Poduszka Powietrzna Air Bag |
Autor |
Wiadomość |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 17-10-2010, 16:37 Poduszka Powietrzna Air Bag
|
|
|
Odłączyłem ostatnio poduszkę powietrzną kierowcy w celu ustawienia kierownicy i po ponownym zamontowaniu świeci się kontrolka poduszki. Czy ktoś wie jak zresetować poduszkę? Wiem, że np w civicu kiedyś mojej żonki wyciągnąłem bezpiecznik od poduchy i też później się paliła kontrolka-wtedy już nie pamiętam co się wtedy robiło, ale pomógł taki reset.
Czy w pajero potrzeba podłączyć się pod komputer, aby to usunąć... |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
jabol66
Forumowicz
Auto: PII 2,8 3,0 3,5
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2009 Posty: 206 Skąd: EZD zduńska wola
|
Wysłany: 20-10-2010, 20:37
|
|
|
reset komputera
odłącz kleme aku
pedał hamulca 5 razy wciśnij następnie wciśnij i przytrzymaj z 5 sekund później podłącz kleme.
Pomaga to w przypadku błędów z silnika może do poduszki też pomoże, daj znać czy pomaga. |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-10-2010, 21:15
|
|
|
poważnie, czy jaja sobie robisz? naprawdę coś daje wciskanie hamulca bez podłączonego aku...? Oczywiście sprawdzę, tylko we Wrocku jestem i dopiero w przyszłym tyg. ląduje na bazie |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
jabol66
Forumowicz
Auto: PII 2,8 3,0 3,5
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2009 Posty: 206 Skąd: EZD zduńska wola
|
Wysłany: 20-10-2010, 21:55
|
|
|
pisałem całkiem poważnie w niektórych autach pomaga (jeżeli chodzi o błędy z silnika to w większości) co do poduiszki nigdy nie sprawdzałem jeszcze |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-01-2011, 10:25
|
|
|
Byłem dziś u kolegi na warsztacie niestety swoim komputerem nie wychwytywał żadnych błędów...może zbyt prosty...czy ma ktoś jeszcze jakieś pomysły |
 |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Pomógł: 31 razy Dołączył: 18 Lis 2010 Posty: 814 Skąd: Szepietowo/Hamburg
|
Wysłany: 22-01-2011, 12:20
|
|
|
operacje z poduszkami tylko na odpiętym aku
niech postoi noc bez klemy
w większości aut układ ma samodiagnozę i sam się resetuje
moze coś przerwałeś, wrażliwe szczególnie są taśmy od airbag |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-01-2011, 16:15
|
|
|
myślę że nic nie przerwałem...operacja była przeprowadzona b. delikatnie. Ładowałem ostatnio aku,a w związku z tym że pajero używam tylko do zabawy więc stał z tydzień bez aku...i nic... |
 |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Pomógł: 31 razy Dołączył: 18 Lis 2010 Posty: 814 Skąd: Szepietowo/Hamburg
|
|
|
|
 |
karlos77
Forumowicz

Auto: PAJERO V20 3.0 24V 181KM
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Lut 2010 Posty: 50 Skąd: ustanów
|
Wysłany: 22-01-2011, 21:28
|
|
|
mam podobny problem z poduszką. kupiłem niedawno miśka i kontrolka poduszki się świeci. facet powiedział że stał przez miesiąc bez aku i jak włożył to się zaświeciła. może już wiecie jak to zresetować, a może sterownik walnięty ? |
|
|
|
 |
rico.1
Forumowicz
Auto: Pajero II 2.5TD
Pomógł: 33 razy Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 480 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 25-01-2011, 23:46
|
|
|
karlos77 napisał/a: | facet powiedział że | a prawda bywa różna
Jak SRS zapisał błąd to sam się nie skasuje (za wyjątkiem kilku drobnych błędów), tu niestety trzeba podpiąć Miśka pod dobry kabelek i zczytać co tam siedzi - przynajmniej przyspieszy to poszukiwania
A jak wyskoczą za duże koszty naprawy to olać temat, bo i tak mija już termin ważności poduszki/-ek, więc po co utrzymywać takie niewypały |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-01-2011, 08:01
|
|
|
rico.1 napisał/a: | bo i tak mija już termin ważności poduszki/-ek, więc po co utrzymywać takie niewypały | właśnie o tym myślałem...
rico.1 napisał/a: | tu niestety trzeba podpiąć Miśka pod dobry kabelek | co to znaczy dobry kabelek |
 |
|
|
|
 |
karlos77
Forumowicz

Auto: PAJERO V20 3.0 24V 181KM
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Lut 2010 Posty: 50 Skąd: ustanów
|
Wysłany: 26-01-2011, 09:04
|
|
|
rico.1 napisał/a: | karlos77 napisał/a: | facet powiedział że | a prawda bywa różna
Jak SRS zapisał błąd to sam się nie skasuje (za wyjątkiem kilku drobnych błędów), tu niestety trzeba podpiąć Miśka pod dobry kabelek i zczytać co tam siedzi - przynajmniej przyspieszy to poszukiwania
A jak wyskoczą za duże koszty naprawy to olać temat, bo i tak mija już termin ważności poduszki/-ek, więc po co utrzymywać takie niewypały |
Serdeczne dzięki też tak myślałem żeby wyjąć żarówki z deski i olać temat ale myślałem że może jest jakiś prosty sposób na kasowanie błędu. |
|
|
|
 |
rico.1
Forumowicz
Auto: Pajero II 2.5TD
Pomógł: 33 razy Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 480 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 26-01-2011, 09:34
|
|
|
gołąb napisał/a: | co to znaczy dobry kabelek |
diagnostyczny - już to robiłeś u kolegi, ale spróbuj jeszcze jakimś innym programem, bo sporo z nich jest niedokładnych |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-01-2011, 16:42
|
|
|
właśnie ten taki był....komputer nie widział żadnych błędów, a lampka jak świeciła tak świeci |
 |
|
|
|
 |
|