Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2G 95-99] Włamanie do auta...co teraz z zamkiem?
Autor Wiadomość
dariogbull 
Nowy Forumowicz

Auto: Eclipse 1998r. GS
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 21-01-2011, 20:02   [2G 95-99] Włamanie do auta...co teraz z zamkiem?

Witam.
Kilka dni temu włamano się do mojego Eclipse'a 1998r. :cry: skradziono radio... Na szczęście nie wybito żadnej z szyb. Dobrali sie do zamka od strony kierowcy. Wbili go że można teraz wsadzić w tą dziurę kawałek palca... Zamek centralny na szczęście działa i samochód jest zamknięty. Ale co dalej? trzeba to jakoś naprawić... miał może ktoś taką sytuacje? Szukałem już na allegro i w paru punktach wkładki ale nigdzie nic nie ma do tego modelu :cry: może są jakieś zamienniki?
Proszę o pomoc.

kafar_1989 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Eclipse 1G
Wysłany: 21-01-2011, 20:34   

pisz na forum temat znany i ciezkodostepny sadze ze czeka Cie cala klamka

kicek86 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Eclipse 97'
Wysłany: 22-01-2011, 09:03   

miałem identyczną sytuację. Pewnie tak jak u mnie wyłamał Ci się element trzymający cylinderek. Ja zdemontowałem całą klamkę i oddałem do spawacza plastiku. Naprawili i jest OK. Pytanie jest, czy masz wszystkie części wyłamane i czy da się posklejać tak, żeby trzymało. Spróbuj zdemontować klamkę, zaklej dziurę taśmą klejącą czy czymś zabezpiecz i oddaj element do pospawania. Aha, koszt naprawy nie powinien wynieść zbyt dużo. Tak z 10-20 zł to max. Nie baw się samemu w klejenie, bo albo trzeba to zrobić na gorąco, albo specjalistycznym klejem.

dariogbull 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-01-2011, 09:40   

jutro będę miał kabel do aparatu to wstawie fotke jak to wygląda. klamka nie jest uszkodzona tylko wygląda to jakby ktoś zamek wbił do środka;/

kamil4711 
Forumowicz

Auto: Eclipse 2G 95r. 420a N/A
Wysłany: 22-01-2011, 10:04   

Kup używaną albo nową klamkę i będziesz miał spokój , moja była klejona ale niestety nie wytrzymała , a nagimnastykowałem się żeby ją włożyć i wolał bym jeszcze raz jej nie wkładać .

kicek86 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-01-2011, 10:11   

no wiem co się stało, cylinderek do środka Ci wepchnęli i przy okazji wyłamali mocowanie. Musisz całą klamkę zdemontować, żeby coś z tym zrobić. Ja po tym jak 3 razy zdemontowałem i zamontowałem klamkę to doszedłem do dość niezłej wprawy w tym :D od razu Ci mówię, dojście tam jest fatalne :/

dariogbull 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-01-2011, 10:31   

eh no to roboty troche będzie xD w miśkach ogólnie dojść do czegoś to trzeba sie nagimnastykować xD
kicek86 mógłbyś mi napisać jak to zrobić? :biggrin:

kicek86 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-01-2011, 21:10   

no jasne :) ściągasz obudowę z drzwi i odklejasz sobie folię (o ile masz). Sama klamka jest przymocowana o ile się nie mylę na dwie śruby. Pierwsza najłatwiejszy dostęp, to jest przy zamku (tam gdzie się zatrzaskują drzwi, cały mechanizm, jak masz zewnętrzną oraz wewnętrzną stronę drzwi to dojście jest od boku :P ) na wysokości właśnie klamki masz do odkręcenia śrubkę. Druga znajduje się tuż nad cylinderkiem (tym otworem gdzie jak wspomniałeś można palca włożyć) ale już od strony wewnętrznej. Dostęp tam jest bardzo trudny. Ja to miałem taki sposób, że ledwo włożyłem tam klucz płaski i tyle, żeby jakoś poluzować tą śrubę, a następnie wkładałem rękę tam głęboko i dwoma palcami odkręcałem powoli. Jest to ciężka i żmudna praca, a nawet trochę ręka bolała od wciskania jej tam, ale trzeba to jakoś zrobić. Banalny dostęp byłby gdybyś zdemontował szybę, bo wtedy tylko klucz nasadowy wkładasz w specjalny otwór i odkręcasz :) ale tutaj niestety po drodze jest szyba :( Na pewno przygotuj się na to, że nie będzie to 5 minut roboty, tylko sobie z góry 2h zarezerwuj, żebyś to na spokojnie zrobił. Ogólnie możesz zdemontować mechanizm zamka (na 3 śrubach jest), żeby nie blokował w środku niczego. Jak zajrzysz do środka, to powinieneś szybko podłapać co tam się dzieje :)

dariogbull 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-01-2011, 23:27   

oo wielkie dzięki :D jak skończy mi sie zapieprz dotyczący sesji to od razu biore się do roboty :mrgreen:

Odpowiedz do tematu