Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.8] Wypychanie cewki zapłonowej z gniazda
Autor Wiadomość
lapsik69 
Nowy Forumowicz

Auto: space star 1.8 mpi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-11-2018, 10:46   [MSS 1.8] Wypychanie cewki zapłonowej z gniazda

Koledzy pomóżcie. Posiadam space stara z 2004r silnik 1.8 MPI. Mam problem ponieważ na trzeciej cewce od strony rozrządu tam gdzie nie jest przykręcona wypycha mi cewkę z gniazda. Gniazdo jest suche. Świeca dokręcona. Skąd może się tam brać wysokie ciśnienie? Dodam że jeśli zgasze auto i ja wepchne to przy odpaleniu aż słychać puknięcie i cewka jest wypchnięta. Jak ja wepchne na uruchomionym silniku to na niskich obrotach jest ok. Na wysokich znów ja wypchnie. Czy to jakaś poważna awaria?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 04-11-2018, 10:59   

lapsik69 napisał/a:
Mam problem ponieważ na trzeciej cewce od strony rozrządu tam gdzie nie jest przykręcona wypycha mi cewkę z gniazda.

Ale na 3 od strony rozrządu powinna być tylko wciśnięta fajka, dokręcana cewka jest na 2 i 4 w MPI.
Pytanie fajka wchodzi łagodnie czy musisz ją wpychać na chama :?:

lapsik69 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-11-2018, 11:05   

No właśnie chodzi mi o te wciskana. Może mało jasno napisałem. Wchodzi zdecydowanie ciężko...

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 04-11-2018, 11:12   

Pewnie spuchła kiedyś od oleju i ktoś olał jej wymianę na nową po wymianie uszczelniaczy świec.
Poszukaj jakiejś sprawnej używki bo o nową w PL będzie ciężko chyba, że w sklepie coś dobiorą po długości.
Jazdy z taką fajką nie polecam.

lapsik69 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-11-2018, 11:17   

Uff uspokoiles mnie kolego. Już się obawiałem że jakimś cudem ciśnienie z cylindrów się wydostaje i bedzie remont. Może tak być jak mówisz. Autko mam od niedawna więc historia nieznana. Po wymianie napiszę czy pomogło.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 04-11-2018, 11:27   

lapsik69 napisał/a:
Już się obawiałem że jakimś cudem ciśnienie z cylindrów się wydostaje i bedzie remont.

Bardziej prawdopodobne, że wypychać ją z powodu wibracji silnika niż przedmuchu spod świecy.
Oczywiście zawsze możesz sprawdzić u mechanika kompresję na cylindrach, co powie co nieco o stanie silnika 8) .

lapsik69 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-11-2018, 18:15   

Wypycha na pewno ciśnienie bo wyciągnąłem fajkę i przyłożyłem rękę na pracującym silniku i czułem pukanie powietrza z gniazda gdzie siedzi fajka. Tylko ciekawi mnie czy wewnątrz silnika tam gdzie jest wkręcana świeca może pojawić się jakaś nieszczelność? Bo od góry gdzie jest uszczelka od pokrywy zaworowej jest sucho. Zresztą myślę że gdyby była to nieszczelność z zaworów to nachlapalo by oleju do świec.

[ Dodano: 25-11-2018, 22:23 ]
Jaka że mnie du** wołowa😉. Wykręciłem w końcu przed chwilą świece z gniazda gdzie wypychało cewkę. Co się okazało? Świeca się rozleciała. Porcelanka razem z rdzeniem latają luźno. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie doswiadczylem. Moja wina bo zamiast dokręcać w ciemno trzeba było od razu wykręcić i obejrzeć świece. Problem rozwiązany. Świece do wymiany. Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu