|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[2.5 TD] Ustawienie pompy |
Autor |
Wiadomość |
kawekk
Forumowicz
Auto: Pajero II 2,5
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-11-2011, 08:40 [2.5 TD] Ustawienie pompy
|
|
|
Witam doszedłem do wniosku, że przyszedł czas na ustawienie kąta wtrysku. Mechanik nie ma takiego wynalazku aby sprawdzić to w kątach. Posiada jakiś przyrząd ale podaje mu w mm. Stąd moje pytanie ile to ma być w mm (wiem że 7stopni)??
Po regeneracji pompy ciężko odpalał póki się nie rozgrzał była tragedia przez duże T. Poczytałem i powiedziałem mechanikowi aby przestawił pompę w stronę silnika. Zrobił to na oko i wszystko jak było ciepło było ok przy ok 0 stopni zaczyna się telepanie przez pierwsze 10-20sek. Teraz zmieniłem mechanika i ten sprawdził że kąt w mm wynosi 0,75mm przestawił na 0,83 ale potrzebuje informacji ile trzeba ustawić. |
Ostatnio zmieniony przez kawekk 03-11-2011, 09:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
hajmanek
Forumowicz
Auto: shogun 2,8 tdi gls
Kraj/Country: UK
Pomógł: 7 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 252 Skąd: gogle
|
Wysłany: 03-11-2011, 09:01
|
|
|
Z przodu na wale masz narysowana podzialke i tam szukaj 7 stopni. Na zegarze ktory wkrecasz w pompe ma sie wychylic 1mm
Pamietaj ze wal robi dwa obroty na pelny cykl a pompa jeden. Powinienes ustawiac na pierwszym cylindrze w momencie wtrysku |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Pomógł: 31 razy Dołączył: 18 Lis 2010 Posty: 814 Skąd: Szepietowo/Hamburg
|
Wysłany: 03-11-2011, 11:50
|
|
|
u siebie też sprawdzę przed zimą bo czasami ma podobnie chociaż pali na dotyk |
|
|
|
 |
rico.1
Forumowicz
Auto: Pajero II 2.5TD
Pomógł: 33 razy Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 480 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 03-11-2011, 20:46
|
|
|
kawekk napisał/a: | przy ok 0 stopni zaczyna się telepanie przez pierwsze 10-20sek. Teraz zmieniłem mechanika i ten sprawdził że kąt w mm wynosi 0,75mm przestawił na 0,83 ale potrzebuje informacji ile trzeba ustawić. | Krótkie telepanie silnikiem jest dopuszczalne, a jak zapłon został od tego jeszcze lekko przyspieszony to ja bym nic nie ruszał.
Co do ustawienia książkowego pompy to można spróbować, ale często niejednego wyprowadza to w krzaki bo nikt nie bierze pod uwagę że te pompy są już wiekowe i mogą być już częściowo zużyte.
Zaznacz sobie dokładnie obecne ustawienie i niech mechanik spróbuje ustawić książkowo, na górze głowicy przy pierwszym wtrysku jest odlana cyferka, to jest kąt po ZZ na którym pompa ma mieć napięcie 1mm na mierniku (podziałkę kąta masz jak pisał hajmanek)
Ja stawiam że i tak powrócisz na obecne ustawienie |
|
|
|
 |
|
|