Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
czerwona łajba
Autor Wiadomość
Fragu 
Mitsumaniak
Łukasz

Auto: jest
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-10-2010, 14:45   czerwona łajba

Po prawie miesiącu poszukiwań czegoś do dojeżdżania do pracy - wybór padł na pełnoletniego Opla. Vectra A 1.8 z wtryskiem jednopunktowym - 90KM. Auto przyjechało do Polski w 2004 roku, od tego czasu w rękach jednej osoby, która zaraz po sprowadzeniu założyła LPG. Tak jeździła, jeździła aż Vectra zgniła :D Progi, nadkola, drzwi pasażera.

Ja samochód zakupiłem od handlarzyny, który odkupił pewnie za grosze od właściciela, zrobił progi, nadkola, drzwi + wypolerował całe auto. Wygląda fajnie, ile to "zrobienie" wytrzyma - nie wiem, ale jakoś się tym nie martwię.

Ku mojemu zaskoczeniu Vectra ma zawieszenie i hamulce w świetnym stanie! Silnik..pracuje, olej ma :P Muszę dać pospawać wydech bo pierdzi.
Jeździ się bardzo wygodnie, miejsca sporo, wnętrze bardzo zadbane. Buja jak na oceanie, ale silnik i skrzynia nie skłaniają do szybkiej jazdy więc się wygodnie toczę....Właśnie...skrzynia. Największa niewiadoma w tym aucie. Jest to automat, 4 biegowy. Z trybem zimowym i "sport".

Jest to moje pierwsze auto z automatem, jeździ się fajnie. Co rano jest z nią jakiś problem, bo po odpaleniu miga kontrolka "sport" i auto jedzie jakby na jednym biegu (3?). Po chwili, gdy silnik się rozgrzeje i odpalę ponownie wszystko jest w porządku. Co ciekawe w ciągu dnia samochód może być zimny, po odpaleniu nic takiego się nie dzieje - czary - na razie będę tak jeździł.

Mam nadzieję, że samochód wytrzyma przynajmniej do jesieni przyszłego roku :D Jedyne na co troszeczkę narzekam to spalanie: póki co 9-11 l/100. Jeszcze żeby zawsze było te 9 :wink:

Zdjęcia wrzucę przy okazji...jak zmrużyć oczy, tak z daleka i trochę przekręcić głowę to bum cyk jak ferrari :D

FIESTA ST150

j-rules 
Mitsumaniak
devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Wysłany: 11-10-2010, 16:16   

jesli mowisz o spalaniu na gazie to 1.8 z automatem chyba mniej nie moze palic? No bo chyba sekwencji tam nie ma? jak na 2gen to spalanie calkiem spoko.

Wrzuc foty, pierwsze ferrari na forum, kazdy chce obadac :D
A reszta sie nie liczy, liczy sie przyjemnosc z jazdy :P :P

gigant87 
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Wysłany: 11-10-2010, 18:18   

Olej w skrzyni wymieniony?
Tam jest jakiś komputer sterujący skrzynią? Jak tak to spróbuj zrestartować odpinając klemę. Najlepiej jednak spytać na forum Opla :)

Obecnie: F34

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 11-10-2010, 19:35   

Fragu napisał/a:
Co rano jest z nią jakiś problem, bo po odpaleniu miga kontrolka "sport" i auto jedzie jakby na jednym biegu (3?). Po chwili, gdy silnik się rozgrzeje i odpalę ponownie wszystko jest w porządku. Co ciekawe w ciągu dnia samochód może być zimny, po odpaleniu nic takiego się nie dzieje - czary - na razie będę tak jeździł.
A ty z rana masz zawsze 100% siły :D ?

Fragu 
Mitsumaniak
Łukasz

Wysłany: 12-10-2010, 08:56   

londolut, :D :D :D zależy co było dzień wcześniej :P

gigant87, Olej nie wymieniany, pewnie od X lat. Jak odpalę na P - jest ok. Po przesunięciu na R lub D zaczyna mrygać [edit] :D

j-rules, No spalanie takie tragiczne niby nie jest, w końcu silnik nowinkami nie świeci, instalacja stara - prosta..i jeszcze ten automat 8)

Foty może dzisiaj wrzucę..tylko pamiętajcie, mrużymy oczy ! :D

FIESTA ST150
Ostatnio zmieniony przez londolut 12-10-2010, 09:13, w całości zmieniany 1 raz  

fj_mike 
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Wysłany: 12-10-2010, 20:32   

Fragu, z bratem też mamy do jeżdżenia "do pracy" w Norwegii Vectre A z silnikiem 2,0 115km. Strasznie kocha się w rudej :D
Czekam na jakieś foto "łajby" :wink:

Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły
by Owczar

Fragu 
Mitsumaniak
Łukasz

Wysłany: 13-10-2010, 13:26   

Jutro płynę łajbą na wymianę środkowego wydechu + gumowe mocowania + coś tam jeszcze. W sumie 220zł wiec tanio:)

Dzisiaj pobawię się z podkładem antykorozyjnym i nadkolami. Wypaciam je od środka, a wszędzie gdzie nie da rady dojść pędzlem popsikam preparatem do konserwacji profili zamkniętych.

Kupiłem antenkę samochodową z kablem za 7zł, muszę ją założyć zamiast starej, wyrwanej, bo bez radia lipnie się jeździ. Swoją drogą audio bardzo fajnie gra. Seryjne 8 głośników :shock:

Na dniach będzie wymiana oleju, pewnie jakiś półsyntetyk poleci.

Dzisiaj ładnie, jeśli umyję, to będą zdjęcia 8)

FIESTA ST150

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 13-10-2010, 20:33   

fj_mike napisał/a:
z bratem też mamy do jeżdżenia "do pracy" w Norwegii Vectre A z silnikiem 2,0 115km. Strasznie kocha się w rudej
Tak jak EA? :D

fj_mike 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-10-2010, 20:36   

Cytat:
Tak jak EA?

Mój misiek w porównaniu do naszej Vectry to wzór ochrony antykorozyjnej :D :D :D

Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły
by Owczar

Ulf 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '00 Comfort
Wysłany: 20-10-2010, 19:25   

a gdzie obiecane foto ? :)
na spot jak będzie to i tak są marne szanse, żebym dojechał :evil:

Fragu 
Mitsumaniak
Łukasz

Wysłany: 26-10-2010, 18:38   

Ostatnio dolałem płynu do chłodnicy, bo zbiorniczek świecił pustkami. Za kilka dni wymiana oleju i filtra powietrza.
Po przejechaniu jakiś 3000km zauważyłem, że ubyło jakieś 0,3l oleju. Zobaczymy jak będzie po wymianie. Nie wiem czym zalać...półsyntetykiem czy mineralnym :?:

Kolejna obserwacja to spalanie. W około 400km trasie + jazda po mieście 100km wyszło 9l gazu. Przyznam, że taki wynik mi się podoba.
Jednak w trybie, w którym jeżdżę częściej spalanie wacha się między 11, a 12 litrów.
Póki co Vectra spisuje się bardzo dobrze. Odpala super, przyspiesza..no powiedzmy, że przyspiesza :P ..hamuje bardzo dobrze, zawiecha chodzi ciuchutko.

Z minusów to co rano mrygająca lampka..i dosyć słabe grzanie. Leci raczej letnie powietrze :?

Acha, no i wymieniłem wydech środkowy, jak się okazało do automatu jest inny tłumik...nie wiedziałem o tym :roll: Teraz nie ma pierdzenia takiego jak było, zapadła cisza. :D

obiecane zdjęcia :wink:

FIESTA ST150
Ostatnio zmieniony przez londolut 26-10-2010, 19:49, w całości zmieniany 1 raz  

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 26-10-2010, 19:38   

Fragu, lej pólsyntetyk, Olej GM pólsyntetyczny jest niewiele droższy od minerała ;-)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

fj_mike 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-10-2010, 19:41   

Fragu, nieźle wygląda ta twoja łajba

by Owczar

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 26-10-2010, 19:52   

fj_mike napisał/a:
Fragu, nieźle wygląda ta twoja łajba
Napewno lepiej od Twojej :D Sorry.

Fragu 
Mitsumaniak
Łukasz

Wysłany: 26-10-2010, 20:08   

robertdg, oki, zaleje półsyntetykiem.

fj_mike, no wygląda całkiem..jak na Vectre. Zdaje sobie sprawę, że to jest takie podpicowanie na sprzedarz i pewnie po zimie ruda wylezie. Ale co tam.

Mi się najbardziej podoba wnętrze...i welurowa tapicerka, wg mnie jest świetna :wink:

Acha, chcę kupić sobie dojazdówkę, bo ten zapas to 195/60/R14...jest oooogggrooomny.

FIESTA ST150

Odpowiedz do tematu