Stuki w przednim zawieszeniu |
Autor |
Wiadomość |
sosi1978
Nowy Forumowicz
Auto: CARISMA 1.8 GDI
|
Wysłany: 30-07-2008, 14:57 Stuki w przednim zawieszeniu
|
|
|
Witam,
Od tygodnia słyszę stuki w przednim zawieszeniu . Występują one gdy np. przejeżdżam przez próg lub jak na jakiejś nierówności zabuja mi samochodem. Jest to taki metaliczny dźwięk.
Byłem w dwóch miejscach to zdiagnozować i nikt niczego nie widzi w zawieszeniu . Zawieszenie bez zarzutów, zero luzów - a jednak coś puka.
Dodam jeszcze, że jakieś 3 tyg temu wymieniałem przekładnię i zawieszenie było sprawdzone (przy okazji został wymieniony łącznik stabilizatora). Zbieżność została ustawiona.
Stukanie pojawiło się tydzień temu.
Ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną tych stuków?
Z góry dzięki za pomoc. |
_________________ MITSUBISHI CARISMA 1.8 GDI |
|
|
|
 |
wojtec [Usunięty]
|
Wysłany: 30-07-2008, 15:48
|
|
|
Może sprawdź sprężynę czy nie pękła. |
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 30-07-2008, 16:14
|
|
|
u mnie jest to samo, tez zero luzow jezdze juz tak ze 2 miesiace te stuki wyprowadzaja mnie z rownowagi ale nikt nic nie wykryl, moja sprezyna jest ok |
|
|
|
 |
Manysh [Usunięty]
|
Wysłany: 30-07-2008, 16:23
|
|
|
jadac z Anglii do Polski gdzies w Niemczech pojawiły mi sie stuki zgrzytanie itp okazało sie ze to sworzeń wahacza , generalnie był ok ale nie wiedziec czemu wydawał jakies dziwne dzwieki po wymienie nastała cisza, sprawdzałes ?? |
|
|
|
 |
kris80
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 25 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 727 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 30-07-2008, 20:24
|
|
|
W wielu przypadkach stuki te są od górnego mocowania amorka. |
_________________ Tylko Mitsu
 |
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 30-07-2008, 20:47
|
|
|
to moze sie zdarzyc tak ze bede musial wymienic lozsyko amorka i pokrywe sprezyny? robilem to z lewej strony tyle ze objawy byly troche inne, czy samo mocowanie amorka ma gdzies wade? |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 04-08-2008, 10:10
|
|
|
Koledzy zapomnieli ze w 1 generacji cari,
amory (nawet sprawne) mialy tendencje do stukania ?
mimo ze nie wykrywano luzow w zawieszeniu |
|
|
|
 |
STRUSIU
Mitsumaniak Pomysłowy Dobromir

Auto: Ford Mondeo MK4 2.2TDCI 2011r
|
Wysłany: 04-08-2008, 12:53 Re: Stuki w przednim zawieszeniu
|
|
|
sosi1978 napisał/a: | ...(przy okazji został wymieniony łącznik stabilizatora)... |
Łącznik stabilizatora (jego dolna część) najprawdopodobniej ociera/obija się o część sanek, z powodu innej grubości połączenia kulowego łącznika.
Skręć kołami w lewo jeżeli to prawa strona stuka lub odwrotnie i poruszaj miejscem łączenia stabilizatora z łącznikiem (sprawdź odległość łącznika od sanek) powinno być min. 1 cm. |
_________________ Była Mitsubishi Carisma 1.8 GDI LS '98 sedan
Było Mondeo MK4 2.0 TDCI '08 kombi
Jest Mondeo MK4 2.2 TDCI 200KM `11 kombi
00187/KMM
Ave Gość - Witamy w świecie MITSUMANIAKÓW! |
|
|
|
 |
pawel-krol
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6
|
Wysłany: 04-08-2008, 14:44
|
|
|
Manysh napisał/a: | jadac z Anglii do Polski gdzies w Niemczech pojawiły mi sie stuki zgrzytanie itp okazało sie ze to sworzeń wahacza , generalnie był ok ale nie wiedziec czemu wydawał jakies dziwne dzwieki po wymienie nastała cisza, sprawdzałes ?? |
ja wymienilem kompletne wahacze wraz ze sworzniami i też stuka.i też jest to strasznie drażniące!!!
dodam tylko że ja u siebie usłyszałem to wlasnie po powrocie z niemiec(jechałem innym autem)więc może to po prostu nasze polskie drogi... |
|
|
|
 |
ciocia.klocia
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 SOHC
|
Wysłany: 04-08-2008, 16:26
|
|
|
U mnie jest podobna sytuacja, a podejżenie padło na tuleje stabilizaora, ciężko owe bestie wymienić ale w poniedziałek jade do warsztatu. Jak stuki ustaną dam znać |
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 04-08-2008, 21:13
|
|
|
Wymieniłem całe tylne zawieszenie, nawet w serwisie stwierdzili ewidentnie pukanie w lewym tylnym kole. Na diagnostyce zero luzów. Trafiało mnie "coś" więc zaczołem dokręcać wszystko co się dało , osłony itd. Okazało się że walił silniczek od tylnej wycieraczki ... ale zawieszenie mam zrobione... |
|
|
|
 |
Cichanos [Usunięty]
|
Wysłany: 05-08-2008, 17:15
|
|
|
Niestety, u mnie stuki nie ustąpiły ani po wymienie swożni ani po wymianie końcówek. Ogólnie, diagnozując zawieszenie przednie nie mam nawet malutkiego luzu a pukanie jest i to słyszalne od strony kierowcy. Sprawdzałem jadąc jako pasażer Nie wiem w czym jest wina ale porzuciłem juz to zmartwienie Teraz martwi mnie tylna zawiecha Ile może kosztowac generalny remoncik licząc łącznie z wymianą amorków tylnich. Słyszałem że niektóre części nie są dostępne jako zamienniki |
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 05-08-2008, 18:19
|
|
|
Tuleje wachacza wleczonego około 500 zł - potrzebna prasa
Tulejki wachaczy to koszt, u mnie, 500zł na koło - wszystkie śruby cieli i wybijali
Poduszki pod amorki dostałem tylko oryginalne (coś ok. 180zł szt)
Wpakowałem około 2000zł i nie widzę specjalnej różnicy w jeździe. (amorki mają 65 procent sprawności) |
|
|
|
 |
fonckii [Usunięty]
|
Wysłany: 08-08-2008, 04:43
|
|
|
sosi1978 Sprawdź jeszcze raz łącznik stabilizatora: ja u siebie wymieniałem, pojechałem się przejachać i radość moja sięgała do nieba, że tak cicho jest i po kilku kilometrach wjechałem na kocie łby - czar prysł - znowu puka. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 08-08-2008, 09:37
|
|
|
Bo w cari tak już jest że zawias jest głośny i tyle. Trzeba porobić co się da dla spokoju sumienia by być pewnym że hałasy są ale nie od rozwalonego zawiasu i tyle. grunt by się prowadziła jak trzeba. Można jeszcze powyklejać nadkola, bagażnik, maskę, przegrodę matami wygłuszającymi i będzie ciszej. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
|