|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Problem z odpaleniem |
Autor |
Wiadomość |
Grzeniu
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer GLXi 1.6 1993r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-02-2011, 16:47 Problem z odpaleniem
|
|
|
Witam, mam lancera GLXi 1.6 1993 r. Mam z nim dwa problemy:
1. Jakiś czas temu zaczęły się problemy z wolnymi obrotami. Kiedy silnik był zimny, wrzuciłem na luz auto gasło, gdy silnik się nagrzał lancer nie gasł, ale obroty strasznie spadały i auto się trzęsło. Podłączyłem diodę i wskazało mi błąd silniczka krokowego i teraz go przeczyszczę. Jednak większy problem jest taki:
2. Bez problemu odpalałem go czy to w lato czy na początku zimy. Problemy zaczęły się gdy temperatura spadła do około -5. Wtedy nie dało się go odpalić. Myślałem, że słaby akumulator więc odpaliłem go na hol. Jednak w następne dni też nie chciał palić, a gdy temperatury spadły poniżej -15 to i nawet na hol nie dało się go odpalić. Rozrusznik kręci, akumulator jest naładowany, paliwo jest, iskra jest więc co może być nie tak? Podejrzewam moduł zapłonowy, ale nie mam pewności. |
|
|
|
 |
tomekk
Forumowicz
Auto: lancer cbo1.6 93->98r;)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 26 Sty 2009 Posty: 450 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 06-02-2011, 21:26
|
|
|
moim zdaniem powinieneś, a na pewno nie zaszkodzi, poczyścić dolot, ustawić obroty i luz zaworowy http://mitsubishifan.webpark.pl/
naucz go wolnych obrotów, i postaraj się nie uruchamiać zbyt często auta na pych...
Grzeniu napisał/a: | iskra jest więc co może być nie tak? Podejrzewam moduł zapłonowy | jedno wyklucza drugie, ogólnie Ty go eksploatujesz i powinieneś przeczuwać, co mu może dolegać. Może filtr paliwa, a może powietrza, a może już dawno nie zmieniałeś świec/przewodów a może aparat zapłonowy źle ustawiony...
poczytaj trochę starych postów, popatrz też w dziale z coltami - w końcu mają ten sam silniczek, a tematów jest znacznie więcej
daj znać, jak coś zrobisz, pozdrawiam;) |
_________________ mój miś: http://forum.mitsumaniaki...p=621844#621844
 |
|
|
|
 |
Grzeniu
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer GLXi 1.6 1993r.
|
Wysłany: 12-02-2011, 12:39
|
|
|
Jeśli chodzi o gaśnięcie to pomogło czyszczenie silnika krokowego i reset ECU.
Co do nie odpalania na mrozie to dopiero zacznę eliminować, każdą ewentualność, ale ciężko teraz będzie to sprawdzić skoro nie ma mrozów i wszystko działa jak należy.
To, że jest iskra nie wyklucza problemu z modułem, bo iskra może być np. za słaba. Pytałem u siebie w mieście mechanika i powiedział mi, że nie ma żadnej możliwości sprawdzenia czy moduł jest sprawny. To prawda czy jednak jest sposób na sprawdzenie modułu zapłonowego? |
|
|
|
 |
tomekk
Forumowicz
Auto: lancer cbo1.6 93->98r;)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 26 Sty 2009 Posty: 450 Skąd: Suwałki
|
|
|