[1G 90-94] Ile za naprawę? |
Autor |
Wiadomość |
reloop7
Forumowicz
Auto: galant
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Lis 2010 Posty: 60 Skąd: Bielany/Wrocław
|
Wysłany: 11-01-2011, 16:37 [1G 90-94] Ile za naprawę?
|
|
|
Witam. Miałem dziś bliskie spotkanie swoja eclipsą z pewna panią i jej matizem. Chciałbym się zorientować ile trzeba było by wydać żeby była we wcześniejszym stanie? Poskładać sam sobie poskładam ale z malowaniem już niestety nie dam sobie rady
http://www.fotosik.pl/pok...d1a29d418b.html
http://www.fotosik.pl/pok...68f86d5177.html
Z góry od razu wszystkim dziękuję za odpowiedzi |
Ostatnio zmieniony przez zenek_bb 14-01-2011, 07:10, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
lombard
Forumowicz JESTEM HARDCOREM !!!
Auto: ECLIPSE 1G 2,0 92r(BEZ TURBO)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Sie 2009 Posty: 266 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 11-01-2011, 19:09
|
|
|
Powiem ci co ja bym zrobił na twoim miejscu :
1.Nie baw się w malowanie elementów tylko szukaj części blacharskich w twoim kolorze - czarnych 1g jest naprawdę sporo .
Ceny ok . błotnik 80 zł (czarny nie wymagający malowania), zderzak koło 100 zł (nie wymagający malowania ) bynajmniej jak sprzedawałem swojego pierwszego eclipsa na części takie były ceny.
2.Wymiana zderzaka i błotnika to sprawy nieskomplikowane i można je spokojne wykonać samemu
a)-Zderzak to 8 głównych śrub + kilka mniejszych w plastikowych elementach nadkoli i plastikowych osłon . ok 1godz pracy .
b)-błotnik to kilka śrub pod maską i przy kierunkowskazie głównym + kilka mniejszych w plastikowych elementach nadkoli + 2 pod plastikową osłoną progu.
3.Co do lamp i kierunkowskazów to opcje masz 2 tzn :
1a).Kupić nowe zamienniki lamp pozycyjnych z wersji USA i po małych modyfikacjach podejdą bez problemu do wersji euro , tyle że musisz wymienić komplet bo odbiegają nieco wyglądem od lamp oryginalnych (moim zdaniem są ładniejsze ) cena kompletu 2szt. ok 130 zł i masz ładne eleganckie i nowe.No i można zrobić sleeping eyes i śmigać z zamkniętymi lampami ale to temat do innego działu .
1b)Kupić komplet nowych zamienników kierunkowskazów z wersji USA i też po małych modyfikacjach podejdą bez problemu do wersji euro , tyle że musisz wymienić komplet bo odbiegają nieco wyglądem od kierunkowskazów oryginalnych (moim zdaniem też ładniejsze po wyjęciu pomarańczowego odbłyśnika z wnętrza) cena kompletu 2szt. ok 110 i masz ładne eleganckie i nowe.(Masz do wyboru nawet 2 rodzaje kierunkowskazów - całe białe - droższe ok 200 zł komplet i takie z pomarańczowym odbłyśnikiem ok 120 zł za komplet i możesz je przerobić na całe białe -wybór należy do ciebie ).Wymiana lamp i kierunkowskazów to ok 1 godz pracy.
2.Możesz też kupić oryginalną lampę pozycyjną i kierunkowskaz ale ich ceny często są tak wysokie że taniej kupić komplet zamienników niż jedną używaną lampę.
Jak będziesz robił sam to myślę że zamkniesz wydatki w kwocie nie większej niż max .ok 500 zł z przesyłkami itp.
Lampy kupisz np. tu : http://allegro.pl/lampa-p...1373904101.html
Kierunkowskazy np. tu : http://allegro.pl/kierunk...1393871573.html
Mowa oczywiście o rzeczach które widać na zdjęciach ... |
|
|
|
 |
reloop7
Forumowicz
|
Wysłany: 11-01-2011, 22:42
|
|
|
1) No tutaj masz kolego racje i faktycznie jesli zawołac maja ode mnie 200 zł za malowanie jednego elementu to ja dziekuje im bardzo
2) Z tym sobie poradze takze pozostaje mi tylko szukac i zamawiac
Ten zaminniki sa fajniejsze i bardziej mi przypadaja do gustu ale najpierw załoze na sztuka wszytsko aby przejezdzic ten okres 3-4 tys bo wczesniej odszkodowanie napewno mi nie wypłaca ;P Ale jak juz wypłaca to wtedy od razu zamawiam ten co mi zaproponowałes Bedzie dobrze
A raczej co wiecej chyba nie wyjdzie ;P
Dzieki raz jeszcze za rady |
|
|
|
 |
barteski
Forumowicz
Auto: 1G TURBO 1G N/A
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lis 2009 Posty: 264 Skąd: okolice WROCŁAWA
|
Wysłany: 11-01-2011, 23:59
|
|
|
ja osoboscie bym to prysną czarnym matem przejezdził do wiosny miedzy czasie dokładnie tak jak LOMBARD napisał upolowal czesci w kolorze . to drasniecie puk pyk rozebrał jak niema wiekszych strat zakładasz dobre graty i lala zero jakis blacharzy lakierników |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Pomógł: 33 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 975 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 12-01-2011, 02:18
|
|
|
albo mi się wydaje albo kolega już ma pozycyjne z USA znaczy przezroczyste na szerokości lamp mijania, jeżeli tak to klubowicz "bolek" ma jedną (lewą) taką lampę, a ma zamiar kupić komplet więc ta co ma teraz mu jest raczej zbędna, wtedy kupisz od niego lewą tą co masz uszkodzoną, kierunkowskazy kup nowe (nie znam nikogo kto ma)
widzę że fela oberwała, sprawdził bym końcówkę drążka i sworzeń zwrotniczy czy ich nie wybiło, jeżeli po uderzeniu kierownica podczas jazdy na wprost ma inną pozycję niż miała trzeba poprawić mocowanie amortyzatora ze zwrotnicą bo oryginalnie jest tam luz i przy tego typu uderzeniach lubi się to łączenie przestawić, wtedy zmienia się zbieżność oraz kąt pochylenia koła, warto oba mieć tak samo ustawione a potem zbieżność, mówię bo miałem to samo, montowałem amortyzatory tak żeby nie przestawiły się od siły działającej z dołu na koło (dziura) a kiedy na lekko skręconych kołach miałem poślizg i uderzyłem kołem w krawężnik przestawiło mi to łączenie i zbieżność, wystarczyło podnieść koło pod wahacz, popuścić 2 śruby na amortyzatorze i się ustawiło jak ma być (zbieżność była już ok bo była ustawiana wcześniej) |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
<-Kliknij, pooglądaj : )
Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...
Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
reloop7
Forumowicz
|
Wysłany: 13-01-2011, 16:04
|
|
|
Niestety nie mam pozycyjnych USA są zabudowane w środku i nie ma miejsca gdzie puszczają światła
Właśnie zawieszenie tez trochę ucierpiała, drążek poszedł i wahacz.
Może nawet zderzaka nie będę kupował bo jest tylko trochę przerysowany i nie rzuca się bardzo w oczy Zresztą to wszystko zależy od tego na ile mi rzeczoznawca wyceni, może z 1500 zł dostane Dobrze byłoby bo trzeba w amortyzacje zainwestoważ i nabyć kayaby excel-g ;p |
|
|
|
 |
barteski
Forumowicz
Auto: 1G TURBO 1G N/A
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lis 2009 Posty: 264 Skąd: okolice WROCŁAWA
|
Wysłany: 13-01-2011, 19:55
|
|
|
obstawiam 2 razy tyle jak dostało zawieszenie starczy na kayaby |
|
|
|
 |
reloop7
Forumowicz
|
Wysłany: 13-01-2011, 22:26
|
|
|
No to jakby tyle dostał to normalnie wszystko na auto bym wydał ;P Wszystko i bym nie załował! Wogole jak przyjedzie i wyceniu to napisze na ile wyliczył |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 14-01-2011, 07:07
|
|
|
usmaruj amorek oliwą i powiedz rzeczoznawcy że coś ci tam cieknie od wypadku nie znasz się ale tak wcześniej nie było, ja tak zrobiłem (jak mi gościu zeszłej zimy wjechał w bok) i dostałem extra kaske na niby nowy komplet przód bo rzeczoznawca wiedział że nie można wymienić jednej sztuki tylko parami, miałem prawie nowe excele-g na przód i tył oczywiście nic im się nie stało na szczęście, tylko oliwą usmarowałem od podstawy sprężyny w dół tego gdzie dostałem w koło |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
reloop7
Forumowicz
|
Wysłany: 14-01-2011, 23:52
|
|
|
Ooo ;D Dobry pomysł ;D Dzięki Zenek_bb
Jeszcze wpadłem na pomysł ze wypuszcze powietrze z opony przed przyjazdem jego i powiem ze sie najprawdopodobnie przebiła ;P Moze łyknie |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 15-01-2011, 10:03
|
|
|
a żebyś wiedział, tylko musi być jakieś uszkodzenie najlepiej, ja miałem lekko przyciętą z boku, to też dostałem kasę za 2 nowe, bo akurat nówki zimówki kupiłem wtedy |
|
|
|
 |
reloop7
Forumowicz
|
Wysłany: 23-01-2011, 16:32
|
|
|
No i był rzeczoznawca w piatek wycenił wartosc rynkowa pojazdu na 8700 zł a koszt naprawy wycenił na 3100 zł Takze dobrze, czekam na pieniadze i bedzie robiona eclipse na cacy |
|
|
|
 |
lombard
Forumowicz JESTEM HARDCOREM !!!
Auto: ECLIPSE 1G 2,0 92r(BEZ TURBO)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Sie 2009 Posty: 266 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 23-01-2011, 16:48
|
|
|
3100 zł - Elegancko . |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 23-01-2011, 19:08
|
|
|
amorki ile Ci policzył? 1% dla mnie za pomysł (chciałem 50% ale co mi tam, niech stracę ;p) |
|
|
|
 |
reloop7
Forumowicz
|
Wysłany: 23-01-2011, 22:48
|
|
|
hahha ;P Nie no z amorkiem akurat nie kombinowąłem nic ;P Nawet nie trzeba bylo Ale powietrze spusciłem i tylko dialog był:
Rz- Co z oponka sie stało ze powietrza nie ma?
Ja- Nie wiem, po wypadku zeszlo, potem napompowałem i po krótkim czasie znowu zeszło.
rz- aha. Dobrze. |
|
|
|
 |
|