółtej farby przy śrubie.

klimek 
Forumowicz

Wysłany: 14-10-2012, 09:45   

xluki napisał/a:
Sprawdź świece i fajkocewki oraz ciśnienie paliwa. Nie napisałeś czy to przedlift czy polift...

świece były wymieniane w ubiegłym roku ngk nie pamiętam dokładnie jakie świece to były ale typowe pod to auto nie były tanie, a fajko cewki jak sprawdzić? i czy miało by co jakiś wpływ że jeśli auto jest zimne to chodzi noralnie a jak sie zagrzeje to potrafi gasnac podczas jazdy? A moja cari to przedlift 98rok

[ Dodano: 14-10-2012, 09:54 ]
Budrys napisał/a:
Zapieczony regulator ciśnienia paliwa na pompie WC, mały imbus 2-3mm wkręć i wykręć kilka obrotów kilka razy na zapalonym silniku na końcu zostaw w takim samym położeniu jak było. Regulator jest na pompie WC z plamką żółtej farby przy śrubie.

Zaraz zabiorę się za poszukiwanie kluczyka i zrobię według instrukcji, mam nadzieje że to pomoże, miejmy nadzieję że to jakaś drobnostka o rezultacie poinformuje

xluki 
Mitsumaniak

Auto: Mercedes SLK
Wysłany: 14-10-2012, 11:49   

klimek napisał/a:
a fajko cewki jak sprawdzić? i czy miało by co jakiś wpływ że jeśli auto jest zimne to chodzi noralnie a jak sie zagrzeje to potrafi gasnac podczas jazdy?
u mnie jak było przebicie na fajkocewce to strasznie szarpał na rozgrzanym silniku... Wykręć każdą i popatrz czy gumy element nie jest nigdzie pęknięty.
Była: Honda Civic VIII 2.2 i-CTDI
Była: Honda Civic IV 1.6 16v
Jest: Mercedes-Benz SŁK 2.3 Kompressor

klimek 
Forumowicz

Wysłany: 14-10-2012, 13:50   

Budrys napisał/a:

Zrobiłem jak powiedziałeś przejechałem się samochodem po autostradzie pod 200km/h parenaście km wygląda na to ze wszystko jest ok, czy mogło to mieć aż taki wpływ że samochód po rozgrzaniu tak się zachowywał i nie chciał się wkręcać na obroty i potrafił gasnąc podczas jazdy po autostradzie? i komputer zarejestrował błąd "wtrysk"? bo bład czujnika ciśnienia paliwa ok bo to on się zapiekł..

Budrys 
Forumowicz

Auto: Astra H
Wysłany: 14-10-2012, 14:27   

klimek napisał/a:
Budrys napisał/a:

Zrobiłem jak powiedziałeś przejechałem się samochodem po autostradzie pod 200km/h parenaście km wygląda na to ze wszystko jest ok, czy mogło to mieć aż taki wpływ że samochód po rozgrzaniu tak się zachowywał i nie chciał się wkręcać na obroty i potrafił gasnąc podczas jazdy po autostradzie? i komputer zarejestrował błąd "wtrysk"? bo bład czujnika ciśnienia paliwa ok bo to on się zapiekł..

Miałem takie same objawy jak napisałeś, ale dodatkowo na wolnych obrotach falował. Mam nadzieję że będzie ok, U mnie po tym zabiegu jeżdżę kilka lat bez ingerencji w pompę. Szkoda, że wcześniej nie znałem tego triku bo sprowadzenie samochodu i pięciu osób do domu z połowy polski było kosztowne.

klimek 
Forumowicz

Wysłany: 14-10-2012, 15:06   

Budrys napisał/a:
klimek napisał/a:
Budrys napisał/a:

Miałem takie same objawy jak napisałeś, ale dodatkowo na wolnych obrotach falował. Mam nadzieję że będzie ok, U mnie po tym zabiegu jeżdżę kilka lat bez ingerencji w pompę. Szkoda, że wcześniej nie znałem tego triku bo sprowadzenie samochodu i pięciu osób do domu z połowy polski było kosztowne.

mi sie naszczescie udało dojechac na miejsce ledwo bo ledwo ale dojechało bo nie dosc ze za granica to tez 4 osoby było by nieciekawie...

[ Dodano: 28-10-2012, 10:24 ]
i ponownie ja, niestety samochod z powrotem robi to samo rozruszanie czujnika cisnienia paliwa niec wiele nie pomoglo co dalej z tym robic?

bomar007 
Mitsumaniak

Auto: Carisma GDI
Wysłany: 01-06-2013, 01:33   sporadyczny brak mocy od 2-3 tys obr

Koledzy podepnę się do tematu, otóż również mam problem z brakiem mocy. Coraz częściej zdarza się iż między 2-3 tys obr Carisma nie chce wkręcać się na obroty. Dodatkowo wolne obroty falują. Mam wrażenie że więcej pali, coraz większe są różnice pomiędzy tym co podaje komputer, a jest w rzeczywistości. Check engine pali się cały czas, kilka miesięcy temu pojawiał się i znikał. Dodam że byłem w jednym warsztacie, mechanik podłączył do kompa ale nie miał tego silnika i modelu,aż w końcu niby wyświetlił mu komunikat związany z brakami prądu na 4 cylindrze. Nie bardzo jestem pewien jego diagnozy w związku z tym chciałbym ją potwierdzić w Kujawsko -pomorskim u kogoś kto ma odpowiedni program i zna się na rzeczy. Jak myślicie co to może być. Carisma 1.8GDI 2001r 250 tys km.

bartek_fc 
Forumowicz

Auto: Galant V6 Kombi
Wysłany: 05-09-2013, 11:50   

Hej, mam podobny problem, Carisma '98 GDI. Troche juz rzeczy sprawdzilem, czesc przede mna. Wczesniej mialem gorsze objawy tj. check engine i dlawienie, obecnie zostal brak mocy. CE i dlawienie spowodowane bylo zapchaniem filterka na pompie WC, dla upewnienia sie czy to to mozna go wyjac i zobaczyc jak chodzi bez.

Zrobilem
- czyszczenie przepustnicy
- wymiana filtra powietrza
- nowe swiece
- wymiana filterka WC, wymienilem jeden , do drugiego ciezej sie dostac wiec zostawilem tak, EvoSca podaje dobre cisnienie utrzymujace sie w okolicach 5
- wymiana uszczelki pod klawiature : mialem troche oleju w gniazdach swiec, co powodowalo spadek OctanLevel w EvosScanie do poziomu 40-50 po wyczysczeniu gniazd,nowa uszczelka mam obeceni 90-100

Brak mocy dalej wystepuje, zmierzone przyspieszenie 0-100 to 13-14 sekund czyli sporo ponizej mozliwosci Carislawy.

Co dalej?

- sprawdzenie kompresji
- znalazlem cos o EGR ze moze dawac podobne objawy :
http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
- sprawdzenie cewek
- drugi filterek w pompie WC

Mozliwosci calkiem sporo (moze przydalby sie FAQ na ten temat) i zostaje chyba droga eliminacji, u Ciebie bym zaczal od tych cewek porzyczyc od kogos na chwile kto ma moc nalezy :)

Gdybys potrzebowal podpiecia pod EvoScan w Bdg daj znac na prv, ja od niedawna dysponuje kabelkiem.

Zmierzona kompresja i wyszlo mi cos takiego:
1-15 / 2-15 / 3-16 / 4-16 przy normie 17,2 .
Nie rozumiem do konca co to za jednostki, stopien nominalny to przeciez 12,5:1.

bomar007 
Mitsumaniak

Auto: Carisma GDI
Wysłany: 19-10-2013, 12:22   

Wymieniłem sondę lambda, jedną cewkę, kompresja na wszystkich około14-14.5 bara, a check engine wyświetla się nadal i silnik ma te same objawy. Bartku prosiłbym o nr tel to się zdzwonimy i spotkamy aby sprawdzić evoscanem.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 19-10-2013, 13:03   

Podstawa to sprawdzić błędy bo bez tego to jak wróżenie z fusów. Jak masz auto z 2001r. to błędy da się sprawdzić za pomocą kabelka ELM 327 i praktycznie każdego darmowego programu pod ten kabel. Można też użyć kabla do aut z grupy VW czyli Kabla VAG KKL oraz programu Evoscan. Opis jak to zrobić jest między innymi w tym temacie http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568
Niewielu mechaników zna się na tym silniku więc jeśli najprawdopodobniej jeśli sam nie zdiagnozujesz problemu to niewiele osób Ci w tym pomorze.

Bismarck 
Forumowicz

Auto: SdKfz 181
Wysłany: 20-10-2013, 12:02   

plecho1 napisał/a:
Niewielu mechaników zna się na tym silniku więc jeśli najprawdopodobniej jeśli sam nie zdiagnozujesz problemu to niewiele osób Ci w tym pomorze.

Zgadzam sie w 100%

W postach jakie tu napisaliscie brakuje mi sprawdzenia przepływomierza a ma to bardzo duze znaczenie co do składu mieszanki bo gdy bedzie za uboga czy zbyt bogata to silnik tez bedzie szalal

U kolegi własnie był problem z przepływka objawy zaczely sie od szarpania zwalniania na trasie az doszlo do takiego momentu ze nie mogl silnika wkrecic na wysze obroty niz 3000 tys
na postoju trzymal obroty w normie lecz gdy tylko dodal troche gazu silnik sie dlawil,przerywal i zarazem zapalala sie kontrolka

rysiul 
Mitsumaniak

Auto: wstyd powiedzieć
Wysłany: 20-10-2013, 15:45   

bartek_fc napisał/a:
Zmierzona kompresja i wyszlo mi cos takiego:

1-15 / 2-15 / 3-16 / 4-16 przy normie 17,2 .

Nie rozumiem do konca co to za jednostki, stopien nominalny to przeciez 12,5:1.

Zmierzyłeś ciśnienie w tłoku a nie stopień sprężania.
Wg. manuala wzorcowe ciśnienie przy 300 rpm to 1569 kPa, minimalne 1334 kPa.
Różnica ciśnienia pomiędzy cylindrami nie powinna być większa niż 100 kPa.

bartek_fc 
Forumowicz

Auto: Galant V6 Kombi
Wysłany: 21-10-2013, 10:24   

Dzieki rysiul. Wiec o ile to 15 i 16 to sa bary to nie mam czym sie martwic.

Z kolejnych sprawdzonych rzeczy : cisnienie w ukladzie paliwowym pierwotnym mam dobre, sprawdzone barometerem 3,5 bara.

Co do przeplywki to faktycznie , myslalem o tym by ja sprawdzic. W EvoScanie wyglada dobrze (70-700 Hz plynnie z obrotami bodajze, dlaczego w Hz tego nie wiem ).
Jakies pomysly jak ja mozna sprawdzic?
Myslalem o sprobowaniu przelozenia jej z Gala na probe , tamta ma taka sama wtyczke i podobne oznaczenia.

Odpowiedz do tematu