czerwona łajba |
Autor |
Wiadomość |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

Auto: jest
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 50 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 6077 Skąd: okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 11-10-2010, 14:45 czerwona łajba
|
|
|
Po prawie miesiącu poszukiwań czegoś do dojeżdżania do pracy - wybór padł na pełnoletniego Opla. Vectra A 1.8 z wtryskiem jednopunktowym - 90KM. Auto przyjechało do Polski w 2004 roku, od tego czasu w rękach jednej osoby, która zaraz po sprowadzeniu założyła LPG. Tak jeździła, jeździła aż Vectra zgniła Progi, nadkola, drzwi pasażera.
Ja samochód zakupiłem od handlarzyny, który odkupił pewnie za grosze od właściciela, zrobił progi, nadkola, drzwi + wypolerował całe auto. Wygląda fajnie, ile to "zrobienie" wytrzyma - nie wiem, ale jakoś się tym nie martwię.
Ku mojemu zaskoczeniu Vectra ma zawieszenie i hamulce w świetnym stanie! Silnik..pracuje, olej ma Muszę dać pospawać wydech bo pierdzi.
Jeździ się bardzo wygodnie, miejsca sporo, wnętrze bardzo zadbane. Buja jak na oceanie, ale silnik i skrzynia nie skłaniają do szybkiej jazdy więc się wygodnie toczę....Właśnie...skrzynia. Największa niewiadoma w tym aucie. Jest to automat, 4 biegowy. Z trybem zimowym i "sport".
Jest to moje pierwsze auto z automatem, jeździ się fajnie. Co rano jest z nią jakiś problem, bo po odpaleniu miga kontrolka "sport" i auto jedzie jakby na jednym biegu (3?). Po chwili, gdy silnik się rozgrzeje i odpalę ponownie wszystko jest w porządku. Co ciekawe w ciągu dnia samochód może być zimny, po odpaleniu nic takiego się nie dzieje - czary - na razie będę tak jeździł.
Mam nadzieję, że samochód wytrzyma przynajmniej do jesieni przyszłego roku Jedyne na co troszeczkę narzekam to spalanie: póki co 9-11 l/100. Jeszcze żeby zawsze było te 9
Zdjęcia wrzucę przy okazji...jak zmrużyć oczy, tak z daleka i trochę przekręcić głowę to bum cyk jak ferrari |
_________________ Zdania są jak tyłek - podzielone.
|
 |
j-rules
Mitsumaniak devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 1422 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 11-10-2010, 16:16
|
|
|
jesli mowisz o spalaniu na gazie to 1.8 z automatem chyba mniej nie moze palic? No bo chyba sekwencji tam nie ma? jak na 2gen to spalanie calkiem spoko.
Wrzuc foty, pierwsze ferrari na forum, kazdy chce obadac
A reszta sie nie liczy, liczy sie przyjemnosc z jazdy :P |
_________________ Najpierw ty popracujesz a ja odpoczne, pozniej na odwrót, ja odpoczne a ty popracujesz
 |
|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Pomógł: 14 razy Dołączył: 15 Gru 2005 Posty: 1877 Skąd: OOL & DW
|
Wysłany: 11-10-2010, 18:18
|
|
|
Olej w skrzyni wymieniony?
Tam jest jakiś komputer sterujący skrzynią? Jak tak to spróbuj zrestartować odpinając klemę. Najlepiej jednak spytać na forum Opla |
_________________ Była:Mitsubishi Carisma '96 1.6 automat HTB
Obecnie: F34 |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 11-10-2010, 19:35
|
|
|
Fragu napisał/a: | Co rano jest z nią jakiś problem, bo po odpaleniu miga kontrolka "sport" i auto jedzie jakby na jednym biegu (3?). Po chwili, gdy silnik się rozgrzeje i odpalę ponownie wszystko jest w porządku. Co ciekawe w ciągu dnia samochód może być zimny, po odpaleniu nic takiego się nie dzieje - czary - na razie będę tak jeździł.
| A ty z rana masz zawsze 100% siły ? |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

|
Wysłany: 12-10-2010, 08:56
|
|
|
londolut, zależy co było dzień wcześniej
gigant87, Olej nie wymieniany, pewnie od X lat. Jak odpalę na P - jest ok. Po przesunięciu na R lub D zaczyna mrygać [edit]
j-rules, No spalanie takie tragiczne niby nie jest, w końcu silnik nowinkami nie świeci, instalacja stara - prosta..i jeszcze ten automat
Foty może dzisiaj wrzucę..tylko pamiętajcie, mrużymy oczy ! |
Ostatnio zmieniony przez londolut 12-10-2010, 09:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 6516 Skąd: Gdynia/Aagotnes
|
Wysłany: 12-10-2010, 20:32
|
|
|
Fragu, z bratem też mamy do jeżdżenia "do pracy" w Norwegii Vectre A z silnikiem 2,0 115km. Strasznie kocha się w rudej
Czekam na jakieś foto "łajby" |
_________________ Gość zobacz moje miśki - EA5A '98 i EA2W '02 by fj_mike
Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły by Owczar
 |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

|
Wysłany: 13-10-2010, 13:26
|
|
|
Jutro płynę łajbą na wymianę środkowego wydechu + gumowe mocowania + coś tam jeszcze. W sumie 220zł wiec tanio:)
Dzisiaj pobawię się z podkładem antykorozyjnym i nadkolami. Wypaciam je od środka, a wszędzie gdzie nie da rady dojść pędzlem popsikam preparatem do konserwacji profili zamkniętych.
Kupiłem antenkę samochodową z kablem za 7zł, muszę ją założyć zamiast starej, wyrwanej, bo bez radia lipnie się jeździ. Swoją drogą audio bardzo fajnie gra. Seryjne 8 głośników
Na dniach będzie wymiana oleju, pewnie jakiś półsyntetyk poleci.
Dzisiaj ładnie, jeśli umyję, to będą zdjęcia |
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 13-10-2010, 20:33
|
|
|
fj_mike napisał/a: | z bratem też mamy do jeżdżenia "do pracy" w Norwegii Vectre A z silnikiem 2,0 115km. Strasznie kocha się w rudej | Tak jak EA? |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-10-2010, 20:36
|
|
|
Mój misiek w porównaniu do naszej Vectry to wzór ochrony antykorozyjnej |
Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły by Owczar
 |
|
|
|
 |
Ulf
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '00 Comfort
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Maj 2009 Posty: 63 Skąd: To-ruń
|
Wysłany: 20-10-2010, 19:25
|
|
|
a gdzie obiecane foto ?
na spot jak będzie to i tak są marne szanse, żebym dojechał |
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

|
Wysłany: 26-10-2010, 18:38
|
|
|
Ostatnio dolałem płynu do chłodnicy, bo zbiorniczek świecił pustkami. Za kilka dni wymiana oleju i filtra powietrza.
Po przejechaniu jakiś 3000km zauważyłem, że ubyło jakieś 0,3l oleju. Zobaczymy jak będzie po wymianie. Nie wiem czym zalać...półsyntetykiem czy mineralnym
Kolejna obserwacja to spalanie. W około 400km trasie + jazda po mieście 100km wyszło 9l gazu. Przyznam, że taki wynik mi się podoba.
Jednak w trybie, w którym jeżdżę częściej spalanie wacha się między 11, a 12 litrów.
Póki co Vectra spisuje się bardzo dobrze. Odpala super, przyspiesza..no powiedzmy, że przyspiesza ..hamuje bardzo dobrze, zawiecha chodzi ciuchutko.
Z minusów to co rano mrygająca lampka..i dosyć słabe grzanie. Leci raczej letnie powietrze
Acha, no i wymieniłem wydech środkowy, jak się okazało do automatu jest inny tłumik...nie wiedziałem o tym Teraz nie ma pierdzenia takiego jak było, zapadła cisza.
obiecane zdjęcia
 |
Ostatnio zmieniony przez londolut 26-10-2010, 19:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 26-10-2010, 19:38
|
|
|
Fragu, lej pólsyntetyk, Olej GM pólsyntetyczny jest niewiele droższy od minerała |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-10-2010, 19:41
|
|
|
Fragu, nieźle wygląda ta twoja łajba |
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 26-10-2010, 19:52
|
|
|
fj_mike napisał/a: | Fragu, nieźle wygląda ta twoja łajba | Napewno lepiej od Twojej Sorry. |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

|
Wysłany: 26-10-2010, 20:08
|
|
|
robertdg, oki, zaleje półsyntetykiem.
fj_mike, no wygląda całkiem..jak na Vectre. Zdaje sobie sprawę, że to jest takie podpicowanie na sprzedarz i pewnie po zimie ruda wylezie. Ale co tam.
Mi się najbardziej podoba wnętrze...i welurowa tapicerka, wg mnie jest świetna
Acha, chcę kupić sobie dojazdówkę, bo ten zapas to 195/60/R14...jest oooogggrooomny. |
|
 |
|