Jaki samochod wybrac . Carisma?? |
Autor |
Wiadomość |
artopoo
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Kombi Sport 2.0
Kraj/Country: Germany
|
Wysłany: 26-05-2011, 18:16 Jaki samochod wybrac . Carisma??
|
|
|
Witam.
Mam dylemat . Chce kupic samochod w miare ekonomiczny . Mam owczarka szkockiego , musi wejsc do samochodu . Czy mitsu Carisma sie nadaje?? Ew. Jakies space runnery , lub space stary? co o tym myslicie . Pozdro |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 26-05-2011, 18:48
|
|
|
artopoo napisał/a: | ...lub space stary | Ja polecam
Jeżeli pasuje Ci samochód o takim kształcie budy i takich silnikach jakie dostępne są na rynku.
Też mam psa (owczarek niemiecki) i miałem Space Stara i bardzo dobrze podróżowało się:
- tylna kanapa przesunięta do przodu
- siedzisko (to lewe 1/3) złożone
- oparcie klapnięte
i jest idealne miejsce dla psiaka
A przy tym dużo miejsca na resztę gratów. Dość nisko jest też próg bagażnika więc psu jest łatwo wskoczyć / zeskoczyć.
W Carismie .... - nie wiem jak jest ale kanapa się nie przesuwa i nie wiem jak dzielone jest oparcie i siedzisko.
Teraz w Outbacku nie jest tak różowo Tylne siedziska niestety nie składają się, składa się jedynie oparcie i nie ma tyle miejsca na wysokość co w Spejsie Praktycznie jak pies siedzi to dotyka uszami, głową sufitu i nie jest mu wygodnie
Pod tym względem lepszy był Space Star. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
artopoo
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-05-2011, 18:54
|
|
|
mi w sumie jest obojetnie w tej chwili to ma byc sam. do codziennego uzytku i na trasy.... myslalem tez nad space runnerem , ale sam nie wiem co wybrac , carisma jest ladna , a te space wozidelka do ladnych nie naleza..... jak bede wybieral silnik to tylko w benzynie , martwie sie tylko jak jest z czesciami do space runnera , bo z tego co wiem to space star bardziej popularny....
a jesli chodzi o ksztalty.... to dla mnie liczy sie bezawaryjnosc a nie tam ksztalty . space runner bedzie starszy niz star , ale czy bardziej awaryjny? |
|
|
|
 |
patriotazz
Mitsumaniak

Auto: Lancer
|
Wysłany: 26-05-2011, 19:21
|
|
|
Ja na swój pierwszy samochód wybrałem Cari i jestem zadowolonym posiadaczem od 4 lat:D |
_________________ Drużynowy Zwycięzca Mitsupiady Wawrzkowizna 2011
CARISMA 96' 1.6 GLX XII.2007- do jej końca XI 2012
GALANT 97' 2.5 V6 X. 2012
Hyundai Lantra(skończył na złomie)
Lancer:) |
|
|
|
 |
artopoo
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-05-2011, 19:48
|
|
|
a jak wyglada Carisma Hatchback pod wzgledem miejsca?? jak zlozy sie siedzenia tylnie to jest plaska podloga?? ew. da sie jakies kratki (cos alla w popularnych w PL Pandach Van.....)
pozdro |
|
|
|
 |
wojzi
Mitsumaniak

Auto: Carisma Elegance 1.8 GDI 122KM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Mar 2011 Posty: 1713 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 26-05-2011, 20:40
|
|
|
Ja dla czterech osób (dwóch dorosłych i dwójki dzieci) i psa mam właśnie Carismę i jest OK. Może pies nie taki duży, bo Cocker Spaniel angielski, no ale dwie osoby więcej - jednym słowem Cari powinna Ci się sprawdzić.
artopoo napisał/a: | a jak wyglada Carisma Hatchback pod wzgledem miejsca?? jak zlozy sie siedzenia tylnie to jest plaska podloga?? ew. da sie jakies kratki (cos alla w popularnych w PL Pandach Van.....) |
Tak podłoga jest płaska. Co do kratek nie wiem.
Aha i oparcie jest dzielone klasycznie czyli 1/3 na 2/3. |
|
|
 |
artopoo
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-05-2011, 21:01
|
|
|
a pies jezdzi w bagazniku??
wiec teraz pytanie , jaki silnik jest najlepszy -chodzi mi o bezawaryjnosc.... mam zamiar kupic model przedliftowy.. |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 26-05-2011, 22:37
|
|
|
artopoo napisał/a: | carisma jest ladna , a te space wozidelka do ladnych nie naleza..... | A widzisz, a ja uważam akurat odwrotnie
Carisma to taki .... nie obraźcie się ..... typowy dupowóz a serie Space'a są inne
Ale wybierz co się Tobie podoba. Przymierz się tylko jak piec będzie miałby wskakiwać do tej Carismy.
Silnik?
1,6 benzyna lub DID - co Ci tam bardziej pasuje. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
|
|
|
 |
wojzi
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-05-2011, 22:48
|
|
|
W bagażniku wózek i bagaże, więc pies nie. Pies z żoną z przodu.
artopoo napisał/a: | jaki silnik jest najlepszy -chodzi mi o bezawaryjnosc.... mam zamiar kupic model przedliftowy.. |
Jeśli o bezawaryjność chodzi to nie wiem, ale ponieważ masz zamiar kupować benzynę, to polecałbym Ci to co ja mam czyli 1.8 GDI - co prawda mam dopiero 2 miesiące, ale bardzo sobie chwalę. No chyba, że będziesz chciał przerabiać na gaz, to wtedy nie, bo GDI się nie przerabia - a właściwie można już próbować w nowych instalacjach, ale zapłacisz minimum 5000 złotych, a to prawie połowa auta.
I nie kupuj przedliftówki. poliftowa ładniejsza . |
|
|
 |
artopoo
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-05-2011, 22:50
|
|
|
diesla napewno nie chce . wiec bede szukal benzyny 1.6 w carismie
a co mozecie powiedziec o silniku 1.3 w space starze?? da sie tym jezdzic?
na gaz nie zamierzam przerabiac. ja szukam jakiegos w miare pakownego , w tanich pieniadzach no i oczywiscie bezawaryjnego autka . myslalem wlasnie o mitsu space,cari , mazda 626 lub nissan primiera i wlasnie nie wiem co mam wybrac.... ja bede samochod kupowal w niemczech i wole kupic starsze , ale od 1 wlasciciela i z normalnym przebiegiem..... a co do wygladu to mi jest obojetny jak autko bedzie wygladalo , ono ma jezdzic i sie nie psuc |
|
|
|
 |
sniegu
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 90 KM
Pomógł: 10 razy Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 755 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: 26-05-2011, 23:13
|
|
|
1.3 zależy czy w najbliższym czasie rodzina ma się powiększyć...
1.6 da już radę
Ja osobiście jeżdżę 1.6 Carismę tylko 2 razy wiozłem różnego rodzaju psy raz 2 kundle swoich dziadków potem swojego wyżla i autko do psiaków jest przyjazne wyciągasz półkę i pies podróżuje w bagażniku co jakiś czas wygląda z niego (liftback) bagaże też się mieszczą jeżeli psiak nie jest ruchliwy.
ogólnie i carismę i stara polecę zależy czy wolisz siedzieć wyżej czy bardziej w głębi.
[ Dodano: 26-05-2011, 23:15 ]
aha ja też myślałem że na gaz nie będę przerabiał (robię 10000 rocznie ) jednak ceny paliwa mnie dobijają i raczej będę zmuszony przerobić. |
|
|
|
 |
wojzi
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-05-2011, 23:30
|
|
|
artopoo napisał/a: | ja szukam jakiegos w miare pakownego , w tanich pieniadzach no i oczywiscie bezawaryjnego autka . myslalem wlasnie o mitsu space,cari , mazda 626 lub nissan primiera i wlasnie nie wiem co mam wybrac |
jak pakowne i bezawaryjne to Cari albo Madźka 626 - ta to ci się prędzej od rdzy rozleci niż zepsuje .
Nissana bym odpuścił, a wygląd mimo wszystko też ważny dlatego space'a też.
Jedyną przewagą 626 nad Cari jest to, że możesz sobie kupić kombi. No, ale z oczywistych względów polecam Miśka . A dla 2 osób i psa kombi ci w sumie nie potrzebne. Tak jak powiedział sniegu wyjmujesz w Cari półkę i jest OK.
A i jeszcze co prawda: de gustibus non disputandum est, ale w całym zestawieniu moim skromnym zdaniem Cari najładniejsza, a mówię to jako fan Mazdy |
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 26-05-2011, 23:34
|
|
|
wojzi napisał/a: | Tak jak powiedział sniegu wyjmujesz w Cari półkę i jest OK | Podroczę się troszkę - a co
Wyjmujesz półkę i .... i gdzie ją sobie wsadzisz
A w Spejsie masz roletę - zwijasz i po kłopocie |
 |
|
|
|
 |
wojzi
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-05-2011, 23:38
|
|
|
JCH napisał/a: | Wyjmujesz półkę i .... i gdzie ją sobie wsadzisz |
No sobie to nie, ale możesz ją wsadzić psu
Ewentualnie kładziesz ją na podłodze bagażnika. |
|
|
 |
artopoo
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-05-2011, 23:39
|
|
|
no to trzeba przyznac cari jest ladna , ale ja raczej myslalem o mazdzie 626 92-97 liftback
ogolnie to za jakis miesiac bede szukal i zobaczymy , wiadomo nie mozna sie nastawic na jeden model bo czasami mozna bubla kupic.... choc ja slyszalem zle rzeczy o cari ze niby to juz nie mitsu jest , ze strasznie awaryjne....... czyli z silnikow przedliftowych to tylko 1.6 ? 1.8 16v sobie odpuscic?? korci mnie GDI , ale czesto jezdze pod namioty na ukraine , rumunie.... a tam wiadomo jakie paliwo jest..... ile tak realnie takie carismy pala (1.6 1.8??) |
|
|
|
 |
|