Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA6A/W 2.0TD] kontrolka ciśnienia oleju
Autor Wiadomość
krishna 
Nowy Forumowicz

Auto: galant 2,0 td
Wysłany: 08-05-2012, 21:30   [EA6A/W 2.0TD] kontrolka ciśnienia oleju

Mam pytanie odnośnie kontrolki ciśnienia oleju (czerwona nie żółta) a mianowicie po dłuższej jeździe autostradą lub po mocniejszym wkręcaniu na obroty sinika ta kontrolka zaczyna świecić ale tylko gdy obroty silnika spadną do obrotów biegu jałowego (ok 900 obr/min) gdy tylko dodam troszkę gazu (ok 1100) kontrolka gaśnie. Co jest przyczyną takiego zachowania się kontrolki czy tylko jakiś czujnik czy może już pompa oleju nie domaga.

p.s tak na marginesie jak mnie się ona pierwszy raz tak zapaliła na autostradzie po wjeździe na stację benzynową to powiem gorące mnie się zrobiło i lekka panika że właśnie silnik mi się zarżnął

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-05-2012, 21:37   

Zmień czujnik ciśnienia oleju i zobacz co się będzie działo

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 08-05-2012, 22:14   

Najlepiej podjedź do jakiegoś mechanika i niech sprawdzi ciśnienie manometrem, będziesz miał pewność, czy ciśnienie jest ok.

krishna 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-05-2012, 22:21   

właśnie nie bardzo bo jestem we Francji a do Polski będę wracał na koniec maja no i pytanie czy wrócę :biggrin:
Inna sprawa że zaczął dość mocno kopcić na czarno powyżej 3000 obrotów stąd podejrzenie, że może pompa nie domaga

seczuańska gęś 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 98 sedan 2.0
Wysłany: 08-05-2012, 22:37   

wczoraj odpowiadałem na identyczny temat :)
miałem to samo u siebie silnik jak był rozgrzany to na niskich obrotach (poniżej 1000) to świeciła mi się ta kontrolka, po dodaniu gazu, obroty powyżej 1000 gasła (tyle ze mój to benzyna i nie dymił)
olej był wymieniony na świeży i zaczynałem się martwic ale kolega od którego go kupiłem i znajacy się na galach powiedział że często siadają w nim czujniki cisnienia
przejechałem tak z mrugającą kontrolką z 2000km aż wkoncu zaczęła mnie drażnik i kupiłem czujnijk za bagatela 19 zł i wymieniłem go.
Problem znikł tak więc zacznij od wymiany czujnika ciśnienia.

krishna 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-05-2012, 22:46   

oki dzięki za pomoc troszkę mnie uspokoiło

polaff 
Mitsumaniak

Auto: *
Wysłany: 11-05-2012, 07:52   

seczuańska gęś, obyś miał rację bo:
krishna napisał/a:
zaczął dość mocno kopcić na czarno powyżej 3000 obrotów

choć możliwe, że wcześniej też kopcił i nie zwróciłeś na to uwagi bo kontrolka się nie paliła :D

Odpowiedz do tematu